Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Mám sen: e-knihy levně, univerzálně a bez ochran od vigo - Uf. Doufám, že takový názor je ojedinělý. Opravdu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 1. 2011 10:19

    vigo (neregistrovaný)

    Uf. Doufám, že takový názor je ojedinělý. Opravdu nevím, co na to říci. Proboha, kniha snad musí mít nějakou kulturu, ne? Nebo budeme do budoucna číst texty, které jsou plné chyb a text je strukturovaný tak, že člověku neustále odvádí pozornost, čímž se požitek ze čtení naprosto vytrácí? Upřímně řečeno, mně tohle vadí i u titulků různých seriálů, které jsou plné základních gramatických chyb.

    Ad distributor - pokud dám knihu na nějaký portál, hned mám 30 % z knihy BEZ 20% DPH pryč. Kolik myslíte, že se dnes prodá od jednoho titulu? Představa, že asi tolik co oněch DVD, tak se musím upřímně zasmát. Kromě jiného onen film měl příjem z promítání v kinech a pokud je to novinka, tak jejich cena v obchodech není oněch 50 Kč.

    Zkuste si spočítat, kolik se na takové knize dá vydělat a zkuste se zamyslet nad tím, že člověk musí také z něčeho žít, platit nájem, HW, SW...

  • 18. 1. 2011 15:39

    Miloslav Ponkrác

    Já se na druhé straně musím zastat sazečů a typografů.

    Dnešní knihy jsou z větší části hnus po stránce úpravy. Navíc jsem pro známé „samozdatově“ vydal pár knih – jejich knih. Jsem žádán, protože jsme puntičkář, umím dobře česky (byť se žicím sw), umím typografii, oživím knihu i grafikou. Z mých rukou amatéra vycházejí velmi profesionální knihy – takže já osobně budu sázet sám.

    Je to ale neskutečný opruz. První strávím mnoho hodin, kdy nejdříve opravím gramatické a větné chyby v textu – mnoho hodin nudné práce. Dnes fakticky nenajdete člověka, kde by šlo tento krok vynechat – 99,99% lidí píše česky jako prase, a seká jednu chybu za druhou.

    Někdy je třeba přeházet i odstavce. Někteří lidi si myslí, že jeden odstavec na dvě stránky, či odstavec každé dvě věty je to pravé.

    Pak mám teprve po mnoha hodinách práce hrubý naformátovaný text.

    Dále musím zvolit nějaké styly vhodné pro knížku, vytvořit grafiky a knihu začít sázet. Rozdělit do kapitol, vytvořit obsah, číslování, atd. – to je ta zábavnější část práce.

    Řekněme, že někde zde po vytvoření stylů a grafiky se dá zformátovat e-kniha bez pevných stránek – tedy dělá se stejná práce jako u papírové knihy až na několik drobností.

    Výsledkem je PDF, které pošlu do tiskárny a výslovně zakážu tiskárně jakékoli úpravy.

    Výsledkem jsou nádherné knihy, kterými se samotné tiskárny chlubí ve svých referencích.

    Protože to dělám pro radost, dělal jsem to zdarma.

    Z druhé strany, také jsem svoji knížku vydal jako autor, takže znám i tuto pozici.


    Na druhé straně masové rozšíření knih samozřejmě vede k tomu, že kvalita jde dolů, očesává se co se dá. A časem to je jedno i čtenářům. Já to nekritizuji.

    Zatím jsem vše sázel v open source programech (pro jistotu, TeX jsem nikdy nepoužil pro z mého hlediska jeho četné nedostatky, které nejsou ale na tuto diskusi). Koupil bych i profi program, ale za trochu nižší cenu – ale to je otázkou času. Před 20 lety byl problém mít free SQL databázi, dnes to není relativně problém, za nějaký čas se posunou věci i jinde.

    Chtěl jsem jen napsat, že naprosto chápu a uvědomuji si, že autor nad knihou stráví velmi značný čas – a korektor + sazeč je i pro e-knihu velmi potřebná položka. Já osobně bych e-knihu ven nepustil, protože pirátění je mi jasné a tak zásadně papírovou podobu. Právě proto, že je mi jasné, že náklady na e-knihu nejsou výrazně nižší, než na papírovou knihu – což jsem si sám vyzkoušel – odpadá jen tisk + doprava výtisků – což je tak třetina nákladů.

    Samozřejmě, že supermarketová kvalita, kterou tu mnoho čtenářů požaduje umožňuje leccos ostrouhat, nicméně v zásadě ne až tak mnoho jak by si tito diskutující přáli.

    Podle mého názoru to v českých knihách dopadne tak jako v české hudbě – dnešní současná česká hudba je (pro mně) naprosto neposlouchatelná. Stejně tak časem budou asi i české knihy. O to více se vnořuji do angličtiny a díky za ní. Stejně jako za hranicemi koupíte jídlo, či oblečení často s vyšší kvalitou, do Česka se dováží odpad a jsme popelnicí Evropy.

  • 18. 1. 2011 18:36

    Miloslav Ponkrác

    „Ad kopirovani: Pokud je o vase veledilo zajem, vzdy se najde neko, kdo to oscanuje, mate tedy na vyber mezi tim, jestli poslete na net to, co chcete vy, nebo to, co nekdo zprzni OCRkem.“

    Zvláštní, napsal jsem žádanou knihu, dokonce mohu říci, že jsem na ní i mírně vydělal a nepracoval za plat uklízečky, pravděpodobně jí najdete v každém knihkupectví v republice, už se prodává pátým rokem  – a nikde jsem ještě její scan ani na warezu nenašel.

    Evidentně Vaše teorie jsou jen „přání otcem myšlenky“ stejně tak jako předchozí reakce Vašich prvních odstavců, na které ani nereaguji.

  • 19. 1. 2011 8:32

    jbcb (neregistrovaný)

    > pravděpodobně jí najdete v každém knihkupectví
    Při vší účtě, to mi připomíná jednu repliku inspektora Trachty z Vraždy v salonním coupé. ;-)

  • 22. 1. 2011 13:07

    krakonoš (neregistrovaný)

    V notebooku PDF číst jde a velmi dobře. Nevidím důvod, proč si kvůli několika knihám pořizovat další HW, notabene takový, který přečte jen to, co mi vydavatel milostivě dovolí. Jenže tady jde o to, jestli současný model, t. j. vydávání ,,papíru" + libovolný E- formát má, nebo bude mít za několik let ještě smysl. Je všeobecně známo, že pokud má ekonomika růst, musí se zkrátit cesta od výrobce ke spotřebiteli na minimum a maximálně okleštit veškeré zbytečné náklady, protože čím víc mezičlánků se mezi výrobce a spotřebitele nacpe, tím víc vyskočí koncová cena, aniž by došlo k nějakému zhodnocení produktu; koupím přesně to samé, ale mnohem dráž! Výsledkem je pak klesající odbyt a tzv. pirátění, tedy ,,ilegální" nákup s vyloučením zbytečných mezičlánků. Bohužel dnes je to o přesném opaku, protože je mnohem jednodušší a výnosnější vydělávat parazitováním, než skutečnou prací. Zabývám se konstruováním elektrických zařízení a občas jsem postaven před nutnost vyrobit prototyp. Takže nakupuji součástky. Něco koupím v obchodě, ale např. síťový transformátor si zásadně nechám udělat u výrobce na zakázku, protože to vyjde až o 50% levněji, než když si ten samý transformátor koupím hotový v obchodu. A s knihami a AV díly je to o tom samém. Pokud nakoupím ,,surový" produkt rovnou od autora, což je přes internet velmi snadné a pohodlné, ušetřím balík a autor vydělá mnohem víc, než přes zlodějského producenta.

  • 27. 1. 2011 17:40

    Conan (neregistrovaný)

    No, astrológia zrovna nepatrí k populárnym témam u ľudí, ktorí t.č. používajú čítačky a skenery. Takže v podstate máte iba šťastie, nie je to žiadny "neschopný warez". K dispozícii je dnes v českom a slovenskom jazyku toľko kvalitne OCRkovaných kníh, že ich vášnivý čitateľ neprečíta ani za celý život a už dnes pribúdajú tempom, ktoré nestíham ani ja - ktorý číta 5 kníh týždenne (pričom mám pomerne úzke tematické zameranie). A za 50 CZK či 2 € by som každú kúpil bez zaváhania. A mimochodom - používam KIndle 3 :-)

  • 16. 1. 2011 0:05

    Pavel (neregistrovaný)

    Není to čemu říkáte "cena" náhodou "náklady"? Cena je to co platí ( je ochoten zaplatit) zákazník, ne nějaký výpočet vzorcem podle ceny papíru a tiskařské černi.... Já osobně nevidím důvod proč by eknihy měly být nutně levnější než třeba paperbacky... Viz jejich skladnost, okamžitá dostupnost atd.

  • 16. 1. 2011 12:05

    Jiří Bureš (neregistrovaný)

    Já nechci, aby nakladatelé přišli o živobytí. Dokonce si myslím, že vydavatelé jsou ti nejlepší na to, aby vydávali hodně kvalitních e-knih a dostali je mezi běžné lidi.
    Snažím se ukázat, že jim e-knihy mohou přinést další peníze a tím umožní vydávat další knihy a e-knihy. Nelíbí se mi ale, že ze mě vydavatelé svými kalkulacemi dělají vola.

  • 16. 1. 2011 14:31

    Jiří Bureš (neregistrovaný)

    Náklady, o kterých píšete jsou společné a jen jedny. Tzn. když je započítám u knihy, tak u e-knihy už nejsou (stále píšu o obvyklém případě souběhu vydání knihy a e-knihy).

  • 16. 1. 2011 19:26

    vigo (neregistrovaný)

    Máte naprostou pravdu. Knižní sazbu nemohu dělat ve Wordu, pokud chci dosáhnout profesionálního vzhledu. Těžko to ale vysvětlovat, když mnoho lidí, ačkoliv tvrdí že ano, neumí základy práce ve Wordu, resp. obecně v textovém editoru. Osobní zkušenost je taková, že to dělá problém i vysokoškolským pedagogům nebo např. i právníkům. Proto je prostředník mezi čtenářem a autorem nutný. Už jen kvůli tomu, že šéfredaktor, který s autorem spolupracuje, dovede jeho text ke zdárnému konci.

    Jinak co píše jiný pán dole o tom, že 99 % lidí nebudou vadit chyby a špatně strukturovaný text, tak je samozřejmě také nesmysl. Je zřejmé, že to bude naprosté většině lidí vadit.

  • 16. 1. 2011 22:07

    Pavel (neregistrovaný)

    A proc by ctenari kteri si koupi tistenou knihu meli doplacet na ty co si koupi ebook?

  • 16. 1. 2011 22:20

    lojza (neregistrovaný)

    Proč doplácet? Ti co koupí papírovou knihu nebudou platit víc než když ebook nevyjde.

  • 17. 1. 2011 23:26

    krakonoš (neregistrovaný)

    Pro zákazníka není podstatné, co chcete. Pokud dostanu E-knihu přímo od autora jako PDF soubor za 20 Kč, nebo tutéž knihu, jako ,,profesionální" výrobek, tedy s nějakou nablblou ochranou a nekompatibilní s většinou jiného, než ,,správného" HW za 200Kč, po čem sáhnete raději? Já zaplatím raději dvacku za nechráněný, ale čitelný polotovar, který mi půjde přečíst kdykoli na jakémkoli zařízení, bez toho, že bych potřeboval nějaký speciální HW a až ji budu umět zpaměti, (pokud bude stát za to, abych ji přečetl vícekrát), klidně ji vymažu. A když ji budu chtít v papírové podobě, strčím do laserové tiskárny štos papíru a max. za 20 minut ji mám vytištěnou.

  • 18. 1. 2011 8:15

    jbcb (neregistrovaný)

    A já zase jakékoli PDF nechci, protože tento formát obvykle ve své čtečce přečtu velice špatně. PDF je formát dobrý pro tisk a věci s tím související, ale do většiny čteček nepatří.
    Jinak já sahám po e-knihách za 0 Kč, protože nakladatelství nejsou schopná vydávat české e-knihy. Samotní autoři by ale asi taky chtěli prodávat za víc, než 20 Kč (cena za platby, provoz e-shopu, daně...). U autorů vidím cenu někde kolem padesátikoruny (na každý pád o něco níž, než u vydavatelství).

  • 18. 1. 2011 21:42

    blabla (neregistrovaný)

    asi nebude moc lidí, kteří věří na astrologii a zároveň umí skenovat :-) čest vaší výjimce

  • 24. 1. 2011 10:00

    jbcb (neregistrovaný)

    > V notebooku PDF číst jde a velmi dobře.
    Moc dobře právě ne. Aspoň ve srovnání s knihou. Čtení je únavné, notebook je těžký, funí, hřeje, nevydrží dlouho běžet na baterky atd.

    > Nevidím důvod, proč si kvůli několika knihám pořizovat další HW
    Právě kvůli tomu, že se na notebooku špatně čte, jsem pořídil speciální čtečku e-knih. Se čtením na počítači nesrovnatelně větší komfort a čtenářský zážitek.
    A samozřejmě to není kvůli několika knihám. Kdo nečte, nemá přece důvod si kupovat čtečku knih.

    > který přečte jen to, co mi vydavatel milostivě dovolí
    Tak toho jsem si nevšiml. Nevím, jak jsou na tom čtečky jiných značek, ale já si do zařízení nahrávám, co potřebuji a pokud je to v kódování utf-8, tak si to taky bez problémů přečtu.

    > že pokud má ekonomika růst, musí se zkrátit cesta od výrobce ke spotřebiteli na minimum
    Je to právě naopak. Čím víc překupníků, tím víc přirážek, které přináší statistický nárůst výkonnosti. ;-)

    Co se týká výrobců součástek a spisovatelů, je tu drobný rozdíl. Výrobci součástek umí vyrobit konečný produkt, ale spisovatelé, aspoň podle slov vydavatelů, vytváří hrozné rukopisy plné překlepů, gramatických a typografických hrubek.

    Jinak jsem samozřejmě pro co nejkratší cestu od spisovatele ke čtenáři. Jenom popisuji současný stav.

  • 15. 1. 2011 19:13

    Jiří Bureš (neregistrovaný)

    Problém vidím v tom, že vydavatelé uvádí nejhorší možnou variantu pro e-knihy. Viz kalkulace v článku, kde se píše o vydání pouze elektronické knihy.

    Já jsem si naproti tomu počítal obvyklejší variantu:
    * Vydává se zároveň kniha a e-kniha (tzn. mám společný bezchybný strukturovaný text vhodný pro sazbu i e-knihu).
    * Vydavatelství má svůj e-shop, kde už prodává klasické knihy.
    * Knihou je standardní beletrie.

    Navíc jsem odměnu pro autora nepočítal v %, ale dal jsem mu vyšší (pevnou) odměnu.

    A dospěl jsem k ceně 20-40 % za e-knihu oproti stejné klasické knize. Strop 70 % ceny oproti standardní knize odpovídá nejhorší možné variantě, kterou s oblibou uvádí vydavatelé.

  • 16. 1. 2011 13:53

    vigo (neregistrovaný)

    Četl. To ale neznamená, že by neměla mít elektronická verze knihy určitá pravidla. Zkuste si přečíst článek pana Lutonského na Živě...

  • 16. 1. 2011 14:34

    Jiří Bureš (neregistrovaný)

    Z PDF nic nepřevádíte! Je to hloupé. PDF je koncový formát papírového typu. E-booky se transformují ze strukturovaného textu.

  • 16. 1. 2011 14:36

    Jiří Bureš (neregistrovaný)

    > Ad náklady - Vy prostě hodíte veškeré náklady na tištěnou verzi a neberete ohledy na náklady u elektronické...
    Žádné náklady z e-knih na knihy nehážeme, protože při souběžném vydání nevznikají. A ty, které vznikají, vyčíslujeme.

  • 16. 1. 2011 14:38

    Jiří Bureš (neregistrovaný)

    Ta pravidla jsou poměrně jednoduchá, je jich málo a je velmi levné kvalitního výstupu dosáhnout.

  • 16. 1. 2011 18:23

    Jiří Bureš (neregistrovaný)

    Od konce. Já v této diskusi rozporuji vydavateli uváděnou výši nákladů na vydání e-knih. Jimi uváděnou úroveň 70 % ceny za e-knihu ve srovnání s knihou považuji za maximální hodnotu, která platí při vydání pouze e-knihy (to uvádí sami vydavatelé, viz článek, pod kterým diskutujeme). Snažím se ukázat, že při souběžném vydání knihy a stejné e-knihy typu beletrie, se cena za e-knihu může pohybovat okolo 30 % (i níže).

    Nevím, jestli se v první otázce ptáte na cenu knih nebo e-knih. Co se týká snížení nákladů na knihy, nemůžu sloužit, i když jsem si jistý, že mohou být nižší - optimalizovat lze vše. ;-)

    Pokud se ptáte na e-knihy, tak si stačí přečíst mé příspěvky výše a také příspěvky některých dalších diskutujících. Pro tvorbu e-knih není třeba InDesign ani QuarkXPress. Na to stačí mít prostý textový soubor bez gramatických chyb s odstavci a sadu převodního software. Většina (ne-li všechny) e-bookové formáty jsou dobře dokumentované. Převodní SW vesměs umí dávkové převody. Z dobrého zdroje (onen pěkně formátovaný texťák) je možné během několika hodin vyrobit bez zásahu lidské ruky desetitisíce knih.

    Teď mě napadá, že vlastně můžu poradit vydavatelům, jak zlevnit klasické knihy, nebo zvýšit své zisky. Začněte paralelně vydávat e-knihy a prodávejte je za rozumnou cenu. Získáte nový trh (čtenáři e-knih mohou částečně tvořit jinou skupinu, než ti "papíroví"). Zvlášť, když přijdete na to, že e-knihy vás nemusí skoro nic stát.

  • 16. 1. 2011 19:50

    Jiří (neregistrovaný)

    <blockquote>Můžete se o metodu, jak tohoto kvalitního výstupu dosáhnout, podělit?</bloc­kquote>

    Podívejte se třeba na LaTeX. Do hlavičky šablony vložíte definice zalamování slov, definice se zvyklostmi pro české prostředí, odstavce oddělíte prázdným řádkem, kapitoly a podkapitoly vysázíte speciálním příkazem a nakonec text "ovlnujete" známým programem pana Olšáka, čímž vložite nezlomitelné mezery.

    To samozřejmě nezaručí naprosto bezchybnou sazbu, ale dokument obsahující pouze text bude vypadat hezky, slova budou správně zalomena a také by měla být splněna pravidla české typografie.

    V elektronických čtečkách to je a taky není tak snadné. Dělení slov by měla provádět čtečka (tady vidím problém, protože kvalita čteček a podpora různých národních prostředí je obtížná a pro výrobce čtečky drahá). Komplikace navíc jsou třeba ilustrace, ale už dlouho jsem žádnou knihu s ilustracemi nečetl, protože ona je to komplikace i u tištěných knih.

    Ale jinak stačí vydavateli označit kapitoly, podkapitoly a odstavce. Není třeba (a dokonce je to nežádoucí) připravovat sazbu pro pevný rozměr.

    <blockquote>A jedna poznámka mimo tento dotaz – zdejší diskuze je plná lidí, kteří považují vydávání knih za byznys s minimálními náklady</bloc­kquote>

    Lidé zde pouze upozorňují na fakt, že připravit e-book, pokud již mám finální text, je minimální problém a to za předpokladu, že by vydavatelé používaly technologie správným způsobem. Někdo tu dokonce uvádí, že by tvořil ePub až z vysázeného textu v Adobe Ilustrator. To je IMHO ptá*vina jak letka supů, protože snadněji to jde udělat z textu dodaného autorem.

    Já ani tak nehodnotím výši nákladů. Mně osobně by stačilo už jen to, že nějaké e-booky budou vůbec na trhu (a proto hodnotím obtížnost připravení elektronického vydání). Toužím po některých knihách, ale prostě je neseženu, protože už je nikdo nedotiskne.

    Nevím, v čem autoři píšou své texty, ale pokud ne v běžném textovém editoru, tak nepochybně v textovém procesoru (nebo na mechanickém stroji). Výstupem bude zřejmě ODF, DOC, nebo DOCX. Tyto formáty jsou celkem dobře automaticky zpracovatelné, pokud autor použijte styl pro nadpis, styl pro odstavec.

  • 18. 1. 2011 18:09

    x (neregistrovaný)

    Naucte se pocitat, mozna delate sazbu na profi urovni, ale pocty 1. tridy ZS vam teda moc nejdou.

    Distrubuce = 30%, obchodnik = 30%(za min vam knihu nikdo do prodejny nepusti), kde mate ty svy 2/3 nakladu ? Ja porad vidim 1/3 (a to maximalne).

    Ad sazba, oprava gramatiky neni sazba a stylovani nadpisu/pisem/... vam 90% ctecek stejne ignoruje. Pro ctecku je podstatna informace "tady zacina kapitola stimhle nazvem", pripadne "tady zacina a konci odstavec".

    Ad kopirovani: Pokud je o vase veledilo zajem, vzdy se najde neko, kdo to oscanuje, mate tedy na vyber mezi tim, jestli poslete na net to, co chcete vy, nebo to, co nekdo zprzni OCRkem.

  • 15. 1. 2011 17:48

    vigo (neregistrovaný)

    Musím říci, že se diskuse nedá příliš číst, protože je plná nesmyslných názorů lidí, kteří nerozumí knižní sazbě, neví jak to funguje v nakladatelství a nemají šajnu o tom, že existuje nějaká typografie.

    Ačkoliv bych měl výhrady k počítání nákladů na klasickou knihu / ebook, ve svém výpočtu jsem došel k podobnému výsledku, tj. že by měl být ebook lacinější max o jednu třetinu oproti tištěné verzi. Jsou věci, které nemůžete eliminovat. Podoba textu v knize se řídí určitými pravidly, tzv. typografií. Ačkoliv u ebooků dostává typografie trochu na frak, stále by měly být dodržována určitá pravidla, jako jsou odstavcové zarážky, používání pomlček místo spojovníků a hlavně by měl být text gramaticky správný! Divili byste se, jaké paskvily dokáží potenciální autoři zaslat k posouzení.

    Tím se dostávám k vydávání knih bez nakladatelů. Pokud by si lidé dělali ebooky sami, nebudete chtít takové knihy ani číst, protože budou plné chyb a text bude členěn tak, že to prostě nepůjde příliš číst. Docela se děsím názorů, kteří typografii bagatelizují. Doufám, že většina lidí tento názor nesdílí.

    S tím DPH je to také problém. Z prodejní ceny klasické knihy za 300 Kč, je 10% DPH 27,3 Kč. Pokud budu prodávat knihu o jednu třetinu laciněji, tak z 200 Kč je 20% DPH 33,3 Kč místo 18,2 Kč (při 10% sazbě). Stát by měl v tomto ohledu podporovat vzdělání svých obyvatel a DPH na učebnice a knihy ještě snížit nebo zcela odstranit, jako je to v některých jiných evropských zemích.

  • 15. 1. 2011 20:49

    vigo (neregistrovaný)

    Tak fajn, spočítáme si to:

    Papírová kniha:
    - 40 % rabat a distribuce
    - 20 % tisk
    - 8 % autor
    - 10 % sazba

    Zbytek je nejistý zisk nakladatele (zde bych upozornil na rozdíl, že vydavatel dělá především hudbu a periodika, např. časopisy, noviny, atd.), pokud knihu prodá, což je věc, kterou dopředu nelze určit. Trh je v tomto ohledu nevyzpytatelný. Další náklady tvoří povinné výtisky, některé knihy se zničí, o několik jich nakladatel přijde kvůli recenzím. Je to hrubý odhad, ale dejme tomu, že na knize vydělám kolem 22 %, jak počítám výše. Z knihy za 300 Kč (s DPH) je to po odečtení DPH (27,3 Kč) cca 60 Kč, což jistě uznáte, není žádný med. Když prodáte knih málo, tak se Vám ani nezaplatí náklady.

    U ebooku jsou náklady podobné, jen distribuce je nižší, dejme tomu 30 %. Navíc sazbu musím přizpůsobit ebooku, tj. udělat ji znovu. Navíc je zde 20% DPH. Nevím, proč bych nemohl do ebooku započítávat výrobu. Stejně tak jako u knihy čím více prodám, tím je zisk větší a náklady se mohou snižovat (např. dalším dotiskem). To je stejný případ i u ebooků. Proto nevidím důvod, aby cena ebooku nebyla ponížena pouze o náklady na tisk a navýšena o rozdíl DPH.

    Samozřejmě postupem času, když se mi zaplatí náklady a mám z knihy přiměřený zisk, mohu cenu snížit, abych podpořil její další prodej dalším zájemcům.

  • 16. 1. 2011 11:34

    x (neregistrovaný)

    A stale dokola, jako kafemlejnek.

    Vcem vam autor doda knihu ? Word ? Cisty text ? Prevod do desitek e-book formatu zvladne behem vteriny SW zdarma, pokud jej pouzivam poprve, maximalne probehnu behem 10ti minut vysledek, zda odpovida tomu co chci (kapitoly ...).

    DRM - nac ? Budete kupovat zabezpeceni jen proto, aby ste pak mohl psat na lupu ze to nikdo nekupuje ? No pak tedy dobre vam tak. Ja za sve penize chci stejna prava jako s papirovou knihou, kdykoli okopirovat, pripadne znicit, cist kdekoli a cimkoli. Pokud me hodlate omezovat jakymkoli smerem, nekoupim a stahnu si jinde, vase skoda. Nehodlam za rok, ci dva resit, ze vas kram krachnul a ja si kvuli tomu nemuzu precist knizku kterou sem koupil.

    I pokud si nechate delat shop na zakazku, tak jde o pocatecni investici, ktera se rozplyne ve stovkach knih, takze argumentovat tim, ze si musite poridit drahy eshop, u ceny jedne knihy je naprosto mimo.

    Stale dokola tu brecite a navic pisete naproste kraviny, prevadet do e-booku z PDF muze opravdu leda hlupak.

  • 16. 1. 2011 11:46

    x (neregistrovaný)

    Ehm, kniha je dilo literarni a tudiz me a 99% ctenaru opravdu nezajima jak vypada, ale zda se da cist, cimz je mineno to, zda je text citelny - uz sem videl par uzasne vysazenych kousku, kde se to cist nedalo, protoze sazec(a vydavatel) se pravdepodobne zblaznil, ale predevsim to, ze kniha ma pribeh/informacni hodnotu/...

    Az si budu chtit koupit umelecke dilo graficke/kali­graficke/... pujdu si nejspis koupit k vam, ale pro cteni knizky me staci bohate cisty text a je mi opravdu sumafuk, ze ctecka tuhle a tamhle spadne rozdeli slova.

    Mimochodem, stejne nechapajici lide jako vy se vyskytuji i u zadavani ruznych webu, oni trebas dodnes (tedy v dobe kdy web existuje uz vic nez 20 let) stale nechapou, ze ten web opravdu nebude vypadat na kazdem zarizeni na pixel stejne.

  • 16. 1. 2011 12:25

    vigo (neregistrovaný)

    Vy jste dost naivní :-))) Přál bych Vám vidět, jaké rukopisy jsou lidé schopni zaslat.

    Měli byste si pánové uvědomit, že nakladatel není ten, který vezme rukopis, udělá z toho za dva dny knihu a šup, mastí si kapsu. Kvalitní nakladatel dává knize navíc přidanou hodnotu v podobě šéfredaktora, který knihu pomůže autorovi dotáhnout do řádného konce a to nejenom z pohledu gramatických chyb. Spoustu věcí autor textu prostě nevidí, což je naprosto normální věc kohokoliv, kdo napíše delší text. To snad ani nemusím rozvádět.

  • 16. 1. 2011 13:59

    vigo (neregistrovaný)

    Pokud budu dělat zároveň i papírovou knihu, tak musím buď převést sazbu z PDF nebo ji předělat a přizpůsobit čtečce ;-)

    Mj. také může nastat situace, že vydám jen ebook a ne papírovou knihu. Obzvláště u beletrie to může být časté. Když autor není známý, velmi těžko se prodává...

    Ad náklady - Vy prostě hodíte veškeré náklady na tištěnou verzi a neberete ohledy na náklady u elektronické....

  • 16. 1. 2011 17:09

    hintzu (neregistrovaný)

    Můžete se o metodu, jak tohoto kvalitního výstupu dosáhnout, podělit? Nakladatelé se neustále snaží snížit náklady na vydání knihy, pokud bude vámi navržená metoda funkční, jistě ji rádi přijmou (nebo snad myslíte, že někoho baví platit hříšné peníze za sazbu nebo vrážet finance do licencí na Indesign nebo Quark?).

    A jedna poznámka mimo tento dotaz – zdejší diskuze je plná lidí, kteří považují vydávání knih za byznys s minimálními náklady a rychlým návratem vložených financí. Nechce se někdo z vás, pánové, ujmout založení nové firmy, která by takto pracovala? Za levné a kvalitně zpracované knihy v elektronické podobě bych vás velebil a ruce bych vám líbal.

  • 16. 1. 2011 0:41

    x (neregistrovaný)

    Me spis prijde, se sem postuje spousta lidi, kteri se meli narodit tak o 100 let drive. Nejspi by byli spokojeni. Dnes totiz neni vubec zadny problem ani v tom, ze si autor sam vyda e-book plny chyb, protoze tu chybu opravit je otazka 10s a za dalsich 10s muze byt na webu nova, opravena verze, klidne s tim, ze vsichni ctenari dostanou jeste upozorneni, ze vysla aktualizovana verze.

    Radsi nemluvim o papirovych knihach plnych chyb (uz sem jich par mel v ruce). A opravdu absolutne nikoho nezajima, ze je nekde minus misto pomlcky. Spousta lidi se dokonce naprosto sklidem spokoji s textem bez nabodenicek.

    Mimochodem, kdo myslite ze na web dava ty hromady knih, ktere prosly OCR a samozrejme nejakou tou soukromou korekturou? Nemam pocit ze by se nedaly cist a v 99% jde o cisty text, rozcleneny do odstavcu a kapitol.

    Takze opet jen snuska reci o tom, proc to nejde a proc to musi byt drahe, pricemz ja vidim vsude na netu hromady knih zdarma. No kdyz autori nejspis penize za svou praci nechteji zadne, a tudiz neumi vydavatele dokopat k prodeji za rozumne (tedy rekneme 1/3) ceny, jejich problem.

    Mimochodem, nejak nechapu proc bych mel za e-book platit tech 50%, ktere padnou prodejci a distributorovi, kdyz v tomto pripade tyto clanky retezce vubec neexistuji. Poucte se z placek za 30Kc. A netvrdte mi, ze vase knizni veledila stoji v nakladech vic, nez ty filmy na tech plackach za 30Kc.

  • 16. 1. 2011 10:15

    Jiří Bureš (neregistrovaný)

    U e-booku nejsou náklady podobné a sazba není třeba (aspoň ta klasická), protože čtečka si sází sama (dopředu nevíte, na které čtečce si knihu budete prohlížet).

    Vy (a vydavatelé se taky tak tváří) nechcete pochopit, co jsem napsal. Tak znovu: pro různé kalkulované případy je třeba mít různé výchozí předpoklady. Vydavatelé uvádí vždy ten nejhorší, protože se jim hodí. Tzn. samostatné vydání složité e-knihy. Abychom dostaly dolní hranici ceny, musíme změnit výchozí předpoklady, protože taková je realita.

    Jeden z těchto předpokladů je, že souběžně vydávám knihu a e-knihu. Tam je velká část práce společná (korektury, revize atp.). Takže mnohé náklady u e-knihy odpadají. Odpadají náklady na distribuci (nebo jejich významná část), protože vydavatelé mají své e-shopy (jsme na internetu, takže nemusím publikovat na všech e-shopech a nemusím kalkulovat rabaty a spol. pro obchodníky). Odpadá také velká část režií nakladatelství (v podstatě není třeba mít zvláštní e-zaměstnance, jde řešit zaškolením stávajících, pořízením správného SW).

    Tak fajn, spočítáme si to:
    e-kniha:
    - autor: 30 Kč (víc než vašich 8 %)
    - vydavatel: 50 Kč (i když to může být třeba i nula, viz výše)
    - sazba: 0 Kč (u beletrie netřeba sazby, zdroj je lehce strukturovaný, formátují čtečky)
    - převod: 0 Kč
    - platební kanál: 5 Kč (5 %)
    - DPH: 17 Kč

    Cena: 102 Kč (třetina ceny 300Kč knihy)

    Kdybych dal autorovi procenta (vašich 8 % = 8 Kč), snížil kačky pro vydavatele (60 Kč už má z papíru, tak by nemusel hamounit), tak se dostaneme pod stovku.

    Takže pro e-beletrii, souběžně vydávanou se stejným titulem v papíru se dostáváme na 100 Kč (a výrazně zlevnit je možné).

  • 16. 1. 2011 12:14

    vigo (neregistrovaný)

    V tom případě nemá smysl spolu dále diskutovat. Jestli myslíte, že je jedno, že budu číst sračku plnou chyb, kde text nebude strukturován podle základních typografických pravidel, tak je to smutné. Ono to bohužel k sobě patří. Viz nedávný článek pana Lutonského na Mobilmanii, kde si vzal na paškál portály prodávající ebooky.

    Věřím však, že většina lidí Váš nesmyslný názor nesdílí, stejně tak, že většina dlouhodobě vydávajících nakladatelů dělá své knihy kvalitně, s výjimečnými chybami a se správnou typografií.

  • 16. 1. 2011 10:38

    vigo (neregistrovaný)

    To je prostě špatný výpočet. Mohu nabízet ebook na svém e-shopu, ale to znamená ho k tomu přizpůsobit, aby vše probíhalo automaticky, aby měl zákazník možnost opakovaného stažení. To stojí nějaké peníze. Nedejbože, kdybych chtěl mít u knihy DRM. To je další investice, která je ovšem velmi nákladná. Jen licence na Adobe Content Server stojí 6500 dolarů a dále se myslím platí drobné licenční poplatky za každou knihu.

    Takže musím dát knihu na nějaký server jako je třeba eReading.cz. A hned mám 30 % z ceny bez daně méně. Sazba samozřejmě není také nulová. V prvé řadě si na to musím koupit potřebný software a za druhé i ebook má jistá pravidla, jako jsou nadpisy, odstavcové zarážky. Udělat jen převod z PDF nemá ideální výsledek.

    Když čtu některé názory, tak nabývám pocitu, že nakladatel je člověk, který se válí v penězích, sedí za velkým prázdným stolem ve velké místnosti, v jehož předpokoji se tísní vystrašení autoři (jak je často vidět v amerických filmech), které krutě odírá :-)))

  • 16. 1. 2011 10:54

    Jiří Bureš (neregistrovaný)

    Přizpůsobení e-shopu není zásadní problém. Jde to řešit za 0 Kč (dělat ručně, jako s ostatním již existujícím zbožím na stávajícím e-shopu) až po pár tisíc (úprava není složitá, a když se to rozpočte mezi prodané kusy, tak jsme s náklady na úrovni haléřů až jednotek korun).

    DRM není povinnost, takže náklady 0 Kč.

    Knihu nemusím dát na žádný jiný server, než ten, co už jako vydavatel mám. Víte, že existují vyhledávače? Že se velice rychle rozkřikne, že prodáváte levné e-knihy? Náklady 0 Kč.

    Většina SW je free nebo i Open Source. Naprogramovat si vlastní převodník, abyste nemusel platit za komerční SW je snadné (a levné). Formáty jsou obvykle dokumentované. Náklady 0 Kč.

    Nadpisy a odstavcové zarážky přece už máte v onom formátovaném zdrojové textu, který se použije před sazbou (už je hotový). PDF je konečný formát, ne zdrojový. Dělat e-knihy z PDF může dělat jen blázen. Náklady 0 Kč.

    Když čtu některé názory, tak nabývám pocitu, že nakladatel je člověk, který neví (nebo nechce vědět), o čem mluví.

  • 16. 1. 2011 11:58

    krakonoš (neregistrovaný)

    Nakladatel nechce! Pomyšlení, že by mohl existovat model přímého kontaktu autor - koncový zákazník je pro nakladatele stejná noční můra, jako pro producenty hudby a filmů stahování z internetu. S hudbou už to funguje, až začnou takto fungovat i knihy, půjdou se nakladatelé, tiskaři a knihkupci pást, protože o jejich služby přestane být zájem. Autor vyrobí své dílo ve všeobecně přístupném (např. PDF) formátu, dá na net ukázky a v E-shopu bude prodávat, bez toho, že by k tomu potřeboval cokoli a kohokoli dalšího! A kdo bude chtít knížku na papíře, tak si ji doma vytiskne sám. Ano, bude to na úrovni paperbacku, ale dostanu se k tomu levně a pohodlně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).