Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Máme si stěžovat na ČTÚ, nebo na sebe? od ViR - Užívání SIP a VoIP je technologické hledisko, a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 3. 2012 0:58

    ViR

    Užívání SIP a VoIP je technologické hledisko, a z tohoto pohledu je (až na některé reliktní výjimky) regulace v ČR přísně neutrální. Jinak řečeno, ČTÚ ani jiný orgán nebere v úvahu, jaká konkrétní technologie je při elektronické komunikaci používána a SIP volání z mobilu tedy obecně legální je. A to co píšete má v podstatě se SIPem společného jen velmi málo...

    Jinak samozřejmě máte pravdu v tom, že geografické číslo má být používáno pouze z konkrétního registrovaného geografického umístění, byť je v rámci telefonního obvodu geograficky přenositelné. Ale to neznamená, že byste se s tím mohl volně pohybovat. Změna umístění terminálu by měla být nahlášena operátorovi a jím správci databáze IZS.

    Na druhé straně to ale vůbec nevylučuje, že použijete v konkrétním geografickém umístění geografické číslo příslušné danému místu na terminálu, kterým bude mobilní telefon! Není totiž celkem problém třeba i na dnes již celkem obstarožní Nokii E51 nakonfigurovat SIP profily tak, že se mi doma automaticky loguje k WiFi s mým domácím číslem, v práci s pracovním a na chalupě s chalupářským.

    Tolik ke geografickým číslům. Existují však také speciální negeografická čísla určená pro VoIP (začínající na 910), které můžete používat obecně odkudkoli. Tedy i z mobilu z pařezu v lese a půl hodiny na to třeba z hospody na návsi dědiny v sousedním kraji...

    Obdobně by šla patrně použít i čísla neveřejných sítí (prefix např. 95X). A zcela určitě by bylo možné naprosto odkudkoli použít "osobní" čísla z vyhrazeného rozsahu tzv. Univerzálních Personálních Telekomunikací (UPT - prefix 700), která ovšem momentálně nejsou v ČR vůbec používána, neb ČTÚ (v době, kdy to měl ještě na starosti) na ně nasadil pro zákazníky a operátory více méně neakceptovatelnou cenu i pravidla přidělování.

    A konečně, je tu i varianta, že mobilní SIP terminály vůbec nebudou mít čísla, protože je pro svou funkčnost nepotřebují (je to pouze užitečné, z hlediska dosažitelnosti z PSTN), obdobně, jako funguje bez čísel například Skype.

    Případně by mohly používat čísla z nějakého ITU-T E164 nadnárodního rozsahu, jako např. čísla s mezinárodním prefixem +888 (UN - OCHA), nebo +8835100 (globální VoIP UPT spravované Voxbone) či +8835110 ( globální VoIP UPT spravované operátorem Republic Wireless).

  • 26. 3. 2012 3:07

    pepa (neregistrovaný)

    Není podmínka pro pevné číslo u VOIP volání pevná adresa, kde se číslo nachází? A naní pak nelegální volat z jiného geografického umístění? Chápu že to nikdo nezkontroluje kde jsem připojený na internet, ale navádění na VOIP volání přes mobil by pak bylo navádění k nepravostem...

  • 26. 3. 2012 3:46

    Miloslav Ponkrác

    Dále je povinná webkamera namířena na VoIP telefon s napojením na internet, kde si ČTÚ může kdykoli ověřit, že telefon je na svém místě.

  • 26. 3. 2012 8:25

    Petr (neregistrovaný)

    Není. Lze si pořídit nomádické číslo (moje začíná 9, nevím jestli tomu tak je vždy) a je to jedno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).