Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Martin Saidler: český Internet bude do dvou let patřit americkým firmám od anonym - Zásadní rozpor vidím v jedné věci. Jsme malá...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 2. 2007 2:27

    anonymní
    Zásadní rozpor vidím v jedné věci. Jsme malá země, tak jak můžeme udělat díru do světa? Respektive, počet lidí u nás se nedá porovnávat s velkými zeměmi. Takže česky psaný web nebudou číst v Evropě, ale v Česku. Anglicky psaný web se nepozná na první pohled, kdo je jeho autor. To je podle mě Alfa a Omega.
    Vyplívá z toho jeden závěr. Pro podmínky ČR není rozhodující kvalita projektu, ale lidovost. Čím více bude zaměření jednoduché, tím lépe. Například Stahuj atd.
    U reklamy to platí taktéž, čím zkušenější uživatel internetu, tím více se nespoléhá na reklamu, ale ví kam jít, ví co chce a kde to získá.
  • 25. 2. 2007 15:25

    fandor (neregistrovaný)
    Svedsko ma stejny pocet obyvatel jako CR, taky jejich jazyku nikdo krome nich norozumi. Finsko ma polovicni pocet obyvatel ve srovnani s CR a take nikdo jejich jazyku nerozumi (krome 3 milionu Estoncu). V obou zemich vznikla cela rada svetove uspesnych internetovych sluzeb (Skype je asi nejlepsim prikladem). Samozrejme uspesni jsou i v dalsich malych zemich - Izrael, Nizozemi, etc.
    Takze se uz konecne prestante vymlouvat na malou zemi a jazykovou barieru.
  • 25. 2. 2007 16:02

    Jarek
    Tohle je pouze polovina pravdy, ale kde je ten zbytek? Nebudeme tady přece tvrdit, že jeden národ je hloupý a druhý chytrý, doufám že se shodneme, že se ve všech národech vyskytují obdobná procenta obou skupin, ne?

    Takže když budu přemýšlet dál, nebude úspěšnost Švedů či Finů třeba i v délce demokracie a kapitalismu v těchto zemích, oproti Česku? Není zde spousta lidí vychovaných ve stylu "Hlavně nevyčnívej!"? Není tomu tak, že my Češi nemáme obchodování v krvi, neb to u nás desítky let bylo trestným činem? Nebyla v Česku desítky let potlačována sebedůvěra či individualita jako taková? Kdo z mladé generace viděl své rodiče úspěšně podnikat, aby si z nich mohl vzít vzor? A kolik lidí doma slyšelo "Kdo nekrade (v práci), okrádá rodinu"? Kdo z nás se na škole učil zpracovat firemní prezentaci, podnikatelský záměr či cash-flow? Nemůže se i tohle všechno projevit v (ne)průbojnosti či (ne)schopnosti českých podnikatelů celosvětově uspět (samozřejmě čest vyjímkám ...)?

    Jistě máme mnoho dobrých programátorů, ale hodně z nich bude raději dobře placeným zaměstnancem (klídek a teplíčko), než by se vrhli do rizika vlastního podnikání, které by jim sice mohlo přinést mnohonásobně větší příjmy, ale třeba také prodělek.

    Nebude problém Čechů také v tom, že zde nefungují internetové platební systémy jako všude jinde (90% Čechů neumí/nemůže zaplatit za zboží v zahraničním eShopu), že české banky poskytují úvěry obvykle jen firmám s víceletou historií podnikání a ziskem v každém předchozím roce?
    Jak pak má takový student začít podnikat, když neměl zazobané rodiče, nemá kamarády z bohatých kruhů a banka mu na sebelepší záměr nepůjčí ani korunu?

    Nehledám výmluvy, jen se snažím pátrat po příčinách a věřím, že mnou naznačené důvody s přibývajícími roky budou citelné stále méně.

    Na závěr bych rád dodal, že zatímco v našem magazínu si vždy přeji, aby naše recenze a komentáře k nim četl i výrobce, dovozce, obchodní či reklamní manažeři a pod., tady na Lupě (kde bych čekal mnohem slušnější a inteligentnější příspěvky než kdekoliv jinde) si přeji, aby se k panu Saidlerovi výpis z komentářů raději ani nedostal, styďte se pánové anonymové :-(.
  • 26. 2. 2007 0:24

    Accuphose (neregistrovaný)
    Psal jsem původní post CZ, ale nedal jsem tam přezdívku (Nepíšu tak často sem, tak jsem nevěděl co a jak). Problém ČR je neprofesionalita. Státní správa, myšlení lidí.
    Řekl jste to dobře. Všechno chce svoje. Finsko, Švédsko, Nizozrmí, Estonsko jsou někde jinde než my.
    Navíc na netu je problém sehnat schopné lidi, vidím to u sebe.
  • 28. 2. 2007 12:41

    Dusan (neregistrovaný)
    > Tohle je pouze polovina pravdy, ale kde je ten zbytek?
    > Nebudeme tady přece tvrdit, že jeden národ je hloupý a
    > druhý chytrý, doufám že se shodneme, že se ve všech
    > národech vyskytují obdobná procenta obou skupin, ne?

    Ja bych to nenazval hlouposti nebo chytrosti, ale je urcite rozdil mezi narody v mire organizacniho talentu a s tim souvisejici schopnosti dotahnou veci uspesne do konce. A ty rozdily nejsou zrovna male.
  • 28. 2. 2007 12:59

    Jarek
    Pořád trvám na svém názoru, že obecně není rozdíl v šikovnosti na cokoliv podle barvy pleti či národní příslušnosti, ale spíš podle historické zkušenosti, jakou ta daná skupina lidí má.

    Češi obecně mají v podnikání díky komunistům zpoždění několik desítek let za vyspělým světem, takže každý kdo je tu vynikající by za normálního vývoje byl vynikající i celosvětově, takhle je o třídu až dvě níž a proto o nás, Slovácích či Maďarech zatím není celosvětově slyšet.

    Např. kolektivní sporty typu hokej či fotbal komunisté podporovali, takže jsme i jako malá země (tedy oproti větším státům malá základna sportovců, málo stadiónů) mohli být dobří v minulosti i současnosti.

    Je otázkou, kde by dnes byl podnikatelsky pan Martin Saidler, kdyby dodnes žil a fungoval jen na Slovensku.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).