Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kladivo na spekulanty? od Giovanni Bordello - Nějak nechápu, kam autor mířil touto myšlenkou: "..., zatímco...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 4. 2001 14:11

    Giovanni Bordello (neregistrovaný)
    Nějak nechápu, kam autor mířil touto myšlenkou:

    "..., zatímco v případě registrace domén jako takové jistá tajemnost ze strany CZ.NICu rozhodně není na škodu, ..."

    IMHO pokud má někdo na něco monopol (což NIC.CZ na český doménový prostor rozhodně má), tak by neměl být tajemný ani trošku. Naopak. Všechna pravidla by měla být jasně daná, veřejná a žádné nedokumentované záludnosti by se neměly konat.

    Navíc když někdo příjde o doménu, tak za to vždy může on, jako vlastník tím, že nezaplatil. Pokud se k němu výzva k zaplacení vůbec nedostala, je to opět JEHO chyba, protože si není schopen udržovat platné kontakty v databazi NICu. Neříkám, že ředitel České pojišťovny se má starat o nějakou databázi NICu, ale každý vlastník by na to měl někoho mít.

    Howgh
  • 2. 4. 2001 15:28

    Karel Chvalovsky (neregistrovaný)
    Povazuji totiz za vcelku spravny postoj, kdy se CZ.NIC snazi komunikovat pouze s problemu znalymi lidmi. Pro ty ostatni jsou tady sluzby jako Domeny.cz atd.

    S tim, ze jde pouze o chybu vlastnika domeny, naprosto souhlasim a v clanku je to take uvedeno.
  • 2. 4. 2001 19:20

    Ondřej Fryc (neregistrovaný)
    No tak to je pekna blbost, protoze mate spoustu domen, na kterych by se dalo mnoho zajimaveho vybudovat, jenomze se k nim nedostanete, protoze si je mezi sebou prehazujou spekulanti a neplati za ne uz dva roky...
  • 3. 4. 2001 17:44

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    DObra. Rekneme, ze souhlasim a CZ.NIC odebere domeny spekulantum. Jelikoz pravidla maji byt otevrena a nekrypticka je nemozne posuzovat kdo je a kdo neni spekulant "ad hoc" - CZ.NIC by byl okamzite obvinen z toho, ze kona podle neznamych pravidel, takze neni kontrolovatelny. Navrhnete tedy definici spekulanta.
  • 3. 4. 2001 17:46

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Podotykam ALGORITMIZOVATELNOU definici - tedy nemusi byt nutne zprogramovatelna, ale nesmi tam byt vyrazny prostor pro hadky zda konkretni clovek definici splnuje nebo nesplnuje - zadne takove "spekulant je ten, kdo drzi domenu aniz by ji pouzival k uzitecne cinnosti" - tedy pokud nenadefinujete i pojem "uzitecna cinnost".
  • 3. 4. 2001 19:03

    Ondřej Fryc (neregistrovaný)
    Spekulant je ten, ktery ma v konkretni okamzik vice jak 5 nezaplacenych domen. Pozna se podle subjektu, ktery musi byt jednoznacny, napr. rodnym cislem nebo ICO.
  • 4. 4. 2001 14:05

    MK (neregistrovaný)
    Predpokladam, ze potom vetsina bordelaru spadne do kolonky "spekulant" ... nepolemizuji s tim, jestli je to dobre nebo spatne.
  • 4. 4. 2001 15:54

    Ondřej Fryc (neregistrovaný)
    Nazyvejme veci pravymi jmeny. Bordelar je ten, kdo ztrati pero a nemuze ho najit, pripadne jej ztraci pravidelne, nezavisle ovsem na tom, jestli je to pero jeho a nebo si ho pujcil. Pro toho, kdo pravidelne ztraci faktury, je spekulant jeste priznive oznaceni.
  • 4. 4. 2001 16:57

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Protoze drzitel je drzitel, ale plati platce, chci si jen ujasnit - spekulant je DRZITEL (nikoli platce), ktery ma v konkretni okamzik vice jak 5 nezaplacenych domen. Ano ?

    Co zahranicni subjekty a osoby nemajici ani RC ani ICO ?

    Jak zabranit DoS utokum, kdy vasim jmenem zaregistruji 5 domen, takze vy si zadnou zaregistrovat nebudete moci ? (abychom doslova neopakovali debaty z minula, shrnuji, ze prijimat zadosti podepsane certifikatem lze bud' tehdy az budou statem dokoncena pravidla pro jejich format a obsah polozek, coz jeste neni nebo tak, ze vybereme nekolik malo CA a kazdy bude muset mit certifikat OD NICH a od nikoho jineho, coz zavani vytvarenim dalsich monopolu).

  • 4. 4. 2001 19:52

    Ondřej Fryc (neregistrovaný)
    Ano, máte pravdu, není to jednoduché, jenomže NIC za svou složitou práci dostává slušně zaplaceno. A mě prostě neskutečně rozčiluje, že mě NIC de facto nutí k tomu, abych si psal nějaké skripty. Jinak se ke svému výrobnímu prostředku nedostanu. Kdo dřív přijde, ten dřív mele, jenomže spekulant nemele a jenom sedí na sýpce a čeká kdo od něj ten mlýn koupí. Ten mlýn, který on okupuje a neplatí nájem.

    Ale k Vašim dotazům:

    Spekulant je drzitel. Drzitel si musi zajistit, aby jeho platce platil.

    Zahranicni subjekty budou mit stejne jako v jinych zemich (napr. Slovensko) smulu nebo budou muset vyuzit nejake sluzby u nas - verim, ze se jich najde dost.

    Mym jmenem sice budete moci zaregistrovat nejake domeny, jenomze me prijde faktura a tim to zjistim. Faktura ma nejakou splatnost a v te domeny zrusim. Takze neplaticem bych se nestal....
  • 5. 4. 2001 4:03

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Libovolne penize nenalezenou reseni tam, kde nikdo dobre reseni nezna. Nabidnete nejake. Penize nejsou lek na vsechno ...

    A ted k otazkam:

    • Well, tak to si rozumime
    • Pominme, ze toto omezeni CZ.NIC pred cca mesicem na zaklade pomerne silenho tlaku zrusil a pripustme to jako legitimni moznost. Ackoliv jsem uvedl, ze ICO pouzit nelze, protoze jej nemaji zahranicni subjekty, vycet nebyl uplny - ICO nemaji ani organizacni slozky existujici na uzemi ceske republiky, ale RC pro zmenu maji i cizozemci (a tim nemyslim jen slovaky). Nelze tedy jednoznacne snadno rozeznat tuzemskou osobu/organizaci od cizi. Muzeme vsak rict, ze k registraci domeny jsou opravneni vsichni, kdo maji ICO a vsichni, kdo maji RC. Budeme muset vysvetlit, proc na domenu nema narok organizacni slozka (prikladem je British Telecom, ktery u nas pusobi pouze jako slozka a nema pridelene ICO) a budeme muset vysvetlit jakto, ze dovolime registraci slovakovi (ktery ma RC nerozeznatelne od ceskeho), ale ne madarovi. Krome toho, omezeni prava registrace dle teritoriality je celkove na ustupu - ze 167 domen, kde lze registrovat domenu druhe urovne jen 51 (tedy necela tretina) vyznava toto omezeni, procemz jen 7 statu je evropskych (zdroj: muj vlastni vyzkum, nedavno z nej Lupa publikovala clanek o cenach domen; udaje jsou bez zaruky). Z hlediska svetovych trendu by tedy slo o krok zpet. Co se tyce "vyuzit jine sluzby" je tu problem - CZ.NIC nic takoveho nezna - drzitel je drzitel. Jestli nemuze byt zahranicni subjekt drzitelem, pak nemuze byt drzitelem ani prostrednictvim nekoho - pak je drzitelem ten nekdo.
    • A jak to zrusite - emailem ? To ale uz pocitate s existenci el. podpisu - a v te chvili jiz tento problem prevazne existovat nebude. A pred zavedenim - jak se ke zruseni autorizujete ? Nebo jste ochoten posilat notarsky overene zadosti o zruseni ?

  • 5. 4. 2001 9:53

    Ondřej Fryc (neregistrovaný)
    I pri registraci obchodni spolecnosti v CR je nutne mit sidlo na uzemi CR a nejakeho "zastupce" pro styk s urady. Totez by platilo i pro domeny. A mimochodem, IMHO domeny jsou pravne srovnatelne s jednoznacne urcitelnymi unikatnimi statky, jako treba s nemovitostmi. Proc asi si nemuze jen tak jednoduse u nas Japonec koupit barak, kdyz tu nezije? A ze si ho muze koupit v Americe? Na Bahamach ze si k tomu muze zalozit i spolecnost? Nezlobte se, ale argument "svetovy trend" mi prijde trochu demagogicky, protoze vetsina zemi v prehledu maji Internet v plenkach.
  • 5. 4. 2001 13:43

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Jednak jsem "svetovy trend" nepouzil jako absolutni argument - zminil jsem se o tom, ze je takovy, ale to bylo vsechno. Naopak jsem nadale s navrhovanou moznosti pocital jako s moznou a napsal jsem jake ma problemy - prevazne takove, ze z elektronicke zadosti nejsme schopni rozeznat zda je drzitel tuzemec nebo cizozemec (tedy vyjma toho, ze to tam prohlasil). Takze vase reakce musela byt zpusobena tim, ze jsem se nejasne vyjadril, za coz se omlouvam. Snad se tedy muzeme vratit "o kolo zpet" a s timto dodatecnym vysvetlenim to zkusit znovu.

    Domeny jsou zcela nesrovnatelne s, napriklad, nemovitostmi. Domeny vubec nemohou byt majetkem a nelze je vlastnit (u nas). Pouzivat domenu je "pravo", ktere vam CZ.NIC za uplatu poskytnul - jde tedy, zpohledu naseho pravniho radu o sluzbu a pojmy "vlastnictvi" nebo "majetek" jsou v tomto kontextu zcela nespravne. Jinak ja ale nestojim vyslovene proti tomu znovu zakaz pro zahranicni subjekty obnovit - ale nejprve je musime pro to mit dobry duvod a je ted nad ramec teto debaty zda existuje ci nikoliv, ale predevsim - musime byt schopni rozeznat, reseni kterehoz problemu mi pripada neslucitelne se zachovanim elektronicke formy registrace. Mimochodem, tento problem nevyresi ani elektronicky podpis - ten bude prinalezet vzdy fyzicke osobe a tak to nic nerika o tom, jestli drzitel, za ktereho tato osoba jedna je tuzemec ci cizozemec.

  • 5. 4. 2001 16:16

    Ondřej Fryc (neregistrovaný)
    Rád bych shrnul, o co se tu jedná. Základní otázkou je, jak poznat unikátní osobu (právnickou nebo fyzickou), aby si nemohla registrovat více subjektů. Pokud se to podaří, bude možno určit, podle algoritmizovatelné definice, jestli je konkrétní subjekt spekulant nebo ne.

    Asi mě teďko všichni rozcupujou na hadry, ale přistoupil bych k tomu stejně jako při zakládání účtu v bance. Ani v eBance se to neobejde bez "off-line" potvrzení. Musí se podepsat podpisový vzor, musí se přidělit UID - to může, ale nemusí, být RČ, zase stejně jako v eBance. No a autorizace by byla zase stejná jako u eBanky. Buďto aplikace na SIM kartě, nebo nějaký komunikátor, nebo fax s ověřovacím podpisem. Jakmile už jednou budu mít "účet" založený, mohu si vesele registrovat co a kolik budu chtít. A nejenom, že to bude mnohem průhlednější a antispekulantní, ale taky to mnohem více umožní řešit sporné případy, kdy se vlastně neví, kdo je vlastníkem domény (viz třeba Linx, že).

    Nemyslím, že by to pro NIC bylo až tak strašné práce; bylo by to prostě nárazové na začátku (připomínalo by to asi dobu, kdy se všichni registrovali do Makra :). Pak by to naopak běhalo ještě více automaticky, než teď. A kdo nechce podstupovat tento proces, nemusí. Může si domény registrovat přes zprostředkovatele.

    PS: To jste mě dostal, s tím, že doména není "statek", ale "právo". Máte to určitě zmapované líp, ale fakt by mě zajímalo, podle čeho tak usuzujete.
  • 6. 4. 2001 1:39

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Jenze to vyzaduje pobocky (nebo by vsichni museli jezdit do Prahy) nebo "notarsky overeny podpis". Kdyz jeste chvilku vydrzime a zacneme pote akceptovat kvalifikovane el. podpisy, ktere budou splnovat pripravovanou vyhlasku, obejdeme se uz bez pobocek. Zavadet ted jeden system, kdyz se chystame v horizontu par mesicu zavest uplne jiny je ponekud nestastne. Souhlasim, ze pak to bude jeste automatictejsi.
  • 6. 4. 2001 1:45

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ad PS: rad bych odpovedel, ale nejsem schopen se poprat s Lupim systemem a odpoved nemohu odeslat - stale se chova, jako bych ji prepisoval a snazim se uz pul hodiny. Asi nejaka cenzura ci co. Nebo trest zato, ze nemam Explorer. Problem je otazkou toho, jak pravo definuje pojmy - vic se mi sem protlacit nepodarilo.
  • 12. 4. 2001 3:14

    Pavel Kulhanek (neregistrovaný)
    BLBOST, COPAK JE SPEKULACE TRESTNA???? A PET NEZAPLACENYCH DOMEN?? PAK JE NEJVETSIM SPEKULANTEM ONE.CZ, TO JICH MA NEZAPLACENO VICE JA TISIC A VESELE JE ODREGISTROVAVA-SIMON MA ZAPLACENO VICE JAK POLOVINU DOMEN-PROTOZE HO FINANCUJE PRAVE DITRICH A JEMU PODOBNI LEGALIZACI DITRICHOVA SCRIPTU!!!!
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).