Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jiří Hlavenka: Stanou se telekomunikační operátoři bezvýznamnými firmami? od Datel - V úvaze zásadně chybí "drobnosti" typu mobilní data...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 12. 2012 9:06

    Datel (neregistrovaný)

    V úvaze zásadně chybí "drobnosti" typu mobilní data (kdo a jak je obejde, roztříštěné wi-fi je nespolehlivá náhrada, budování nové sítě?), dominantní distribuce přístrojů přes operátory (bez nichž by smartphony byly o několik let zpět) a další. Operátoři stále drží některé bariéry pevně u sebe, jen tak rychlá změna je zbožné přání.

  • 4. 12. 2012 9:20

    R61 (neregistrovaný)

    Zmena bude ale ne rychle, pouze bude velke pnuti. Protoze operatorum opravdu padaji vynosy. SmS je pekny priklad. Tam to jde do lostu cele. Hovorne pada, na pausaly se prestava hrat. Co ted? Jedina cesta je zpoplatneni treti vrstvy a to poradne a odtud bude pnuti. Kdyz nejsou stovky milionu z SMS, prijdou z dat. Je nutne aplikovat ne FUP, ale provynosove flow, kde clovek co to bude vyuzivat bude mit jednoduchou moznost/nutnost platit. 600 Kc pausal za data bude chtit platit malokdo, takze se bude platit prubezne na vyzadani. Jedna z moznosti je postavit to tak, ze alespon to volani nepujde bez doobjednani VoIp dat, tedy dve datove sluzby s QoS a normal.

  • 4. 12. 2012 17:21

    povinná přezdívka (neregistrovaný)

    No a jak to dopadne?

    Nemám firemní tarif a platit x stovek za pidi připojení v mobilu nehodlám, takže mám povolený net jen přes wifi. Když někde v nouzi na cestách potřebuji na net, zaplatím operátorovi ten vyděračsky vysoký 25,-Kč (tuším) za připojení přes 3G na stažení informací o busu a zase to deaktivuji. Za poslední rok se tuším stalo jednou.

    Plus protože nemám firemní tarif, stojí mne minuta hovoru asi 1.5Kč. Takže když mohu volám přes wifi a VOIP. Zase operátor utřel a více jak stovku ze mne za měsíc nedostane.

    Závěr: v budoucnu operátoři nemohou tržně mít výnosy desítek miliard ročně za obyčejné telefonování a sms. Takže buď zlevní provoz (zajímavé, že citované ceny budování mobilní sítě jsou roky cca stejné) nebo zatlačí na vlády a stanou se dalšími parazity jako třeba česká OSA.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).