Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku K rušení televize signálem LTE zatím nedošlo, Telefónica ale spustí další vysílače od anonym - Pan redaktor problému vůbec nerozumí. Míra zarušení TV...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 5. 2014 10:08

    bez přezdívky

    Pan redaktor problému vůbec nerozumí. Míra zarušení TV příjmu je totiž závislá na mnoha okolnostech a pro osvětlení - aby i laikové příště netápali a nevymýšleli si báchorky :
    - postatným zdrojem "rušení" budou základnovky LTE v pásmu 800MHz (Vodafone např. má již spuštěno něco v pásmu 1800MHz),
    - nejvíce zarušeny budou přijímací systémy, které mají hned na vstupu (u antény apod.) instalován širokopásmový zesilovač,
    - méně budou zarušeny systémy bez zesilovače (anténa+pasivní rozvod),
    . teoreticky vůbec by neměly být zarušeny systémy společných antén,které jsou řádně řešeny s kanálovým zpracováním (opět s výjimkou ant.předzesilo­vačů), drobné problémy mohou nastat u kanálů K59 a více u K60,
    - míra zarušení bude dále zejména závislá na fyzické vzdálenosti antén od LTE BTSky, kritická bude oblast v okruhu do 1 km, kde z principu přesáhnou úrovně LTE TV signál až o několik řádů a spolehlivě "zavřou" jakýkoliv širokopásmový UHF zesilovač bez vstupní filtrace.

    Je tedy logické, že když prvních pár LTE BTSek bylo spuštěno v městské aglomeraci (kde se předpokládá společný příjem), zatím k větším problémům ani nemohlo dojít. Těžko řící, co operátory k tomuto postupu vede, jestli předpokládaná penetrace LTE, anebo strach z nastalých problémů hned na začátku. Kdo ví, možná si operátoři nejprve "občíhnou" terén a LTE nasadí jen ve větších městech a venkov nějak doplácají pomalejší technologií (třebas i použitou,že..). Samozřejmě se kolem toho bude řádně mlžit, jak je to už u nás běžné a ani Digizone není a nebude výjimkou.

  • 2. 5. 2014 14:33

    Steve

    Při používání obyč kanálových předzesilovačů (teroz, iVO) to bude jak ....

    Jinak mimochodem předřadný filtr by měl tento bordel utlumit, ovšem další prachy, další shánění a nikdo to neproplatí. (hajzli)

    A to jejich údajné odborné školení at' si strčej do špic :o)))))

  • 2. 5. 2014 16:46

    bez přezdívky

    "Obyčejné" kanálové předzesilovače versus LTE - zde bude hodně záviset na tom, kde obvodově fyzicky a s jakou selektivitou je kanálová propust zařazena. Z principu totiž propust v levném provedení představuje poměrně velký útlum, který zhoršuje šumové číslo předzesilovače. U vícestupňových ant.předzesilovačů proto často bývá zařazena až za prvním širokopásmovým stupněm a zde platí to, co jsem psal výše. Takže i levné kanálové předzesilovače se ziskem větším než 10dB dostanou od LTE zabrat a pokud jsou realizovány se symetrickým vstupem 300ohmů s montáží přímo na svorky dipólu antény, pak ani filtr nepomůže (nebude jej kam vřadit).

  • 2. 5. 2014 17:34

    Steve

    Tak ty co jsou do antény, to je jasné ... ty jsem ani nemyslel. Myslel jsem externí na F-konektor. Jak moc kvalitně jsou či nejsou vevnitř vyrobeny ví jen sám výrobce, to já jako pouhý uživatel nemůžu vědět tyhlety věci - pouze nakupuju dle potřeby na míru u výrobce.

    Do antény bych zesilovač ani nikdy nedával, ač je to jak se uvádí nejkvalitnější řešení - má to na druhou stranu mnoho nevýhod. (nic se nedá předřadit, je to tam vystaveno venkovnímu počasí, instalace taky nic moc atd.) Radši krabičkuju někde pod střechou :-) Nějaký ten mini šum navíc vůbec ničemu nevadí když se použivá vše kvalitní ... (kabel a nízkošum předzesilovače)

  • 5. 5. 2014 13:05

    ivovi (neregistrovaný)

    "Kdo ví, možná si operátoři nejprve "občíhnou" terén a LTE nasadí jen ve větších městech a venkov nějak doplácají pomalejší technologií (třebas i použitou,že..)."

    Tak to nebude. V podminkach aukce jsou docela prisna rozvojova kriteria - za kazdy ridce osidleny okres je mozne spustit jeden huste osidleny okres.

  • 5. 5. 2014 16:57

    Steve

    No, už se chystá spouštění tohoto bordelu u nás .... už trnu předem co to bude dělat. Hlavně teda pokud něco vybuduje O2 a narve si to tady před ty naše antény na komín od výtopny. (stačily co byly problémy s CDMA když to spouštěli) Taky nechápu proč to nedávaj za město na kopec na ty jejich vysílače ale oni né, oni to cpou přímo mezi baráky do města aby to ve městě zarušilo všechno a dálkový příjem TV. (prostě kokoti)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).