Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jakou má Google strategii proti Microsoftu? od Jiří Donát - Nenechte se prosím zmást nálepkami, jako je “uzavřený”...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 8. 2009 3:09

    Jiří Donát
    Nenechte se prosím zmást nálepkami, jako je “uzavřený” a “otevřený”. Ty nám k pochopení situace, jaká tehdy byla, moc nepomůžou. Microsoft samozřejmě potřeboval “otevřít” svůj “uzavřený“ systém vývojářům prostřednictvím API, aby ti mohli pro tento systém vyvinout své aplikace a aby byli na prodeji “uzavřeného” Windows zainteresovaní. Google nyní potřebuje “otevřít” svůj “otevřený” systém vývojářům prostřednictvím API, aby ti mohli pro tento systém vyvinout své aplikace a aby byli na prodeji “otevřených” služeb Google zainteresovaní. Dejte mi prosím vědět, zda jsem nyní již ty zásadní rozdíly dobře popsal a nepodcenil :-)

    K tomu Fordu. Vždycky je dobré si pomáhat příklady, ale musíte se snažit najít takové, které dobře odpovídají dané situaci. Konec 70. let, než přišlo IBM PC na trh, popisujete jako “počítačový pravěk s jednou majoritní společností a pár mainframy.” Asi si tu dobu moc nepamatujete, to Vás ale neomlouvá, mohl jste si informace snadno najít. V roce 1977 byly k dispozici třeba Altair 8800, Apple II, Commodore PET, and TRS-80. V roce 1979 přišel na trh Atari 400 a Atari 800. Velmi populární byl Sinclair ZX80 z roku 1980, který si dovezla řada lidí i k nám. Pro firemní použití byl určen HP-85.

    Pak už zmiňujete pouze svou víru ve schopnosti Microsoftu. Tu Vám neberu, ale nemá o ni ani cenu diskutovat.

    K diskusi je dobré se připravit. Sežeňte si nejprve argumenty, které chcete použít, a vlastní diskusi postavte na nich. Rád s Vámi budu diskutovat, ale o faktech o jejich interpretaci. Diskutovat o pocitech a názorech můžeme samozřejmě také, pak ale doporučuji jiné stránky a zřejmě i jiné diskutující, než jsem já.
  • 7. 8. 2009 9:21

    Petr Tesařík
    Google není otevřený v tom smyslu jako Linux. Jak byste například do Googlu doimplementoval nějaké své báječné vylepšení algoritmu hodnocení relevance odkazu?

    Ne ne, takhle "otevřený" Google být nechce a asi ani nemůže. Takže bych řekl, že pan Donát má naprostou pravdu. Otevřené je jen API, zatímco implementace je uzavřená. Tím se ta situace ještě více podobá strategii Windows.
  • 10. 8. 2009 12:18

    Lokutus (neregistrovaný)
    Bavme se o platformě. MS získal PC platformu pro sebe, neboť IBM podcenila trh a "přenechala" tuto platformu volně k dispozici a konkurence pak zaspala. Byla to naprosto nová platforma. Co je dnes tou platformou, analogickou k této? Internet? Internetové služby? Netbooky? Dá se to vůbec srovnat?
  • 6. 8. 2009 11:28

    Lokutus (neregistrovaný)
    Evidentně nechápete rozdíl mezi uzavřený/otevřený. Co takhle slovo proprietární? Lepší? API neznamená otevřený systém. Je to jen rozhraní. Otevřený systém je třeba Linux se svými licenčními podmínkami. Internet se svými standardy je též otevřenou platformou.

    K těm přirovnáním. To byla jen nadsázka. Zjevně jste nepochopil. Celkově jsem tím chtěl naznačit, že jakékoliv predikce ve světě informatiky, jakožto mladého oboru a velmi mladého trhu, který se stále divoce transformuje, jsou na úrovni věštění z kávové sedliny. Najděte si nějaké články z VTM z osmdesátých let. Tam bylo podobných "analýz" spousta a dnes slouží leda tak k pobavení.

    Moje víra ve schopnosti MS versus vaše víra ve schopnosti Googlu. Asi tak.

    Nemohu diskutovat o ničem jiném, než o pocitech a názorech, neboť váš článek nic jiného neobsahuje. Popsal jste celkem podrobně vývoj trhu před třiceti lety a z toho jste si odvodil vývoj trhu dnes. Komické. ;-)
  • 6. 8. 2009 11:56

    Lokutus (neregistrovaný)
    Jenže vy, stejně jako autor, z vývoje usuzujete, že dojde k úpadku trhu s OS v dnešní podobě a bezezbytku jej nahradí trh s jakýmisi webovými službami, který by měl vést Google, který není ani jasně definován, nemá jednoznačnou vývojovou základnu a nedokáže ani zdaleka zatím pokrýt všechny současné potřeby namlsaných uživatelů. Ten balíček aplikací od Googlu je fakt směšný.

    Pokud dojde k vytvoření nějakého takového trhu, a já neříkám že ne, tak to bude trh, který vykrystalizuje v něco úplně jiného. Klidně může stát vedle trhu s OS a desktopovými aplikacemi. A MS na něj může klidně úspěšně vstoupit, jako to udělal na trhu s herními konzolemi, nebo PDA. Tudíž naopak, zisky mu spíše stoupnou.

    Jistě, blíží se doba, kdy MS ztratí svou výraznou majoritu ve všech oblastech podnikání. To je neoddiskutovatelné. Trh se vyvíjí a vstupuje na něj stále více hráčů. Ovšem to, co se mu povedlo před třiceti lety, se už s největší pravděpodobností opakovat nebude. A pokud, tak to bude v úplně jiném segmentu, než na trhu osobních počítačů a aplikací. A to proto, že tento trh budoval a usměrňoval právě Microsoft. A dnes je ten trh naplněn.
    Ale objevují se jiné trhy. A stejně jako Google, i Microsoft hledá, kam by se upíchnul, aby si pojistil zisky. V něčem je úspěšný, jinde ne. Stejně jako Google, Apple a další společnosti.
  • 5. 8. 2009 22:36

    Lokutus (neregistrovaný)
    Líbí se mi, jak autor vidí pod pokličku Googlu. Vsadím se, že ví víc, než Google sám. :-)

    A také se mi líbí, jak si autor dokáže zdůvodnit i ty nejprapodivnější konstrukce. Jako třeba to, o té snaze Googlu, převzít majoritu v přístupu k internetovým službám, postavených na OTEVŘENÝCH standardech a přirovnává to k někdejším krokům MS, kterému se podařilo převzít majoritu na trhu právě díky své UZAVŘENÉ platformě. Nechápu, co v tomto případě zabrání konkurenci vytvořit alternativní portfolio služeb.

    A to nemluvím o stále stejném ignorování jiných skutečností. Pochopte prosím, dnešní situace se ani zdaleka nemůže přirovnat konci 70 let, kdy defacto šlo o počítačový pravěk s jednou majoritní společností a pár mainframy. Přirovnejte to třeba k počátkům automobilového průmyslu. Když přišel Ford (MS), dal auta obyčejným lidem a rozjel výrobu v číslech, na tu dobu nevídaných. Co na tom, že pak přišli další výrobci. Ford dnes stále vyrábí a trh se víceméně rozdělil. Můžeme z toho usuzovat na vývoj v počítačovém odvětví? Asi ne. Stejně tak můžeme totiž predikovat vývoj z kávové sedliny.

    Mimochodem, MS pracuje na vlastním portfoliu služeb a aplikací. Kromě obrovského náskoku na desktopu dohání Google právě v těch webových službách. Základnu má také lepší - nic mu nebrání se přizpůsobit trhu a vydat nějaké Windows light pro netbooky s veškerým portfoliem svých vlastních webových služeb, včetně výborných Office, kecálka, ip telefonie, obrovského úložiště, mailu a kalendáře, vyhledávače atd. I vlastní trh s reklamou, který posiluje smlouvami s lokálními katalogy. Je to jen generační otázka. Můžeme klidně říci, že tak jako útočí Google na MS, útočí MS na Google na jeho vlastním hřišti. Tudíž pokud by Google opravdu přetransformoval trh, MS bude připraven a v plné parádě.

    Další věc je, že MS, narozdíl od IBM, je zvyklý válčit s konkurencí o pozice a narozdíl od Googlu už několikrát prokázal, že to umí.

    Prostě těch nedomyšleností je tam spousta a já mám dojem, že si autor přizpůsobil realitu, aby zdůvodnil své predikce. Prostě přání otcem myšlenky.
    Ale klidně pokračujte, zábavy není nikdy dost. :-)
  • 5. 8. 2009 23:50

    šachy (neregistrovaný)
    No, například vývoj okolo netbooku MS hoodně zaskočil. Netroufal bych si sice tvrdit že Googlu se podaří něco podobného, ale nějaké eso v rukávu určitě má, jinak by do toho nešel.
  • 5. 8. 2009 23:53

    Petr Novotný (neregistrovaný)
    Obávám se, že došlo k nepochopení hlavních myšlenek posledních článků pana Donáta.

    Google útočí na trh operačních systémů a tedy na Microsoft a to, co popisujete ("Windows ligth pro netbooky") by byla jasná výhra Googlu na tomto poli - připravil by Microsoft o zisk a přivedl je do takové pozice, že by se museli přizpůsobovat trhu místo toho, aby (jako téměř dosud) trh formovali..
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).