Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Medián Petra Koubského: Texty na jedno použití a proč se s nimi nepárat od Rosťa - Většinou s panem Koubským souhlasím, dneska budu ostře...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 4. 2013 9:42

    Rosťa (neregistrovaný)

    Většinou s panem Koubským souhlasím, dneska budu ostře proti.

    Když si píšu svůj deník, po kterém nikomu nic není, je to opravdu jen moje věc, jestli napíšu mýdlo nebo mídlo. Něco jiného je, když píšu veřejně a očekávám nějaké reakce.
    Každý, kdo se vyjadřuje na internetu (a to se netýká jen blogů a článků, ale i diskuzí), nese svou kůži na trh a musí počítat s tím, že jeho práce bude podléhat veřejné kritice.
    Jistě, argumentace typu: "Protože neumíš psát česky, tak Tvoje názory jsou chybné." je hloupá a v tom jediném s autorem souhlasím, nicméně všichni píšící autoři by si měli uvědomit,
    že forma je stejně důležítá jako obsah. Co si má myslet o manažerovi, který pošle mail, v němž je pět hrubek?

    A toto už jsou fakt perly, které p. Koubský háže svinim:
    "Autor nemůže sám sobě dělat korektora, ostatně k tomu ani není kvalifikován." Proč ne? Základní vzdělání máme všichni, nástroje k tomu taky máme (internet, Pravidla českého pravopisu, vždy se můžeme zeptat někoho zkušenějšího....). To je, jak kdyby mně obkladač pokládal dlažbu a já mu říkal: "Pane, máte to křivě!" a on by na to odpověděl: "Ale za jsou to pravý italský kachličky a na stěně drží jak přibytý!"

    "Na nějakou shodu přísudku s podmětem, či jak se tomu říká, opravdu není čas." To mně připomíná větu ze známého filmu Pelíšky:
    "Rozkaz ten zněl jasně, nesmí projet za žádnou cenu! Nebyl čas lámat si hlavu kdo je kdo." Autor má VŽDY možnost volby, jak chce psát článek: rychle, kvalitně, jazykově i stylisticky správně a je jen na něm, co zvolí. Rozhodnutí je pouze na něm.

    "Ale velká část psaného jazyka je spotřební zboží k jednomu použití."
    Jistě, ale i po propisce můžu chtít, aby fungovala dostatečně dlouho a nevyschla za týden, nebo aby měla pěkný design.

  • 17. 4. 2013 15:36

    vr (neregistrovaný)

    Souhlasím, dovolím si naroubovat rozhovor na argumenty pana autora:

    "Pane, máte to křivě!"
    "Já vím, jsem obkladač, ne vyměřovač. Ale zaručuju Vám, že budou držet jak přibitý." ("Přibitý" se píše takhle, mimochodem. ;-) )

    "Pane, máte to křivě!"
    "Jestli to chcete mít hotový v termínu, bude to holt křivě - není čas."

    "Pane, máte to křivě!"
    "To máte jedno, stejně ty kachličky do zítra opadaj."

    Tenhle přístup je spíš k pláči - pan autor článku by měl dostat pár facek, aby se probral. Jestli odvádí svoji práci tímhle způsobem vždycky, divím se, že ještě neumřel hlady.

  • 17. 4. 2013 23:47

    Piper Hecht (neregistrovaný)

    Zrovna v tomhle případě je rozhodování vcelku jednoduché - když se do něčeho/někoho tluče, píše se I, když něco/někdo je, pak Y.
    Město se obývá nebo dobývá, jednopísmenné nicky by bylo potřeba bít a dobít, hřebík přibít, ...

  • 17. 4. 2013 16:12

    vr (neregistrovaný)

    V pohodě, taky jsem si nebyl na první pohled úplně jistý - tohle je zrovna sada slov (přibitý, vybitý, zabitý, dobytý, úbytek...), kde není úplně snadný odhadnout, jak se správně píšou :)

  • 18. 4. 2013 15:36

    vr (neregistrovaný)

    No jo, ale co třeba vybitá baterka? Nikdo do ní nemlátil... Naopak při dobývání města se lidi většinou řežou. Takhle jsem to myslel :)

  • 22. 4. 2013 17:27

    Cohen (neregistrovaný)

    S tím se nedá než souhlasit. Schopnost zvládnout pravopis a slušnou stylistiku textu je vizitkou autora a zároveň určuje i jeho publikum. Pokud budu mluvit a psát jako dlaždič, oslovím tím pravděpodobně hlavně podobnou skupinu lidí.

    V diskuzi pod článkem se dá nějaká ta chybka tolerovat. Přesto je to stále vizitka diskutujícího a osobně prostě slinty s množstvím hrubek bez hlavy a paty nemilosrdně přeskakuji a ani by mě nenapadlo v nich hledat jakoukoliv rozumnou myšlenku.

  • 17. 4. 2013 15:56

    Rosťa (neregistrovaný)

    JJ, je to tak. To s tím "přibít" x "přibýt" mně fakt dost ujelo, ještě dlouho se za to budu stydět (bez ironie). Nebudu to bagatelizovat, nebudu se vymlouvat, prostě je to z mé strany faux pas. Příště si ten text přečtu víckrát.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).