Hlavní navigace

Končí Yahoo! Directory, legenda z počátků internetových věků

29. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Končící katalog od Yahoo! probouzí vzpomínky na počátky Internetu. Včetně českého Seznamu, který byl dost hodně podobný právě Yahoo!

Yahoo Directory končí (spolu s Yahoo Education Finance a Qwiki). Oznámení vyvolalo tak velký zájem, že na dir.yahoo.com se od pátku nešlo dostat. Samotný web už řadu let nezaznamenal žádnou změnu a zůstává v podobě klasického internetového katalogu tak, jak jej Yahoo před mnoha lety víceméně zakonzervovalo.

Yahoo Directory bylo v počátcích Internetu podstatnou součástí mála tehdy dostupných služeb – hlavně ale počátkem toho, co dnes známe v podobě vyhledávačů. 

Právě katalogy byly prvotním způsobem jak na Internetu najít obsah. Náš místní Seznam.cz se na samém počátku nechal právě Yahoo (a katalogem) více než málo inspirovat.

Samotné Yahoo! vzniklo zhruba před dvěma desítkami let právě jako kolekce katalogů a poslední pozůstatek, dir.yahoo.com, bude ukončen k poslednímu prosinci tohoto roku. 

1996

2004

2010

2013

Poznámka: Obrázky Yahoo! Directory pocházejí z The Internet Archive

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).