Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Když bezplatně stahuji hudební soubory, kradu nebo ne? od Jan Kotek - Docela mi v clanku chybi odpoved na otazku...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 10. 2000 11:22

    Jan Kotek (neregistrovaný)
    Docela mi v clanku chybi odpoved na otazku v titulku.

    V CR plati, ze stahovani (=kopirovani) hudebnich souboru pro svou osobni potrebu je legalni...
  • 2. 10. 2000 12:55

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Povazujete stahovani copyrightovych souboru z Napsteru pro svou osobni potrebu za legalni? Pockejme si na vyrok odvolaciho soudu s Napsterem, ktery zacina dnes.
    Narazite zrejme na nahravani poradu z TV a radia (TV i radio mj. uz zaplatily licencni poplatky, pokud nejake vznikly - a vy platite organizacim typu RIAA castku, ktera se prirazi k cene media, na ktere nahravate).
    V Nemecku se ted chysta zakon, ktery bude podobne zdanovat veskerou elektroniku. Ale to nebylo predmetem clanku (vydalo by to na nekolik dalsich).
  • 2. 10. 2000 15:11

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Vetsinou neporusujete zakon vy, ale ten, od koho jste si skladbu zkopiroval. Odpoved na otazku z titulku tedy sice neni zcela jednoznacna, ale spise bude o "ne".
  • 2. 10. 2000 16:06

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Dane, to "vetsinou" neni zrovna moc presna mira:) Napr. pri kopirovani zaznamu z pujcoven cedecek apod. neni vinna pujcovna. A co kdyz nekdo ukradne piratovi piratska cedecka a pak si je doma nebo kde posloucha?
    RIAA zatim sla jen po tech, kteri na Inetu bezplatne nabizeli copyrightove skladby (aned kde nic neni, odtud nelze nic zkopirovat). Ale ze by byl nejen pred tvari RIAA, ale i pravne zbaven vsech hrichu i ten, kdo si takove skladby stahuje, bych se neodvazil tvrdit.
    Muj davny nazor je, ze copyright je nesmysl. Existuje jen pravo hudebnika svobodne rozhodovat o tom, jak co bude nabizet tam, kde muze volit z vice moznosti, aniz by tim nadmerne trpel pristup k jeho vytvorum. Cili aby i druha strana (posluchaci) meli tentyz svobodny vyber.
    To Napster splnuje, ale bohuzel porusuje prava hudebniku. Jen dalsi vyvoj siti peer-to-peer aj. udelatek, o kterych jeste ani netusime, jak budou vypadat, ukaze, zda podil tech, co budou brat prava hudebniku v potaz, bude tolik, aby hudebnici nemuseli chodit do tovarny (zalezi to na obou stranach, az se vytvori nastroje pro dodrzovani jistych podminek - nikoli vsak nutne represivnich, ale prijemne zabavnych).
    Napster je prikladem tzv. "Tragedy of commons", neboli tragedie obecnych statku, kde nejsou ani nepsana pravidla.
  • 2. 10. 2000 20:24

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Omlouvam se, melo tam byt "vetsinou, v pripade kopirovani pro vlastni potrebu" - tak jsem to myslel, ale nenapsal.
  • 3. 10. 2000 14:36

    Jakub Moc (neregistrovaný)
    Na výrok odvolacího soudu s Napsterem, pane Zajíčku, házím tak maximálně bobek. Jestli to ještě RIAA a spol. nedošlo, tak americké zákony může uplatňovat tak maximálně na americkém území, a "precedent" amerického soudu má u nás váhu útržku toaletního papíru. ;) Koneckonců, stahováním MP3 žádný český zákon neporušuju. Howgh!
  • 3. 10. 2000 17:52

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Hazeni bobku jiste muze mit vetsi kouzlo nez hazeni neceho jineho:) Jenze... Americke korporace a instituce v podstate maji copyrightove a jine podobne zakony skoro na celem svete ve sve sprave - zakony jinych zemi se prizpusobuji pod americkym tlakem (dukazu dost).
    U probihajicich soudnich tahanic s Napsterem jde o posouzeni, zda bezplatne vystavovani i stahovani copyrightovych souboru spada do tzv. "fair use" (kopirovani pro "osobni potrebu"). Vysledek soudu se stane obecne prijatou interpretaci na (skoro) celem svete. U nas na 100%. A propos - slysel jste o ekonomicke globalizaci?:)
    Ja povazuju copyright za absurditu (post)industrialniho kapitalismu (bezvychodne kseftovani s prodejnym autorskym a interpretacnim pravem ma destruktivni dopady na umeleckou expresi vseho druhu). Ale na druhou stranu - nevnimat realitu, by bylo rovnez absurdni.
  • 19. 9. 2008 14:18

    nella (neregistrovaný)
    Dobrý den,
    myslíte, že je vůbec možné někde zjistit, jestli je stahování MP3 u nás z internetu legální? Setkala jsem se s tím, že celé servery se na poskytování stahování nejrůznějších hudebních skladeb zaměřují a dokonce to i inzerují na jiných místech. Pak dojde většinou na přesměrování někam jinam a objeví se upozornění, že se distancují od jakékoli odpovědnosti a že oni na svých stránkách nic podobného nepřechovávají, nebo tak. To mi připadalo natolik podezřelé, že jsem si raději nic nestáhla. Jednak z důvodu možné identifikace svého počítače, jednak proto, že krást mě nebaví, a taky proto, že si myslím, že i umělci musí z něčeho žít a že o tom, že někdo nabízí jejich skladby zadarmo, nejspíš nevědí (to by je asi jinak nenabízeli na svých stránkách za poplatek). Na druhé straně, pokud je to opravdu legální, nerada bych se toho zříkala. Chybí mi ale jakýkoli fundovaný názor.
    A pak se nabízí otázka: kde berou lidi skladby do svých tolik rozšířených Mp3 přehrávačů? Je to celé nějaké divné a fundovaný právní názor by se docela hodil.
    Díky
    Zemanová
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).