Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jaká je budoucnost interaktivních aplikací? od Jan Rylich - Ono to je složitější... Chtít v dnešní době po...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 11. 2007 13:25

    Jan Rylich
    Ono to je složitější...

    Chtít v dnešní době po webu jen informace je zkrátka málo. Aplikace jsou nezbytné, třeba už takový webmailový klient (ostatně používání třeba Otlooku také není bez rizika).

    Že je většina aplikace Flashe na běžném webu ve formě reklamy není chyba flashové technologie. Zkrátka ce hodí, snadno se s tím pracuje, a při zachování malé datové náročnosti se dají dělat pěkné věci - a to je pro reklamní účely skvělé. Nicméně jak už jsem psal, ve Flashi se dají dělat třeba i webové stránky, a to i při zachování přehlednosti, a dokonce i přístupnosti.

    Plus, Vaše zmíněné potřeby většina uživatelů nesdílí (eye-candy je vždy lákavé). Já osobně nejsem nějakým silným zastáncem co nejbohatších aplikací, ale ten trend tady je a není od věci o něm informovat.
  • 1. 11. 2007 18:20

    anonymní
    Já to dělám stejně jako "nn" a pořádně smysl těchto trendů nechápu. (Konec konců také nechápu smysl přerušování filmů v televizi reklamami - to jako abych se mohl podívat, co zrovna vysílají konkureční kanály?)
    Nicméně bych se chtěl zeptat, co se myslí "webmailovým klientem"? To mi připadá jako úplná blbost.
    Pokud čtu a posílám e-mail přes WWW, tak podstatou dobře napsané aplikace někde na WWW-serveru je to, že k tomu musí stačit nejprimitivnější WWW-klient, který nic jiného než HTML nemusí umět.
    Pokud tedy třeba ke smazání dopisu potřebuji aktivovat javascript, tak to stejně jde nakonec udělat tak, že si ve zdrojovém kódu zjistím, jaký požadavek musím z klienta poslat.
    Vždy ale přemýšlím, proč tuto variantu sami alternativně nenabízejí již tvůrci oné nadstavby?
  • 1. 11. 2007 20:13

    Michal Krsek
    Flash se nepouziva pri proudovani videa. Flash se (dominantne ve video oblasti) pouziva pri progresivnim downloadu videa. Duvodem je, mimo jine, licencni politika Adobe pro proudovaci server. To bych doporucoval neplest.
  • 4. 11. 2007 18:08

    Jaromir
    Jsem rád, že se našel ještě další člověk, jako je nn.

    Mnoho designerů, hudebních skupin a podobných kreativních lidí má natolik graficky překombinované stránky (případně přímo schovávají měnu, ve stylu, kde je Villy), že pak má člověk problém na daných stránce vůbec najít informací, kterou hledá.

    Jistě, Flash je super, Java a JavaScript je super, ActiveX je super, každý je vhodný na něco jiného, ale hlavní jsou informace a tyto technologie je třeba používat účelně, aby se pak, pod záminkou ohromit uživatel, nestala ze stránek grafické bludiště, kde člověk nic nenajde.

    Pěkné stránky jsou fajn, my ale netvoříme obrazy, ale zveřejňujeme informace.
  • 1. 11. 2007 11:21

    nn (neregistrovaný)
    Já si dovedu představit (a znám) stovky kvalitních statických webových stránek. Naopak. Od webu očekávám infomace, nikoliv aplikace. Program běžící jako webová stránka nikdy nebude tak rychlý a pohodlný (použitelný všude, např. offline), jako nativní program pro daný operační systém. Flash i Javu na webu filtruju. Většina obsahu Flashe jsou reklamy, o které opravdu nemám zájem. Programy chci nativní, nikoliv ve webovém prohlížeči, které potřebují desítky mezivrstev jen proto, abych mohl program spustit kdekoliv. Navíc je proti zásadám bezpečnosti pracovat na jakémkoliv vzdáleném operačním systému , kde nevíce co je za danou aplikací.
    Tedy shrnutí mých osobních potřeb: Flash nechci, Javu nepotřebuji, web raději statický s hodnotným obsahem, než nesmysly v krásném kabátě.
  • 1. 11. 2007 20:06

    Jan Rylich
    Tím webmailovým klientem jsem chtěl ukázat alespoň základní typ interaktivní aplikace (protože to už není jen statická html stránka, ale má alespoň nějaký ten JavaScript jak zmiňujete).

    Ovšem trend je takový, že uživatelé mají rádi, když jim webové aplikace nabízejí více a více (grafiku, funkce) - i Gmailu to byla nejprve třeba funkce chatu, nyní prochází dalším redesignem , jak nedávno informovala nějaká zprávička zde na Lupě...

    Neříkám, že to je pozitivní trend, smysl některých aplikací mi také uniká (proč si kvůli pár grafickým prvkům stahovat eBay Desktop?), ale na druhou stranu to nějaké výhody má (třeba se tím ulehčí webu eBay.com a bude svižnější). Je to otázka volby. Já třeba z nějakých více "interaktivních" technologií využívám zejména Flash, protože některé hry jsou dobré když není moc času, a některé webové stránky v tom vypadají moc pěkně. (plus se flash využívá při streamování videa). Neříkám, že bych musel mít ve Flashi celý desktop, ale má to alespoň nějaký význam...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).