Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Martin Saidler: český Internet bude do dvou let patřit americkým firmám od Jarek - Osobně nemám žádný morální problém s tím, aby...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 2. 2007 19:42

    Jarek
    Osobně nemám žádný morální problém s tím, aby české podniky měly zahraniční vlastníky, když to přispěje ke kvalitě daných projektů, zakladatelům i uživatelům.

    On ale v Česku dominantní postavení co se týče reklamy nemá jen Seznam.cz, ale obecně prvních cca 30 největších projektů. Ty spolknou cca 90% investic do on-line reklamy a všichni menší se už dělí jen o těch zbývajících 10%, z čehož jim ještě desítky procent ukrojí mediálky.
    Z pohledu zadavatelů reklamy i mediálek to má to svou logiku, proč pracně, složitě a tedy draze jednat se stovkami malých nezávislých serverů, když stejný (ne-li větší) počet UIP dodá klidně i jeden velký partner?
    Za poslední roky se to snažilo několik firem řešit spojením menších serverů pod jednu agenturu, která by tedy mohla být rovnocenným partnerem mediálkám i přímým zadavatelům, ale doposud nikdy to bohužel z různých důvodů nedopadlo.
    Letos se objevil další podobný projekt, který zatím vypadá ze všech dosavadních pokusů nejprofesionálněji a tedy nejslibněji, uvidíme jaké budou výsledky pro danou agenturu (aby měla zájem to dále dělat) a zúčastněné servery (aby konečně začaly vydělávat).

    Zajímalo by mne však spíše, jak se liší situace v Německu od Česka a zda tedy příchod zahraničních investorů změní OBECNĚ reklamní trh na českém Internetu, nebo zda jsou malé projekty pod rozlišovací schopností pana Saidlera a myslel to pouze tak, že už nebude brát např. 40% reklamního rozpočtu brát jen Seznam.cz a 50% dalších 29 firem, ale že si těch 90% do dvou let rovnoměrně rozdělí firmy vlastněné v budoucnu silnými zahraničními vlastníky a pro zbytek zůstane situace stejná jako nyní?.
  • 22. 2. 2007 22:59

    bez přezdívky
    Ale no tak :-)
    Google sice není mediálka, ale AdSense se dá považovat za dostatečný produkt pro malé weby a tudíž AdWords zdatnou konkurencí jak Seznamu tak dalším "největším projektům" ...
  • 22. 2. 2007 23:37

    Jarek
    Můžete mi prosím ukázat alespoň 5 (slovy PĚT) českých malých webů, které na AdSense VYDĚLÁVAJÍ tak, aby pokryly náklady, vytvořily zisk a ještě jim zůstalo na další rozvoj a dokánění velkých serverů?

    Zatím pokud vím (a nevím pochopitelně o všem, Vy možná ano) slouží AdSense malým webům v Česku tak na pokrytí nákladů na webhosting a možná nějaké to malé přilepšení (většinou ani nepřiznané finančnímu úřadu) ...

    Čím horší stránka, tím více klikají náhodní návštěvníci přicházející z vyhledávačů na AdSense, čím lepší a obsáhlejší obsah stránky, provázaný na související témata a pod., tím méně klikají uživatelé na AdSense.

    AdSense tedy nepodporuje tvorbu kvalitního obsahu, zatímco byznys anděl či dokonce investor ano.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).