Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jaké jsou perspektivy české (pozemní) rozhlasové digitalizace? od anonym - Jinak se mně líbí http://www.drm.org/uploads/files/drm_plus_pres.pdf Jak to mají hezky přerozdělené. Tedy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 9. 2011 12:15

    bez přezdívky
    Jinak se mně líbí

    http://www.drm.org/uploads/files/drm_plus_pres.pdf

    Jak to mají hezky přerozdělené.
    Tedy DVB-C jde pěkně po kabelu.
    DVB-S/S2 jde pěkně ze satelitů.
    DVB-T/T2 jde z pozemních vysílačů.

    DRM jde po DV, SV a KV.
    DRM+ jde po FM I. pásmu a FM II. pásmu
    DAB/DAB+ jde ve III. pásmu a v L-Bandu

    Nikterak si z toho nic nepřekáží vzájemně a vše může fungovat společně.

    Jen analog TV se musí vypnout, protože překáží v UHF DVB-T/T2
    V III.pásmu pro změnu překáží zase DAB/DAB+.

    A analogové FM II.pásmo se musí vypnout, neboť překáží DRM+ v FM II.pásmu

    Takže takové to kecání, že to ničemu nepřekáží, je zase jenom kecání. Prostě překáží. Úplně stejně jako překážilo to analogové televizní vysílání.
  • 5. 9. 2011 15:28

    bez přezdívky
    S tím nahráváním je to docela průser. Tedy vím, že s rádií značky PURE to umí třeba EVOKE 3S. Ovšem tu jsem našel osobně v katalogu, kde byla označena jako, že umí DAB+ i má L-Band. Ovšem to byl jediný katalog, kde takto byla, jinak většinou na ní všude narazím bez L-Bandu i bez DAB+. Takže pokud vůbec s DAB+ v L-Bandu existovala, což se zdá, že ano, je to v této chvíli asi nesehnatelné.

    Patrně umí nahrávat ta kapesní hračka iRiver B20, dokonce tu jsou mám dojem z ní nahrávky...

    Umí nahrávat ty stroje DRM/DAB Morphy Richards, Himalaya a Multyradio TechniSat. Pro první je update na DAB+ na stránkách výrobce, ale už se nevyrábí a nejde sehnat. Pro to druhé údajně existuje, ale zatím nevím kde... Pro to druhé oficiální neexistuje a neoficiální ano a nejde sehnat. To druhé nevím zda se ještě vyrábí, v zahraničních e-shopech jsem ho myslím ještě viděl. To třetí je běžně i v českých obchodech.

    U ostatních přijímačů, které splňují podmínky DAB+ v L-Bandu a jsou v ČR na trhu jsem otázku nahrávání nesledoval, ale mám dojem, že jsem jí tam někde zahlédl. Je tady jejich seznam, tak by jsi je musel vzít jeden po druhém a prověřit, je možné, že to některé ty minisystémy dovedou.

    Co se týče PC. Všude v ČR se povaluje tohle http://www.compos.cz/hd-dvb-t-usb-tuner-s-dalk-ovl-a-antenou-dab-fm-h-264-timeshift-epg-txt-usb2-0-lifeview_d179243.html ale nevím, co to má za parametry, tedy zda to umí DAB+ a L-Band ? Asi ne... Nevím.... Osobně, ale považuji otázku toho, mít rádia DAB v PC za zcela zbytečnou. Tam, kde mám k dispozici stolní PC tam už si ty rádiapustím v pohodě po netu z PC. DAB/DAB+ považuji za užitečné, tam, kde net ani stolní pC nemám !
  • 5. 9. 2011 14:50

    Steve
    Vidím že jseš do toho DABu dobře zapálenej a nažhavenej ... :-) Existuje nějaký rádio který umí i nahrávat? (na Flash, či SD kartu)

    Potom co také existuje pro PC ... je něco do PCI slotu do velkého počítače? Časem by mě to mohlo i třebas zajímat :-) Zatím mám momentálně Hybrid kartu Analog/DVB-T/FM, jo dobrá věcička která dělá z PC hned multimediální kombajn.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).