Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Máte právo na zdrojový kód svého programu? od xboom - Zajímalo by mě jak to může být v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2008 10:59

    xboom (neregistrovaný)
    Zajímalo by mě jak to může být v případě školy (míním vysokou školu). Co když student při plnění studijních povinností vyvine program (snad naprosto odborného zaměření), ale prozatím nikým jiným nevyvinutý, snad proto že to ještě nikoho nenapadlo. Informační zdroje školy (přístupy k patentům, články v odborných časopisech apod.) přitom byli využity jen k tomu, aby se prokázalo, že ještě nic takového nikdo nedělal, dokonce ani nesloužili jako motivace, protože jednotlivé fragmenty nalezené v literatuře byli nepoužitelné. Jiné zdroje školy použity nebyli a student sepsal zdrojový kód (stejně jako kdyby psál román) svépomocí a nyní jsou na škole všichni překvapeni jak úžasně to funguje a že se s tím ještě nesetkali a škola se z toho samozřejmě snaží vydolovat prachy a prodat to takovým firmám jako ASPEN Technologies a MathWorks.
    Podle mě není škola vlastníkem výsledného zdrojového kódu a nemá právo jej předat třetí straně, ať už za úplatu či nikoliv.
    Vztah student - škola pode mě není vztahem pracovním, to je další bod.
    Tvorba programu byla opravdu náročná, vlastně se jedná o tří-semestrální projekt.
  • 5. 2. 2011 16:44

    medan (neregistrovaný)

    školská díla jsou také upravena v autorském zákoně - mkrněte na paragraf 60 . cituji ( http://business.center.cz/business/pravo/zakony/autorsky/cast1h1.aspx ) :
    "(1) Škola nebo školské či vzdělávací zařízení mají za obvyklých podmínek právo na uzavření licenční smlouvy o užití školního díla (§ 35 odst. 3). Odpírá-li
    autor takového díla udělit svolení bez závažného důvodu, mohou se tyto osoby domáhat nahrazení chybějícího projevu jeho vůle u soudu. Ustanovení § 35 odst. 3 zůstává nedotčeno.
    (2) Není-li sjednáno jinak, může autor školního díla své dílo užít či poskytnout jinému licenci, není-li to v rozporu s oprávněnými zájmy školy nebo
    školského či vzdělávacího zařízení.
    (3) Škola nebo školské či vzdělávací zařízení jsou oprávněny požadovat, aby jim autor školního díla z výdělku jím dosaženého v souvislosti s užitím díla či
    poskytnutím licence podle odstavce 2 přiměřeně přispěl na úhradu nákladů, které na vytvoření díla vynaložily, a to podle okolností až do jejich skutečné výše; přitom se přihlédne k výši výdělku dosaženého školou nebo školským či vzdělávacím zařízením z užití školního díla podle odstavce 1."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).