Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kauza PRISM nekončí: NSA prý odposlouchávala i videohovory na Skypu od Mike - Máš snad nějaký problém s NSA? Vadí ti...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 7. 2013 17:10

    Mike (neregistrovaný)

    Máš snad nějaký problém s NSA? Vadí ti snad, že každej druhej správce serveru nebo DBA má přístup k tvým mailům nebo SMS zprávám?

    Nejsem žádnej expert, ale chránit se umím, data umím ukládat šifrovaně a i mé děti vědí, co a jak funguje v online světě. Nějaké odposlouchávání Skypu je mi naprosto UKRADENÉ. Tobě to snad nějak zásadně vadí a když už po telefonu řešíš dodávky drog z Kolumbie, tak se neumíš chránit? :))

  • 12. 7. 2013 19:31

    Mike (neregistrovaný)

    Fakt nechápu, co to máš v hlavě za principy, když tě tak vytáčej z NSA a když víš, jak funguje SMS, tak proč to nevyužíváš způsobem, který ti nebude vadit?

    Já mám spíš problém s těma, co mne obíraj o daně všude po světě, NSA je mi úplně ukradená. Ať si čtou mou veřejnou komunikaci, kde chtějí, když je to baví.

    Jinak, totálně nechápu, proč bych tady měl vysvětlovat něco o své ochraně?!? Zaplatíš mi snad ty nebo Lupa za konzultaci nebo proč bych to měl dělat? Jsi na drogách? :-))

  • 12. 7. 2013 23:19

    JKL (neregistrovaný)

    Co se týče různých postupů CIA, NSA a jiných složek, pak je to předpokládatelné... Lidi ve skutečnosti nikdy nebudou vládnout, ale budou vždy jenom ovce. A pokud by kdokoliv ohrozil moc mocných, tak skončí jako krmení pro ryby ať už by to udělal v EU, USA nebo Rusku.

    Veškerá "svoboda" je vždy jenom "odcamcaď po camcaď". Klidně se může schválit třeba 60 zákonů jak je to špatné a zakázané a stejně to budou dělat...

    Jinak nejlepší řešení je opravdu asi to šifrování. Pokud teda nepočítám ovládnutí světa a stát se tím, kdo sleduje - ale to je trošku náročnější :-D.

    Výhodou v ČR je, že není nijak omezena síla šifrování (jako v USA nebo Rusku) a ani nemusíme sdělovat šifrovací klíče (jako v Anglii).

    Takže je docela dobré si zašifrovat PC volně dostupným TrueCryptem. Co se týče e-mailové komunikace, pak je docela dobrý GnuPG, který je zase výhodný pro šifrování komunikace - dokáže šifrovat e-maily, IM komunikaci (Jabber, ICQ atd.).
    Existují na to i různé doplňky pro prohlížeče, které umí zajišťovat na PC uživatele převod jakéhokoliv šifrovaného textu z webu na dešifrovaný v lokálním okně a opačně :-) Takže si lze klidně psát šifrovaně i třeba na Facebooku :-D.

    Je to docela dobré, jenom u toho GPG (a jakékoliv šifrované komunikace) je vždy problém přesvědčit proti stranu, aby si dala tu práci a zprovoznila šifrování i u sebe. Což je základní podmínka dodatečného šifrování - musí se do toho aktivně zapojit všichni, kdo chtějí bezpečnou komunikaci.

    Většinu známých na to asi nepřesvědčíte, ale pokud má někdo firmu, tak určitě se vyplatí vydat firemní směrnice a nařídit na všechno naházet šifrování. Protože nechat někoho lítat s firemním notebookem plným dat v nezašifrované podobě, to je sebevražda.

    Samozřejmě inteligentní zaměstnanec může mít heslo nalepené na lístečku na tom notebooku... Ale to už je jeho tupost a zabránit se tomu dá asi jenom nepřijímáním blbců. Navíc, když v takovém případe vznikne škoda, dá se mu to dát (alespoň částečně) k náhradě - tímpádem si na to bude dávat pozor :-)

  • 12. 7. 2013 16:58

    Lol Phirae (neregistrovaný)

    Je to naprosto v pořádku, že k tomu má přístup NSA, FBI, CIA, BIS, nebo kamarádi hackeři.

    Aha... hmmmm....

    Stačí se umět bránit, šifrovat, vědět, co kam patří a nepatří.

    Tak se pochlub, experte....

  • 12. 7. 2013 18:13

    Lol Phirae (neregistrovaný)

    Jo, s NSA šmírákama mám zásadní principiální problém. A ano, taky mi vadí, že se SMS zpráva vůbec někam ukládaj, natož to, že přístup k ni je víceméně naprosto nekontrolovaný (statitisíce soudních povolení ročně, o nelegálních přístupech ani nemluvě.)

    A jinaks nám ještě furt nevysvětlil tu svou "ochranu".

  • 12. 7. 2013 16:28

    Mike (neregistrovaný)

    Já fakt nevím, co všichni řeší?!? Přece i tupec musí tušit, že data někde na serverech jsou dostupná komukoliv, kdo chce a umí, ať jsou to emaily, nešifrovaná data v Cloudu, či veškerá online komunikace.

    Je to naprosto v pořádku, že k tomu má přístup NSA, FBI, CIA, BIS, nebo kamarádi hackeři. Stačí se umět bránit, šifrovat, vědět, co kam patří a nepatří.

  • 12. 7. 2013 19:48

    Lol Phirae (neregistrovaný)

    Jinak, totálně nechápu, proč bych tady měl vysvětlovat něco o své ochraně?!?

    Jen jsem myslel, že bys moh mě a ostatní ještě pobavit, světáku obíraný o daně... :-))) Tak čas, mistře. Běž poradit nějaký 17ce, třeba ti dá, až ji ohromíš nějakou genitální radou typu " proč to nevyužíváš způsobem, který ti nebude vadit?". :-P

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).