Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Je etické blokovat reklamu? A má Wikipedia odpovídat za to, co napsali lidé? od JKL - Tak především blokovat reklamu je nejen etické, ale...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 12. 2013 11:23

    JKL (neregistrovaný)

    Tak především blokovat reklamu je nejen etické, ale NAPROSTO NEZBYTNÉ!

    Pokud člověk na webu reklamu neblokuje, pak se web stává o hodně hůř použitelným - stránky se mnohem déle načítají, o hodně déle trvá jejich vykreslení a zvláště u starších počítačů je to znát na celém fungování systému, když ještě k prohlížeči máte otevřené jiné aplikace - pak se to skutečně stává nepoužitelným.

    Asi lze jenom těžko po uživateli požadovat, aby se připojoval pouze ze 100+ Mbit/s linky s počítačem osazeným nejnovějším šestijádrovým CPU Core i7, aby měl web stejně rychlý s reklamou jako bez :).

    Navíc technicky vzato reklamy nejsou na straně uživatele "blokovány", ale jenom jenom "nenačítány" a "nevykreslovány". Takže je to podobné jako vzít si deník Metro, přečíst si jen zajímavé články a inzerci úplně přeskočit.

    Asi taky nikdo nemůže požadovat, že pokud si v Metru přečtete článek o počasí na příští týden, tak ale musíte prostudovat všechny inzeráty, jinak se chováte "neeticky".
    Podobně je to u TV - reklamní bloky téměř všichni využívají jako pauzu na WC, nachystání jídla, naložení/vyložení pračky, uvaření kávy a každý automaticky vypíná zvuk. Takže ptát se, jestli je to etické je zhruba stejné jako se ptát: "Je etické nechávat močení u filmu až na reklamní blok?" :-D
    Naštěstí televizi už pěkných pár let nesleduji a ani nemám, ale vzpomínám si, že když jsem byl dítě, tak přesně takto se reklamní bloky využívaly - taky je nikdo nesledoval.

  • 9. 12. 2013 12:20

    thr

    Já bych především doporučil přečíst si ten článek v BBC, na který je odkaz a ne jen nadpis na Lupě :-(
    On totiž ten článek BBC je o něčem hodně jiném, poukazuje například na dost zvlášní praktiky kolem whitelistů v blokovacích sw, kde jsou cesty k tomu, jak se do nich dostat, dost složité - kdosi to tam přirovnal k výpalnému mafie atd.
    Jistě i nad tím původním článkem lze diskutovat a sám s ním souhlasím jen z větší části, zdaleka ale ne úplně.Mohi vás ale ujistit, že opravdu není o tom, zda máte "povinnost prostudovat všechny inzeráty", klade daleko zajímavější otázky...

  • 24. 1. 2014 11:57

    Honza (neregistrovaný)

    Nejhnusnější je to, že reklama v současné podobě je velmi intenzivním tlakem na to, aby se z lidí stali blbci - a to jen v zájmu něčího okamžitého zisku. Současná přežraná společnost je v morálním úpadku a reklama tento úpadek velmi posiluje.

  • 24. 1. 2014 12:17

    Honza (neregistrovaný)

    Reklama (Insert - vložit) má význam nabídky. Pokud se vnucuje a znechucuje, tak je to podobné, jako když si v hospodě poručím smažený řízek s bramborovým salátem, dají mi ho jedině za sníženou cenu s tím, že na ten řízek povinně položí h.vno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).