Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Je provoz CZFree.Net nelegální? od JuniorDictator - dlouhe rozvlekle.. nic noveho neprinasejici kecy... :-) a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 6. 2003 17:27

    JuniorDictator (neregistrovaný)
    dlouhe rozvlekle.. nic noveho neprinasejici kecy... :-) a jeste se tu pan prirovnava k zakladateli internetu :-) fajn :-)
  • 4. 6. 2003 17:40

    jammx (neregistrovaný)
    Zdá se, že bejt protivnej je Váš program, achjo. Sám se za zakladatele (ničeho) nepovažuju ani náhodou, ... ale asi bych se neměl nechat vyprovokovat :-)
  • 4. 6. 2003 17:46

    JuniorDictator (neregistrovaný)
    Cituji...
    Naprosto nevidím rozdíl mezi někdejšími pionýry-akademiky a mezi těmi, kteří budují komunitní sítě.

    a dale pak pisete ze i vy sam budujete :-)))..
    No nic, nebudu kousavy :-)
  • 4. 6. 2003 18:04

    jammx (neregistrovaný)
    Ano, buduji jeden jediný spoj. Na víc nemám ani znalostmi, ani penězi nebo časem. Buduji, ale ne CZFree.Net, na to prostě "nemám". Jeho "budovatelé" jsou jinší frajeři :-).

    Ale asi jste pochopil, o co mi jde, a není asi tak úplně kontruktivní se to snažit "típnout" tak, aby to už nikdo nevzal za své. Možná jsem "bašťoun", ale upřímně - netuším, co si opravdu myslíte. Ne o rozvleklosti, o ne-přinosnosti, ehm, ale o názoru jako takovém. ... pokud Vás zas napadne nějaký samoúčelný útok, tak si ho radši nechte pro sebe :-).
  • 4. 6. 2003 18:40

    Stat to nedopusti (neregistrovaný)
    I kdyz je Lupa urcena hlavne odbornikum, osobne (jako amater) vitam, ze se objevuji i prispevky "neodborne". Kazdy skutecny odbornik snad prizozene citi "konektivitu" technickou a technologickou s ostatnimi dimenzemi cloveka, jako je napr. moralka. Bohuzel humanizmus se stava anachronizmem, a pro mlade experty pojmem.."kecy". (Tyka se jenom opravdu tech narrow minded, abych negeneralizoval)
    Ohledne toho slepce... Je to bohuzel principem fungovani spolecnosti, ktera se tvari humanne ale de facto i z teto cinnosti by nejradeji inkasovala-alespon DPH. Cesta cehokoli zdarma, je nezadouci precedens a ohrozuje zaklady na kterych stoji zapadni civilizace. Ohrozeni TELECOMu (ne jenom toho naseho)ohrozuje prijmy dani do statnich pokladen. Stat liberalizaci pujde jen tak tak daleko, aby zisky nebyly nehorazne. Ale nemuze dal. To by likvidoval sam sebe. Myslim, ze je jen otazkou casu, kdy a jak legislativne zasahne a prijem svych dani si zakonem pojisti. A obavam se ze ani pravnicke turbulence tomu nezabrani. Rad bych se mylil.
  • 4. 6. 2003 21:49

    Petr Klimovic (neregistrovaný)
    Vazeny puvodni autore. Vubec to nei rozvlekle a me se to moc libilo. Nenechte se vyprovokovat. Junior diktator zoufale zadoni o pozornost. Kdyz to nejde po dobrem, zkousi to po zlem.
  • 6. 6. 2003 11:14

    xChaos (neregistrovaný)
    Ano, CZFree.Net pokladam za stejne dulezity jako pocatky Internetu, a prave proto se na jeho budovani podilim - ne ze bych ho prohlasil za dulezity, protoze ho buduhu.

    Puvodni Internet byl nejdriv vojenska a pak akademicka sit, a vubec neresil propblemy spojene s monopolizaci, vznikem kartelu a komercionalizaci. Komunitni site resi zakladni otazku - jak dostat nejakou informaci z bodu A do bodu B a nezplatit za to nikomu ani korunu.

    Pokud nekdo ma pocit, ze se v ramci CZFree nezkouseji nove technologie, a ze si proste jen jdeme koupit HW do kramu, tak je na tezkem omylu. Ano, pozuiva se existujici Wi-fi zarizeni, ale v zasaade je CZfree predevsim experimentalni sit, jeste spise nez ciste komunitni, protoze:

    - podnikaji se pokusy s IPv6, na ktere komercni ISP obvykle zvysoka kaslou
    - vyvijeji se nove typy anteny, samozrejme za ucelem snizit ruseni a mit lepsi vyzarovaci diagramy, nez maji bezne prodavane typy. (Nemam na mysly plechovky, ale napr. plne paraboly)
    - experimentuje se s open-source routacim software, ktery nahrazuje technologii Cisco, jejiz nasazeni v takovem mnozstvi by stalo miliony Kc
    - experimentuje se s alternativni routovacimi schematy (kruhova topologie, dynamicka zmena cen cest na zaklade aktualniho vytizeni site, apod.)
    - vyvijeji se levna opticka pojitka puvodni ceske konstrukce
    - aktualizuji se drivery pro Wi-Fi zarizeni, sestavuji se tabulky hodnot registru tak aby byly dodrzeny platne tuzemske predpisy, apod.

    Shrnuto a podtrzeno: dochazi to obcas i k zakladnimu vyzkumu, rozhodne pak k aplikovanemu vyzkumu, jehoz vysledky jsou verejne dostupne vsem zajemcu. Naopak komercni operatori casto jenom nakoupi hotovy hardware z ciziny, proste jen importuji technologii, kterou sami nemaji pod kontrolou. Technologicky naskok nekterych clenu CZFree.Net pred komerci je patrny zejmena u 100 Mbps optickych pojitek.
  • 6. 6. 2003 11:20

    JuniorDictator (neregistrovaný)
    TLESK-TLESK-TLESK :-)

    ted jen zalozit startup a jit za nekterym velkym ale zaostalym vyrobcem a prodat mu ten tajemny navod na vyrobu pojitek z kusu roury od kamen :-)
  • 6. 6. 2003 11:22

    JuniorDictator (neregistrovaný)
    Co se tyce IPv6.. nedavno tu snad na lupe byl clanecek o nasazeni v CR.. .Ale byla by hloupost si myslet, ze to velci ISP nezvladnou, az to bude potreba :-)
  • 6. 6. 2003 11:41

    xChaos (neregistrovaný)
    No a co.

    Panove Hewlett a Packard postavili kdysi davno v garazi jakysi kuriozni tonovy generator. Panove Jobs a Wozniak postavili v garazi pocitac, pro ktery neexistoval zadny software, a ktery byl neumerne drahy vzhledem k tomu, jak malo toho umel. Pan Gates ukradl QDOS, 16ti bitovou verzi operacniho systemu CP/M, a prodal ho firme IBM.

    Ty navody jsou zhruba dva. Jeden ma vynalezce Clock, a je pomerne genialni v tom, ze recykluje stare sitove karty s AUI rozhranim a pouziva ciste off-the-shelf optickou technologii (levne ledky, levne fotodiody). Tenhle navod je k dispozici pod GNU licenci, takze si to kazdy muze postavit na kolene, vcetne nejake velke firmy. (Takovou firmou se pokusil stat zakladatelk CZFree.Net Deu, kdyz jsme u toho). Tohle pojitko se jmenuje Ronja.

    Druhy navod sestavil Lada z CZFree.Net, a je jenom na nem, jestli ho da taky pod GNU licenci, nebo jestli ho proda nejake velke firme. Toto pojitko se uz vubec netyka zadne roury od kamen, ale umoznuje vyrabet 100 Mbps opticka pojitka s rozhranim Ethernet TP stejne levne, jako se dnes vyrabeji treba Ethernetove switche pro TP. Toto pojitko se jmenuje Crusader, a na zaklade dostupnych informaci jde o puvodni konstrukci, odlisnou od pojitka Ronja (leda ze by Clock tvrdil, ze vynalezl celou koncepci freespace optiky a zverejnil ji pod GNU licenci).

    Zatim se klade duraz na slozitou mechaniku a optiku nezbytnou pro vytvareni spoju o delce pres 1 km, ale to je zpusobeno spise deformacemi na ceskem telekomunikacnim trhu.
    Ve skutecnosti budou zajimava prave levna a mala indoor opticka pojitka, ktera si lide daji do oken a propoji se pomoci nich se sousedem na druhem konci ulice.

    Pokud v seriove vyrobe takovych pojitek ceske firmy predhoni treba Tchajwan, bude to jedine dobre. Proc by se k nam mela vsechna elektronika porad jen dovazet, kdyz v tehle zemi zije tolik schopnych lidi ?
  • 6. 6. 2003 11:45

    JuniorDictator (neregistrovaný)
    aaaa.. pan je grafoman. Samozrejme presne na navod k Ronje jsem narazel:-). ZKuste porovnat puvodni garaz HP (videl jste ji vubec?) a nynejsi stav :-),ok?
  • 6. 6. 2003 11:48

    JuniorDictator (neregistrovaný)
    Zatim se klade duraz na slozitou mechaniku a optiku nezbytnou pro vytvareni spoju o delce pres 1 km, ale to je zpusobeno spise deformacemi na ceskem telekomunikacnim trhu. Ve skutecnosti budou zajimava prave levna a mala indoor opticka pojitka, ktera si lide daji do oken a propoji se pomoci nich se sousedem na druhem konci ulice.

    a tady jste podle me mimo. Uchyti se to maximalne u lidi jejichz nickname zacina na x

  • 6. 6. 2003 12:24

    xChaos (neregistrovaný)
    No nevim. Ja napr. jeste opticke pojitko nemam, vystacim si s Wi-Fi a uvazuju o nakupu Miracle na leasing... mimochodem, duvod, proc je 10.5 Ghz pasmo u nas bezlicencni az do roku 2009 je docela vtipny, a myslim, ze tvori precedens ipro CZFree.Net :-)

    Jinak komunitni site se podle me uchyti, stejne jako se uchytil Napster - a po svem zakazu byl okamzite nahrazen sluzbami jako Kazaa nebo Direct Connect. (Ja tyto sluzby mimochodem moc nepouzivam, ale rada lidi ano)

    Da se predpokladat, ze ze stejneho okruhu uzivatelu se budou rekrutovat i uzivatele komunitnich siti - mj. proto, ze komunikaci v komunitnich sitich nelze z verejneho internetu monitorovat (lze ji ovsem monitorovat tak, ze realne pujdete do ulic a budete s antenou lovit packety... ovsem nikoliv freespace optiku, ktera je docela odolna proti MITM attackum - man in the middle...)

    Mimochodem: situace u v podstate ilegalnich filesharingovych sluzeb a u komunitnich siti je podobna: pokud nekdo postihne jednu iGW v siti CZFree.Net, vzniknou okamzite dve dalsi - resp. treba v Brevnove by uz slo sit zlikvidovat jen paralelnim zakazem dvou propojenych iGW, z nich kazda je schopna okamzite prevzit klienty te druhe. Existuje tu spolecenska poptavka po urcitem druhu sluzeb, a vadit vam to muze jen pokud uznavate tezi, ze nekdo ma dozivotni narok na zisk (nahravaci spolecnosti prece odjakziva dosahovaly zisku na prodeji desek, ISP odjakziva dosahovaly zisku na pripojovani k Internetu...)

  • 6. 6. 2003 16:29

    oook (neregistrovaný)
    tim "routacim software" myslis Zebru, ktera bezi v provoznim nejmene na nekolika tisicovkach smerovacu?

    S experimenty na IPv6 hovorime o stejnem protokolu, ktery je uz dnes pouzivan jako rovnocenny protokol k IP?

    A kruhovou topologii ma kazdy ISP, ktery nepouziva SDHcko pod svymi okruhy :-)

    Nedelej vyzkum z neceho, co vyzkum (ani experimenty) neni. Samozrejme je pozitivni, ze se CZF angazuje v novych technologiich na fyzicke a linkove urovni, ale v IP zatim pouze vynalezas kolo.

  • 6. 6. 2003 18:54

    xChaos (neregistrovaný)
    Ach jo, ty proste musis vest flamewars i tady :-(

    Nepouzivame zdaleka jenom Zebru, experimentuje se s kdecim. Routovani, shapovani, vetsinou ruzne skripty, ktere nastavi Linuxovy kernel, samozrejme. Me je jedno, ze s tim experimentuje taky nekdo jiny - CZFree.Net vetsinou asi poskytne vysledky sveho vyzkumu jako open source. Nekteri clenove mozna ne, ale ja se o to budu snazit.

    IPv6 se mozna bezne pouziva, ale vetsina komercnich provideru ti zatim IPv6 konektivitu neposkytne. Rozhodne neni zatim "rovnoceny". Ja treba chci IPv6 konektivitu pro webhosting Arachne Labs, a byt prvnim komercnim providerem webhostingu, ktery bude pouzivat IPv6. Prijeti IPv6 nebude automaticke - stavajici velci hraci na tom nemaji vubec zadny obchodni zajem. Bude potreba hodne velky tlak zdola, od beznych uzivatelu, ze chteji vice IP adres...

    S tou kruhou topologii... no jo, no ;-) to je trochu demagogie, ale myslim i hrani si s ocenenim jednotlivych linek - abys ovlivnil, kde bude jakoby "protipol" toho kruhu, podle zatizeni. Ano, je to hrani - ale je to rozhodne spousta veci, ktere vyrobci Wi-Fi od uzivatelu myslim neocekavali ;-)

    No dobre, na urovni IP mozna zatim prevratni nejsme, ale pockej, az releasnu zdrojaky svoji internetove GW Prometheus na Freshmeatu ;-) No dobre, jde jenom o to vypocitat spravny koeficienty pro jednotlivy HTB classy, a je trochu chlubeni se cizim perim... ale myslim, ze spouste malych ISP kteri nemaji penize na to mit vsude Cisca by se to mohlo jeste hodit.
  • 10. 6. 2003 11:27

    oook (neregistrovaný)
    Vzhledem k tomu, ze v CR je nejmene pet ISP, kteri maji v provozu IPv6 site, nemyslim, ze by byl problem ziskat IPv6 konektivitu. Pokud Ti to tvuj ISP nenabizi, vymen ho za nejakeho, ktery je vice prograsivni :-)

    Kruhova topologie nem co delat s WiFi :-) Hovorime o IP urovni.

  • 10. 6. 2003 11:27

    oook (neregistrovaný)
    Vzhledem k tomu, ze v CR je nejmene pet ISP, kteri maji v provozu IPv6 site, nemyslim, ze by byl problem ziskat IPv6 konektivitu. Pokud Ti to tvuj ISP nenabizi, vymen ho za nejakeho, ktery je vice progresivni :-)

    Kruhova topologie nem co delat s WiFi :-) Hovorime o IP urovni.

  • 14. 6. 2003 15:23

    xChaos (neregistrovaný)
    Mily pane Mladistvy Debile (kdyz uz jsme u tech prezdivek: u me plati #define Dictator Debil, protoze neznam z historie zadny pripad zadneho diktatora, ktery by zaroven nebyl debil, takze nejde nijak o osobni utok - pouze tim jakozto anarchista vyjadruju svoje soukrome stanovisko na vsechny diktatory v historii), rad bych Vas upozornil, ze bez ohledu na vhodnost volby prezdivky ma freespace optika lepsi pomer cena/vykon, nez napriklad mikrovlne spoje ci ADSL.

    Ovsem sit freespace optiky (at uz pujde o Ronju, Crusader, nebo o komercni pojitka, ktera napr. s uspecem vyvazi treba takovy Miracle.cz do zahranici...) musi byt diky relativne kratkemu dosahu natolik husta, ze si nedovedu predstavit, ze by se jakemukoliv operatorovi vyplatilo platit na strechach najmy.

    Nota bene kdyz jak jsme s radou dalsich podnikatelu diky pruzkumu trhu zjistili, temer kazdy MAJITEL OBJEKTU je ochoten souhlasit s umistenim komunikacniho zarizeni zdarma vymenou za konektivitu zdarma.

    Zisk je rozdil mezi prijmy a vydaji. Pokud se mi podari vydaje minimalizovat tim, ze pouziju komunikacni zarizeni s nejlepsim pomerem cena/vykon a zaroven nebudu platit nikde zadne najmy, pak je muj podnikatelsky zamer jiste realisticky.
  • 16. 6. 2003 11:16

    JuniorDictator (neregistrovaný)
    Ze se to vyvazi, neni zadnym dukazem uspechu, obavam se, tenhle hype jasne neni ohranicen necim tak umelym jako hranice statu, navic pokud vim, tahle republika vyvazi i jine veci, kradene obrazy, drogy apod :-)

    Ale z anarchistu ja strach nemam, diky jejich anarchii pochcipou na prvni masovejs epidemii nebo se postupem casu vsichni predavkujou. Ale ted si dovolim vyjadrit myslenku, ktera zdaleka neni puvodni. Nejlepsi system vladnuti neni demokracie (ta dava zbrane do ruky svym nepratelum - H.Goring tusim) ale osvicena diktatura. Problem u diktatury je samozrejme predani moci, velmi casto krvave, a lide jsou zatim smrtelni. Pokud se vam podari zajistit nesmrtelnost (ci spise opakovane transplantace poskozenych ci odchazejicich organu a casti tela), ci klonovani s prenosem myslenek, mohlo by to chodit :-)
  • 16. 6. 2003 18:30

    xChaos (neregistrovaný)
    Opticka pojitka ktera vyvazi Miracle jsou asi trochu jine konstrukce, nez pojitka Ronja, a ty maji zase jinou konstrukci nez pojitka Crusader, ktera se notabene nevyrabeji z roury od kamen. A navic se velka spousta jeste uplne jine freespace optiky dovazi, jediny rozdil je, ze je to proti ceskym vyrobkym zatim hrozne drahe. Nicmene protoze freespace optika neni jen o tom vyrobit co nejlevnejsi a nejmasoveji nejaky cip nekde na Tchajwanu, ale je na to poterba napr. spousta presne strojirenske prace, tak vubec nevidim duvod, proc by stredoevropske firmy nemely byt ve vyrobe freespace optiky uspesne, kvalifikovanou pracovni silu tu mame...

    Co se tyce anarchismu a diktatur, tak soucasna evropska spolecnost v rade ohledu naplnuje vize, ktere meli v 19. stoleti teoretici anarchismu - coz byli s dnesniho hlediska spise teoretici lidske svobody a lidskych prav. Chci ostatne zrecenzovat na www.teckacz.cz nejake klasiky anarchismu, aby tahle pozoruhodna skutecnost vesla ve vseobecnou znamost.

    Vetsinou trva staleti, nez se objevi technologicke a ekonomicke zazemi, ktere umozni realizovat nejake utopicke spolecenske myslenky. Jestli telekomunikacni technologie umozni realizovat v praxi anarchisticke myslenky, bude to jedine dobre...






  • 4. 6. 2003 17:22

    jammx (neregistrovaný)
    Snad by nebylo od věci si připomenout, jak Internet vznikl. Z původně armádní koncepce sítě, díky pavučinovému uspořádání odolné proti výpadkům jednotlivých uzlů, se stala nejprve americká a posléze celosvětová akademická vědecká a výzkumná síť, pracující - v akademickém rámci - zcela neziskově. Účelem a motorem vzniku a prvotního rozvoje nebyla tedy žádná "služba někoho někomu za úplatu", ale zásadně bezplatné získávání, ale také poskytování především vědeckých a výzkumných informací.

    Všechny komerční prvky, které na sebe Internet postupně nabalil, souvisí s potřebou jeho technického zdokonalování a rozšiřování, vlastně s tím, že uživatelé sítě, původně výhradně lidé z akademické půdy, prostě neměli na to, aby zřídili sami spojové trasy a leckde byla taková možnost rovnou zakázána, pokud "drát" překročil pozemek univerzity.

    Lidský problém předchozího dohadování se v reakcích je nejspíš to, že si již málokdo umí představit, že by někdo "veřejně" mohl komukoliv "sloužit" bez jakéhokoli nároku na odměnu, tedy ne "za úplatu".

    Naprosto nevidím rozdíl mezi někdejšími pionýry-akademiky a mezi těmi, kteří budují komunitní sítě. A nevidím rozdíl ani v zájmu sdílet vědecké nebo jakékoli jiné informace, které nějaká skupina sdílet chce a považuje za důležité. I kdyby šlo "jen" o živá data právě probíhající hry (sám hry téměř nehraji, síťové vůbec ne).

    Takže je sice možné se dohadovat o tom co jak nazveme, jestli např. "služba" musí být placena (Bože...), a pokud, jestli je to podnikání (...kam jsme se to přes peníze dostali s hodnotami, ...) jestli z toho ten nebo onen má prospěch (... neměli by např. slepci platit daně za každé převedení přes ulici ?), ale spíše o tom, jestli zákonné a jiné předpisy je vůbec možné - morálně vzato - používat k omezování nebo ničení zcela přirozených tendencí a růstu, rozvoji, tvořivosti, nebo jestli není na čase, aby se zákony konečně dostaly do souladu s obecným vývojem, zájmem a přirozeností.

    Komunitní sítě, mimochodem na zcela shodných principech vznikající všude ve světě, a to i v zemích s daleko "komerčnějším" prostředím, než jaké vládne u nás, existují a neuvěřitelně rychle rostou ze stejných důvodů, jako předtím (akademický) Internet sám.

    V lidské přirozenosti je postoj říkající, že za znalosti, vědění, vzdělání, obecně za informace, se neplatí. Skutečnost, že dnes a denně musíme za informace platit, se většině lidí příčí a - pokud se naskytne jakákoli použitelná příležitost se tomu vyhnout - využijí ji. Do toho - samozřejmě - zahrnuji i Internet jako celek a nevidím - principiálně - vůbec žádný rozdíl mezi tím, jestli chce někdo sdílet informace se sousedem, nebo jestli by tak chtěl učinit v celosvětovém měřítku.

    Zdůrazňuji to proto, že jsme na historii vzniku a funkce Internetu už zapoměli a začíná nám připadat normální, že za něj musíme platit. Ne, normální to není, je to jen důsledek ceny spojovacích prostředků, kterého se jako vítaného zdroje zisků, chopily telekomunikační společnosti. A důsledek právního pozadí u nás i jinde ve světě, které upřednostňuje podnikání a zisk na úkor sdílení informací, vzdělání.

    Mimochodem - se skřípěním zubů a za daleko větší peníze, než jaké mě stálo "pouhé" připojení k CZFree.Net, teď buduji trasu, která mě (dálkově) propojí s kamarádem. Všichni, kteří uvažují tak, jako ten, kdo tvrdí že "jde jenom o připojení k Internetu", jsou jaksi "mimo", prostě nevědí o čem mluví. Případně je už zcela pohltila "konzumní propaganda". Škoda.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).