Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Magistráty jako bezdrátoví poskytovatelé od Ondřej Suchý - Podle mého názoru není komerční podnikání a konkurence...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 9. 2005 8:41

    Ondřej Suchý (neregistrovaný)
    Podle mého názoru není komerční podnikání a konkurence soukromému sektoru nejvhodnějším využitím veřejných prostředků.

    A k poskytování internetu magistrátem v Čechách: Firma Metropolnet, založená a vlastněná městem Ústí nad Labem, poskytuje konektivitu a další komerční IT služby nejen městu, ale i dalším subjektům.
  • 22. 9. 2005 8:56

    Petr (neregistrovaný)
    Jenze nektere sluzby, prestoze by komercne udelat sly, proste soukromy sektor nezaridi - vetsinou kvuli prilis dlouhe/nejiste navratnosti investice.

    Mimochodem, ktere presne soukrome sluzbe konkuruje prazska MHD?
  • 22. 9. 2005 9:35

    JaCi (neregistrovaný)
    >Jenze nektere sluzby, prestoze by komercne udelat sly,
    >proste soukromy sektor nezaridi - vetsinou kvuli prilis
    >dlouhe/nejiste navratnosti investice.

    ano - protoze soukromy sektor si to umi spocitat :))
    priznejme si ze internet neni nezbytne nutny k zivotu - tak proc by se o nej mel starat magistrat a financovat jej z penez nas vsech kdyz tyto penize pak chybi nekde jinde??

    nezlobte se na me, ale takoveto aktivity magistratu jsou v primem rozporu s prohlasovanim o podpore trzniho hospodarstvi a soukromeho podnikani. Navic si myslim ze magistrat ma jasny ukol: spravu majetku a verejnou spravu - a ne podnikani v oblastech ktere "mu nerikaji pane"
    ...ale coz, mozna se dockame i toho ze nejaky naruzivy starosta otevre (za penize obcanu) i mestsky bordel s minimalnimi cenami... (a jen proto ze ve mste zadny levny neni - a bude to to uplne stejne jako s poskytovanim inetu)

  • 22. 9. 2005 10:04

    jozka (neregistrovaný)
    No ony knihovny take nejsou nezbytne nutne k zivotu a preci je plno mest provozuje (a urcite by knihkupci byli bez nich radeji).

    Ja myslim, ze je stale hodne lidi, kteri slovo internet slyseli jen z televize (v souvislosti s pornografii a nasilim) a slovo www.lupa.cz neslyseli vubec.

    A asi je v zajmu statu, aby pocitacova gramotnost obyvatelstva rostla. A pokud stat neumi nastavit ceny za LLU (coz by asi byl ten nejlepsi krok kupredu) tak nabidnout obyvatelum aspon 128kb wifi pripojeni za 100,- (nemusi to byt uplne free) je vec uzitecna. A pokud se na nejakou vesnici zadny komercni subjekt nechysta a vesnice si to muze dovolit (protoze nerozkrada majetek), tak v tom nevidim zadny problem.
  • 22. 9. 2005 22:35

    Jiri Kosut (neregistrovaný)
    no jde o to, ze municipalita ma velkou stabilitu - takova investice nezatizi vyznamne rozpocet a mesto ci obec nemusi byt nutne vyrazne ziskove. Jedna se o sluzbu, ktera ma primy vliv na vzdelanost obcanu - takze je obhajitelna i jista mira dotace nebo nulovy zisk.

    Navic obcan ma jistotu, ze je vse stabilni, ze to nezkrachuje atp.

    U nas v Topolne jsme to vice nez pred rokem zkusili - nyni mame stale rostouci pocet pripojenych obyvetel a vsichni jsou spokojeni. Nejsme mesto, jsme jen mala obec s 1500 obyvatel, ale i tak si myslim, ze to bylo vhodne reseni - my jsme tim navic vyresili hlavni problem - u nas nebyl dostupny zadny jiny levny a kvalitni internet - ADSL vubec, CDMA(eurotel ma spatny signal), ostatni wifi provideri nemaji dosah nebo za to chteli nekrestanske penize.

    A kdyz to vyjde, tak propojime nekolik okolnich obci a vznikne vetsi komunitni sit, ktera zlevni obcanum sluzby, umozni komunikaci mezi urady apod.
  • 27. 9. 2005 1:05

    Jakub Suchy (neregistrovaný)
    Pokud vsak organizace jako Metropolnet zacne poskytovat i sluzby typu "Outsourcing IT", jde o peknou ukazku nekaleho konkurencniho boje. Vsechny firmy z usteckeho kraje si vlastne zaplatily svou konkurenci...
    Nevim take, kde berete tu jistotu, ze je vse stabilni, ze t nezkrachuje atp. Mame v CR malo prikladu krachujicich statnich podniku, do kterych jsme predtim v dobrem pripade jako tento nalili jenom par desitek milionu dotaci
  • 27. 9. 2005 8:10

    Jiri Kosut (neregistrovaný)
    tak to mate pravdu, ze pokud zacnou poskytovat sirsi sluzby nez je jen zajisteni pristupu k internetu, tak je to nad ramec praveho zameru. obce nejsou od toho, aby podnikaly - proto by vse melo zustat v urovni poskytovani sluzeb, ktere se stale daji nazvat jako verejne (coz bych o pristupu k interentu dokazal tvrdit).

    kazdopadne ta stabilita je tam vetsi nez u postkomunistickych podniku, kteri nebyli konkurenceschopne, byla v nich prezamestnanost a nebyla vule je restrukturalizovat (a do kterych se nalilo nekolik miliard a pak zkrachovali).

    dalsi vec je fakt,ze obec si muze dovolit i primerenou miru dotovani provozu takove site po dobu, nez bude dostatecny pocet uzivatelu a neohrozi ji to stejne jako zacinajici firmy (desitky tisic pro obce, ci stovky tisic pro mesta nejsou smrtici castky). a hlavne obec si muze dovolit delat doprovodne vyhody - napriklad davat zarizeni na leasing s nulovym navysenim, poskytovat vyhodne pujcky na nakup vypocetni techniky apod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).