Hlavní navigace

Jemný úvod do závislosti na Internetu

23. 11. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pomaličku se blíží Silvestr, který je kromě bujarého veselí spojován také s tím, že se lidé zavazují různými dobrými předsevzetími. Protože hrozí, že by si někteří z vás mohli pod tlakem okolí slíbit, že omezí závislost na Internetu, pokusil se Ondřej Bojar o seriózní pohled na tento problém, který vás možná současně vybaví argumenty, že vůbec závislí nejste.

Prozkoumal jsem (při své chorobné závislosti na Internetu) celou řadu stránek na toto téma a narazil na zajímavé názory. Kromě řady známých vtipů lze objevit i střízlivě znějící rozbory problému. Pokusme se zodpovědět zásadní otázku:

Existuje vůbec chorobná závislost na internetu?

Chorobná závislost na Internetu je dosud značně neprozkoumaným fenoménem. Navíc se jedná o téma přitahující pozornost lidí, kteří Internet každodenně používají, i těch, kteří se s ním dosud nikdy nesetkali. Právě z toho důvodu je toto téma lákavé pro širokou škálu informačních médií a lukrativní pro celou řadu (amerických)psycho­analytiků.

Psychiatři znají diagnózu chorobného hráčství na automatech. Jedná se o dobře prozkoumané onemocnění, s jasně rozpoznatelnými symptomy, zřejmými důsledky i propracovanou metodikou léčení. Jinak je tomu ovšem u Internetové (nebo obecněji počítačové) závislosti. Nejenže na toto téma nebylo ještě zpracováno dostatečné množství odborných studií a nebyl navržen žádný vyhovující obecný teoretický popis, ale stávající studie se dokonce naprosto rozcházejí v takových základních údajích, kolik hodin týdně by měl průměrný „nemocný“ u Internetu strávit. Jedna studie mezi uživateli Internetu ukázala průměrný výsledek 19 hodin týdně, průzkum mezi studenty na univerzitě v Austinu (Texas) doložil, že „závislí“ stráví připojeni průměrně 11 hodin týdně, jeden menší odborný test označil jako „patologické uživatele“ už i ty, kteří dosáhli 8,5 hodiny týdně.

Jednoznačné příznaky nadměrného používání Internetu se nedaří odhalit ani studiem konfliktů s reálným světem z okolí uživatele. (Otázky prověřující, zda užíváním Internetu ohrožujete své zaměstnání nebo studium, zda svou činnost musíte tajit před svým okolím ap.) V roce 1997 v jednom psychologickém testu pociťovali i jinak hluboce podprůměrní uživatelé Internetu konflikty v pěti z desítky ověřovaných situací.

Podobně pokulhávají pokusy podmínit diagnózu chorobné závislosti užívanými službami Internetu nebo povoláním a typem studia uživatelů. Někteří odborníci označují za nebezpečnější síťové aktivity hraní síťových her a povídání si na ukecaných serverech, jiní stahování souborů pomocí FTP. V malých univerzitních průzkumech se sice ukazuje celkem očekávatelné tvrzení, že studenti technických oborů tráví na síti mnohem více času než humanitně zaměření lidé, psychologické studie velkého rozsahu však často tento a další faktory zcela pomíjejí. Mnohdy jsou v hrubém nepoměru testovaného vzorku a skutečné populace Internetu i tak základní ukazatele jako pohlaví nebo věk uživatele.

Neopomenutelným faktorem ovlivňujícím nadměrné užívání Internetu jsou i dispozice každého jedince. Trpí-li někdo trvalými psychickými obtížemi, není se co divit, že tráví řadu hodin na Internetu, kde mu anonymita dovolí problémy tajit a zároveň se vyhýbat kritickým situacím reálného světa.

Elektronicky dostupní odborníci se shodují, že snahy o prokázání existence chorobné závislosti na Internetu zatím nemají žádný základ, o nějž by se mohly opřít. Při současném stavu znalostí o jevu chorobného nadužívání internetu (pokud vůbec existuje) je mnohem užitečnější trávit čas studiem samotných kladů a záporů této formy komunikace a pídit se po efektivnějších metodách jejího využití.

BRAND24

Co říci závěrem?

Pro vaše bližní, jako laskavý vánoční dárek:
Závislost na internetu nepatří dosud mezi prokazatelná duševní onemocnění, není dosud vůbec známo, jak ji vědecky měřit, a výsledky dosavadních průzkumů jsou mlhavé a protichůdné.
Pro vás, kteří si sebou stále ještě nejste jisti:
Nepropadejte panice. V klidné záři své obrazovky si prostudujte elektronicky dostupné materiály. Začít můžete s následujícími odkazy nebo s klíčovými slovy Internet Addiction, po jejichž zadání vás AltaVista zahrne jak citovanými články, tak třebas i Internetovou poezií.

Ondřej Bojar
http://www.cu­ni.cz/~obo

Související články a odkazy:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).