Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Je Google demokratický? od Tom - Vždyť to přece s demokracií nemá nic společného,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 8. 2005 7:46

    Tom (neregistrovaný)
    Vždyť to přece s demokracií nemá nic společného, monitorovat všechny zdroje je prostě profesionální a opak je neprofesionalitou.

    A k jádru sváru těch dvou - Je tvrzení, že "prostřednictvím služby lokálního vyhledávání sbírá osobní informace o svých uživatelích", pravdivé?

    Jakákoli odpověď nemůže mít na sledování daného serveru samozřejmě vliv, ale není-li tvrzení pravdivé, měl by se logicky Google žalobou bránit.

    To si myslím já, Tom.
  • 26. 8. 2005 7:55

    Libb (neregistrovaný)
    Google na to šel od lesa. Žaloba stojí peníze, začalo by se do toho rýt... takhle prostě zatlačil na toho, kdo (ne)pravdivou informaci vynesl a dotyčný si za tím buď stojí a pak by mohl zkusit zažalovat Google, případně ho zdiskreditovat (když nevyhladává nás, jste si jisté, že funguje tak, jak očekáváte i jinde?). Jenže tím, že tak rychle couvli, dali podle mě najevo, že si za tou informací až tak nestojí.
    Z jiného soudku: roste nám tu druhý Microsoft. Co Google opravdu udělal nového? Vyhledávače byly už před ním. Lokální vyhledávače, mapy, kecálci... Google podobně jako MS vezme zaběhnutou technologii a předělá ji a začlení do své sajty a z pozice síly pak válcuje trh. (Já třeba po vydání Google Talku uvažuju o smazání Skype a jen díky tomu, že mám zaplacený kredit, jsem to zatím neudělal)
  • 26. 8. 2005 8:18

    Martin Levák (neregistrovaný)
    Tak tomuhle názoru nerozumím. Ty používáš SkypeOut a chceš ho smazat? Vždyť GoogleTalk nic podobného zatím nenabízí....

    A stejně - rozložení investic mezi několik subjektů je úplně stejně rozumné jako nepoužívání všeho od jedné firmy.

    Až budeš mít od googlu počítač, OS, programy, ztratíš kontrolu stejně jako ji ztratíš se vším od MS.

    Jenom se potvrzuje, že v naší době mají korporace daleko větší moc než samostatné státy a můžou svým tlakem všechno snadno přizpůsobovat sobě a svému zisku.
  • 26. 8. 2005 8:27

    Libb (neregistrovaný)
    upřesním to, ať nevypadám jako trouba :-)
    Skype používám hlavně na komunikaci s jedním člověkem, se kterým hraju online Starcrafta a pak s jedním kamarádem, který tráví dost času v Kanadě. Problém je, že Skype mně nefunguje úplně dokonale (občas se ozve nepříjemný zvuk, jako když se za dávných časů pustila v kazeťáku kazeta s nahraným programem pro osmibit) a tak jsem už delší dobu řešil, čím ho nahradit. No a až Google Talk se mně líbí. Takže to vypadá, že online budu na GT a Skype pustím, jen když zrovna budu chtít volat na pevnou. (To, že ani Skype Out není až tak super, je ještě jiná věc). Takže ten Skype Out mám sice zaplacený (zbývá mně něco přes 6€), ale ve skutečnosti ho používám jen sporadicky.
    K tomu nepoužívání věcí od stejné firmy. Kontrola je hezká věc, ale 90 a víc procent uživatelů softu nejsou programátoři a stejně nemají kontrolu a ti zase ocení kompatibilitu formátů (ještě že dneska už se začínají používat standardy). Ono přenášet data mezi MS Office a něčím jiným je občas lahůdka.
  • 26. 8. 2005 12:23

    martin k. (neregistrovaný)
    roste nám tu druhý Microsoft. Co Google opravdu udělal nového?

    zrovna dneska o novem Microsoftu píšou i NY Times

    To není Lupa ve špatné společnosti medií :-)

    Nemůžu si pomoci, ale stejně mi přijdou věci od "gigantů" lepší, jak od nějakých "garážových" developerů.. GMail je naprosto geniální, Picasa taky ujde, MS Mesenger je jediné co můžu používat v práci, když nemám administrátorská práva atd atd
  • 26. 8. 2005 13:20

    pkm (neregistrovaný)
    Co udělal google nového?

    Vymysleli pagerank, který dokáže řádově zlepšit relevanci odpovědí. Byli to dva postgraduální studenti ve Stanfordově univerzitě, co něco vymysleli a udělali si z toho firmu. Teďka už jen nabalují další služby, aby byli stabilní.

    Nevím jak ten jejich IM, ale GMAIL je taky opravdová inovace.
  • 26. 8. 2005 13:24

    Libb (neregistrovaný)
    o tom, že Google inovuje, snad nepochybuje nikdo. Ale nepřišli s ničím úplně novým. Všechno, o čem vím, že provozují, tady bylo už před nimi, oni to "jen" vylepšili a dovedli prodat (třeba mapy existovaly i dřív, ale až Google z toho udělal něco, o čem se mluví.)
  • 26. 8. 2005 15:31

    Jan Forman (neregistrovaný)
    Oni nevymysleli page rank (tohle vymyslel jinej sikovnej chlapik z ruska)
  • 27. 8. 2005 12:42

    anton (neregistrovaný)
    Dalo by se říct, že něco podobného nehrozí snad jenom díky tomu, že Googlu šlape na paty Microsoft (který samozřejmě zaspal dobu, zřejmě si nikdo dlouhá léta nedovolil připustit, že jejich Velký vizionář se opět v něčem seknul). Kdysi jsem byl přesvědčen, že by Microsoft měl být soudem rozdělen na čtyři subjekty. Jeden by se zabýval vývojem Windows, druhý vývojem aplikací (Office apod.), třetí výrobou a prodejem HW a čtvrtý internetovými službami včetně MSDN a Messangeru. Teď se zdá, že Microsoft dělá Googlu jakous takous protiváhu jenom díky tomu, že je to Microsoft a může lidem ty svoje služby vnucovat vybudovanými kanály.

    A myslím, že Google by mohl mít daleko lepší výsledky, pokud by masivně podporoval Mac OS a Linux (a klidně i třeba FreeBSD a Solaris, to už by bylo de facto za jedny peníze) a zaútočil tvrdě na pozice Microsoftu. Divím se, že to dosud neudělal.
  • 28. 8. 2005 22:42

    pkm (neregistrovaný)
    Ok, nevymysleli pagerank. Takový nějaký systém hodnocení relevance zdrojů používaly tajné služby už za druhé světové. Ale prostě to objevili a správně použili. Většina novelových cen za ekonomiku byla udělena proto, že se ekonomové naučili používat nějakou (dlouho) existujícící matematickou teorii. Takže tak.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).