Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Microsoft v ČR nabízí snadnou legalizaci Windows XP od anonym - Hurá! Jen tak dál. Děkuji Microsoftu za propagaci...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 3. 2006 18:31

    bez přezdívky
    Hurá! Jen tak dál. Děkuji Microsoftu za propagaci Linuxu. Už jsem musel řešit problém několika známým, které pořád nebavilo při nutných přeinstalacích diktovat do telefonu 60 místná čísla a pirátské verze jim zase nešly aktivovat. Tak jsem jim nainstaloval Linux a spokojenost vládne na všech stranách.

    Těší mě, že se blíží doba, kdy BSA přestane obviňovat občany ČR, že mají kradený operační systém. Budou ho mít totiž legálně. Ale Windows to nebudou :)
  • 4. 3. 2006 2:51

    stoural (neregistrovaný)
    Pozor, MS dovoluje 3x aktivaci v pripade vyraznejsi zmeny HW. Pokud HW konfigurace zustane stejna, muzete si Windows aktivovat kolikrat chcete.
  • 4. 3. 2006 8:19

    Petrjr (neregistrovaný)
    Re: "Kdyz vyrazne nemenite HW konfiguraci pocitace ..."
    Nemate pravdu. Neni nutne vyrazne menit HW, presneji, nemusite vubec sahat dovnitr do pocitace. Staci zmenit konfiguraci v biosu a XP to (pochopitelne) chapou jako zmenu HW. Mne osobne se to stalo. A ne jednou. A nazvat upravy v biosu "vyraznou zmenou HW" opravdu nelze. Takze se mirnete ve vyrazech "Jste lhar". Byt to byla odpoved nekomu jinemu, muj pripad je podobny a lhar rozhodne nejsem.

    P.S.: Reinstaluji, kdyz uz opravdu neni pomoci a XP jsou na tom hodne spatne (dema, neslusne instalace, ...) (pro rypaly: u znamych ci zakazniku, doma si to ohlidam). A abych vyloucil ze nejde o HW pricinu (to by reinstalace nepomohla a byla by to zbytecna ztrata casu), tak je nanejvys vhodne predem povypinat on-board karty. Nejlepe postupne, ci po nakolika blocich, a testovat zda se stary system nezacne chovat lepe. No a je vymalovano, behem par zmen XP pozaduji telefonni 60-kovou registraci.
  • 4. 3. 2006 11:04

    anonymní
    Blbost. Uz druhy krat sa stalo, ze po vymene MoBo, ktora sa po 3 tyzdnoch odporucala do vecnych lovist MS odmietol aktivovat. A na telef. hotline mi povedali zhruba toto "trnhi si, neda sa". A to robime tych 60-80 pc mesacne.
    A to nespominam ine problemy s registraciou.
    Svine Mikrosoftacke. Tu vobec nejde o legalnost, sam som proti neleganemu softu, ani ho nepouzivam. Tu ide LEN a LEN o prachy !
  • 4. 3. 2006 11:39

    bez přezdívky
    Kdo nezažil, neuvěří. Při řešení problému u známého jsme hledali vadnou komponentu prohazováním s jiným počítačem. Několikrát to najelo v pohodě, ale pak přestala automatická aktivace fungovat a museli jsme poníženě volat na MS linku. S tím 25 znakovým číslem jste značně mimo. Pokud aktivujete přes telefon, tak to na vás vyblije strašně dlouhé číslo, to musíte nacvakat, ono vám to odříká jiné strašně dlouhé číslo, to musíte zadat do počítače, desetkrát se při tom spletete a úžasně na*rete! Neskutečné obstrukce co svět neviděl. Legální zákazníci jsou za idioty a nelegálové mají vždycky nějakou cestičku!

    Microsoft si legálních domácích uživatelů neváží a ti jsou na tom mnohem hůř než piráti.
  • 4. 3. 2006 12:30

    Platič (neregistrovaný)
    O co jiného než o prachy by mělo jít?

    Dobrovolně jsi přistoupil na podmínky OEM licence.
    Pokud Ti nevyhovuje, tak ji nekupuj.
  • 4. 3. 2006 13:02

    xentar (neregistrovaný)
    pri vsi ucte neverim, ze vas MS poslal do haje a odmitl telefonickou aktivaci legalni kopie windows XP, at uz krabicove nebo OEM. Bylo by skvele, kdybyjste ta obvineni mohl nejak dolozit. Ostatne vzdycky, kdyz narazite na problem se zakaznickou linkou, mate moznost si stezovat, ty rozhovory jsou nahravane, takze se to da dohledat a vyresit. Alespon tak nam to v MS ukazovali, kdyz jsme tam byli na novinarske exkurzi do centra zakaznicke podpory.

    A ze jde MS o penize je jasne, neni to socialni ustav, ale komercni firma, ktera ma akcionare a ti, svete div se, chteji nejake ty dividendy a zhodnoceni svych investic.
  • 4. 3. 2006 16:23

    Marv (neregistrovaný)
    Pokud odejde MB, který má všechno integrované, tak pro MS se to tváří, jako, že jsi v počítači vyměnil skoro vše, což odporuje OEM licenci. Když jim řekneš na aktivačním centru, že to byla oprava a vysvětlíš to, tak to i tak zaktivují. Ale opravdu jen dvakrát, tříkrát. Potom už prohlásí, že to je nesmysl a aktivaci odmítnou.
    A co se týká nahrávek rozhovorů, ty používají (všicni nejen MS) jen když se jim to hodí proti zákazníkovi, proti sobě ne.
  • 5. 3. 2006 11:47

    Michal Krsek
    Za Vami popsanych podminek bych si vybral nejakou verzi Linuxu pro BFU. Proste kdyz na to nemam, tak si to neukradnu.
    Kdyz nemam na Jaguara neznamena to, ze si ho nekde stipnu.
  • 4. 3. 2006 13:00

    xentar (neregistrovaný)
    pokud vite, ze resite problem a menite hw, tak preci nemusite provadet aktivaci - win bezi bez aktivace 30 dni, coz je dost dlouha doba na vyreseni moznych potizi. S tou telefonickou akitivaci mate mzna pracdu, ze ten overovaci kod je delsi, uz jsem na to dlouho nenarazil.

    Obstrukce to je, kdyz musite telefonovat, ja osobne telefonuju nerad i zenskym, natoz microsoftu, ale je to bohuzel dan za to, ze velka cast lidi jsou prasata, ktera dlabou na autorska prava. Ty obstrukce ale MS prave v ramci WGA vynahrazuje - po oveeni pravosti mate narok na stazeni docela zajimaveho software - treba photostory 3 - tech nabidek je na webu MS vic.

    Fakt bych byl vic nasranej na "zlodeje" nez na vyrobce software, ktery se snazi chranit svuj business.
  • 4. 3. 2006 13:26

    bez přezdívky
    Teď už to vím taky, že jsme to neměli odklepávat, že by to běželo. Byla to blbost, vždycky vyběhlo okno, tak jsme ho odklepli a šlo to. Dokud jsme nenarazili. Člověk si tak nějak říká, že když je legální uživatel, má originál CD i všechny nálepky, tak bude v pohodě. Problémy to má přece dělat hlavně pirátům. Bohužel v praxi to je naopak.

    Nasranej jsem hlavně na MS (kvůli supportu svých známých, sám mám Linux). Možná se snaží chránit svůj business, ale doplácí na to legální zákazník, pirát je v pohodě. Jak jinak mi vysvětlíte, že nelegální uživatelé jsou naprosto vysmátí, žádnou aktivaci neřeší a ani z nových a nových obstrukcí na straně MS si hlavu nedělají? Crack na poslední změnu WGA vyšel prakticky obratem (viz http://digg.com/software/Windows_Genuine_Advantage_can_t_be_disabled). Opravdu aktivace přispěla k ochraně MS businessu? Nebo je to útok na legální uživatele, kterým až MS vypne aktivační servery, tak si budou moci svým legálním CD s Windows leda tak podložit stůl?
  • 4. 3. 2006 17:55

    xentar (neregistrovaný)
    Tohle je otazka pro Microsoft, ne pro me. Ale co s tim, ma si MS nechat srat na hlavu? To tezko. Aktivacni kody, nutnost registrace a podobne veci jsou dnes v oblasti software a medii rozsirene. Je to obranna reakce majitelu autorskych prav. Bohuzel, v nekterych pripadech ma negativni efekt. Nerikam, ze je to spravne, myslim, ze platici uzivatel ma mit co nejsnazsi zivot a za sve penize dostat spickove sluzby. Ale dokud je vymahatelnost autorkych prav temer nulova, nemuzeme se divit jejich vlastnikum, ze se snazi branit.

    Co se tyka WGA, tak cely ten program je zameren hlavne na uzivatele, kteri ani nevedi, ze maji nelegalni windows. At uz je dostali se starsim pocitacem, nainstaloval jim je kamarad nebo nejakej manik v garazove firme, ktera prodava PC - ti takhle dostanou informaci o tom, ze pouzivaji windows s neplatnou licenci a budou mit moznost si licenci poridit. A to docela pohodlne. Majitelu legalnich windows se nova face WGA nedotkne - reaguje pouze na neaktivovana windows a windows s neplatnym seriovym cislem.
  • 5. 3. 2006 15:40

    xentar (neregistrovaný)
    vzdyt vas nikdo nenuti, ale pokud mate k MS takovy odpor, tak proc krast jeho produkty? Vzdyt tim jen dokladate jejich kvalitu. Vadi vam Microsoft? Poridte si Linux. Je free, nektere distribuce jsou zdarma, potrebne aplikace sezenete po par dnech hledani a po prostudovani desitek stranek manualu v AJ je treba i rozchodite. No a hry... kazdy si vystaci s freeciv, tux racerem a demem Quake 2 Arena. Na co platit...
  • 5. 3. 2006 19:38

    píp (neregistrovaný)
    vaše věčná demagogie, kdy zaměňujete krádež a neoprávněné využívání už mě začíná pomalu štvát. Děláte ze sebe osla schválně nebo vám za to někdo platí?
  • 5. 3. 2006 20:31

    nazir

    vaše věčná demagogie, kdy zaměňujete krádež a neoprávněné využívání už mě začíná pomalu štvát

    Zřejmě existují na světě lidi, kteří opovrhují jak zloději aut, tak "blackridery" a házejí je do jednoho pytle.
    Proč ne? Póvl jako póvl...

  • 6. 3. 2006 8:33

    jouda (neregistrovaný)
    Á, pán je agent MS. Viděl jste někdy Linux? Pokud by to přeci jenom někomu dělalo problémy je tu MAC OS X od Apple a tam už neplatí nic z Vašich argumentů snad kromě her, kterých je méně, ale zase systém to vynahradí bohatě.
  • 29. 1. 2007 10:05

    pete (neregistrovaný)
    prosímtě porad jaký linux použít mím p4 2800mhz 512 ram nvidia graf... který fachá četl jsem na foru že tam v tom či onom nejde tisk tam zase tvuk atd atd muj mail smetka.petr@seznam.cz děkuji
  • 11. 12. 2008 7:09

    komik15 (neregistrovaný)
    Hele jestli ti to neva linux je tatal na pred jaho pouzivam docastne ale moc se mi to nelibí hry,hudba,prohliížeče velké+ firewall
  • 5. 3. 2006 18:53

    xentar (neregistrovaný)
    tohle je spis vec spolecneske smlouvy, tedy aktualni legislativy a ta aktivace rozhodne nezakazuje. Spis si uzivatele budou muset zvyknout, ze s uzivanim autorskych del v digitalnim prostredi budou spojene nejake ukony, ktere ale budou v maximalni mire automatizovane - coz je i pripad aktivace windows xp, nez dojde k nejakemu problemu.

    Pak je na poskytovateli sluzeb/software/obsahu, aby uzivatelska zkusenost pri resenim problemu byla co nejlepsi. Pripomenu pouze, ze v pripade windows by normlani zakaznik mel dostat mainstalovane PC s funkcnim a registrovanym operacnim systemem.

    ze to muze fungovat k vseobecne spokojenosti ukazuje napriklad pronajem hudby prostrednictvim sluzby subscription podporovane Microsoft Windows DRM 10. Za 9 euro na music.tiscali.de nebo za 13 usd na music.yahoo.com muzete cely mesit poslouchat a stahovat az na 3 zarizeni kompletni obsah katalogu. Sam pouzivam Y!MU a jsem proste nadsenej, nicmene pro plnohodnotne vyuziti je potreba kapesni prehravac, ktery to podporuje (Rio Carbon v mem pripade). verze pro PC only, tedy pro tri osobni pocitace, stoji potom jen 7 dolaru - jedno pc v praci, dve doma. krasa.

    To, ze velka cast ctenaru internetovych serveru sestavuje pc pro sebe a pribuzenstvo neodrazi realnou situaci na trhu, proste tu jsme sami exoti, pro ktere je IT konicek, ne nastroj. vetsina z nas taky nerozebira lednicku nebo videoprehravac.

    To, ze systemy aktivace/overeni platnostli licence funguji, ukazuji MMORPG, ktere sjem tu uz zminil. 6 milionu hracu WoW a dalsi miliony lidi v EQ2, L2, SWG a online hrach provozovanych v Japonsku a Koreji si nejak nestezuje.

    Z druhe strany - predstavte si, ze investujete do vyvoje skveleho software. platite 5 programatoru, nejake ty obchodniky, neco date do reklamy. vyvoj aplikace vam trval rok a pul, musel jste si na to vzit pujcku. A ted ji potrebujete splatit. Jak budete distribuovat svuj software? Nabídnete ho volne bez ochrany proti kopirovani? Muzete mit stesti, ale pokud to bude software zamereny na domaci uzivatele, nebude svazany napriklad s nutnosti pravidlenych aktualizaci, technicke podpory a dalsich sluzeb, tak hodne stesti pri splceni toho uveru.

    A ze ma MS miliardy zisku je irelevantni, jde o princip, ktery se tyka kazdeho software ci obsahu.
  • 5. 3. 2006 20:14

    so (neregistrovaný)
    1. Ochrany proti kopírování nefungují (aspoň tedy ne tak, jak by si SW firmy představovaly), co funguje, je rozumná cenová politika a distribuční mechanismus.

    2. U MMORPG je v aktivace poměrně v pohodě, u OS je to zhůvěřilost.

    3. Proti DRM a předplaceným systémům nic moc nemám, ale měly by být implementovány tak, aby bylo možné se připojovat ze všech používaných OS. MS only řešení je hnus a další prostředek k totálnímu ovládnutí trhu.

    4. Lednička typu plug & play je bezpečná, dokud je hloupá a není připojená do veřejné sítě. Svůj počítač bych rozhodně továrnímu nastavení nesvěřil, obzvláště v nebezpečném světě Windows. Kromě toho Windows nejsou bezúdržbový OS, který přežije naprosto všechno bez přeinstalování a HW taky trpí poruchami. PC je zkrátka skládačka a platí to zhruba od té doby, kdy v IBM povolili montování klonů. Na Západě se taky někdo o počítače stará, taky se s nimi dělají psí kusy a nesvěřuje se všechno odbornému servisu. Poměry jsou možná jiné, ale takhle absolutně to neplatí.

    5. Uživatelé si na nic zvyknout nebudou nutně muset; možná naopak dojde k tomu, že se sdílení autorských děl v P2P sítích stane tolerovanou a perfektně legální činností (viz nedávný rozsudek ve Francii). Tlaky k zavedení DRM a Trusted Computingu asi zesílí, ale výsledek je zatím ve hvězdách.
  • 5. 3. 2006 21:11

    xentar (neregistrovaný)
    1, prekvapive funguji. Cas uzivatelu nastvou, ale to se to se imho tyka spis lidi, kteri hledaji cesty, jak ty ochrany obejit. Treba nenavidena starforce, a tu ja osobne fakt nemam rad, je obtizne prolomitelna a diky tomu se hry chranene timto zpusobem opravdu lepe prodavaly. System WGA take nese urcite pozitivni vysledky a aktivace se pokud vim osvedcila treba i langmasteru, jehoz jazykove kursy u nas patrily k nejoblibenejsimu "warezu". SOuhlasim s tim, ze dulezita je cenova politika, ta je vice mene klicova, ale snizovani cen samo o sobe nestaci, urcite znate nazory "dokud je tod razsi nez prazne medium, tak to nekoupim".

    2, u OS to zhuverilost z principu neni, bohuzel realne to zatim neni mozne, protoze internet proste neni dostatecne rozsireny. ale zajimava je moznost dobrovolneho licencovani OS na principu online autentizace. Urcite naznaky muzete sledovat treba u linspire - CRN warehouse pro snadnou instalaci software je v podsttae zakladnim kamenem tehle komercni distribuce, bez nej je system polovicni.

    3, tohle neni vec microsoftu, podivejte se treba na apple. vydavatel linuxove distribuce si muze koupit licenci a nabozet podporu WMA... je to business a MS ma v tehle oblasti trhui k totalnimu ovladnuti velice daleko. Z meho pohledu bohuzel, narozdil od Apple totiz obchody zalozene na WMA DRM jsou dostupne i u nas.

    4, peci o PC ma poskytovat dodavatel, neni to rpace pro domaciho uzivatele. Bohuzel, u nas stale neni zvykem platit za sluzby, zatimco na zapade je mnohem beznejsi pravidelna udrzba ze strany dodavatele HW nebo pecializovanych firem. U nas prvni vlastovku predstavuje Comfor u windows media center PC, kekterym nabizi nadstandardni sluzby.

    Win XP SP2 s automaticky aktivovanym firewallem ale nejsou tak strasne z heldiska napadnutelnosti necilenym utokem. Bohuzel hodne zalezi na chovani uzivatele, tam ma Windows slabinu. SP2 to envyresil, uvidime, jake to bude s Windows Vista.

    5, uzivatele si uz zvykaji. P2P vymena dat muze fungovat i v komercnim prostredi, pokud bude zajisteno dodrzovani autorskych prav, kazdy vydavatel obsahu rad usetri naklady na bandwith :-) Priklad? World of Warcraft :)

    jen pod carou - diky za vecnou diskusi, je prijemne narazit na kultivovaneho oponenta.
  • 6. 3. 2006 3:15

    Rostislav Daněk (neregistrovaný)
    Zdravím,
    i já jsem se dostal do problému, kdy jsem vyměnil mb a instaloval nový systém. Po půlhodnovém zkoušení, přemlouvání aktivační obrazovky jsem se odhodlal zatelefonovat na info linku. Po 3 přepojeních jsem se dostal k člověku, který po nadiktování "60 místneho čísla" můj systém na dálku aktivoval. Vše bylo tedy ok a ani mě to nějak neobtěžovalo. Ale co bych dělal, kdybych tradičně "widle" reinstaloval ve 3 ráno v sobotu :)
    Mělo by se možná vymyslet lepší řešení.



    Rostislav Daněk
    http://manolodesign.cz
  • 6. 3. 2006 10:53

    xentar (neregistrovaný)
    Nekdy mam pocit, ze linuxu nejvice skodi lide, kteri ten system maji tak radi, ze nedokazi priznat jeho slabiny. nabidka aplikaci pro Linux a Windows stale jeste neni srovnatelna, zakladni ulohy jiste, prehravani videa
    (pokud to neni original dvd, s tim u vetsiny distribuci nepochodite), hudba (pokud to neni WMA, ten podporuje snad zatim jen Linspire), kancelarsky balicek OOo, nastroje pro pripojeni k internetu. To vsechno funguje. A funguje toho mnohem vice, skromny domaci uzivatel jiste zaplesa.

    Jenze prave ten domaci uzivatel zaroven bude v haji, pokud bude chtit hrat hry, a to je nejcastejsi vyuziti domaciho pocitace. Mac OS X je sice vizualne krasnej, ale s dostupnosti aplikaci v CJ je to jeste horsi nez na Linuxu, a rozchazeni linuxovych aplikaci na Mac OS X neni nic pro joudu uzivatele.

    Oproti Linuxu tak ma Mac OS X vyhodu snad jen v tom, ze antivne podporuje World of Warcraft. Ale Mac OS X je drazsi nez oem windows home a to tutez cenu budete platit pomalu kazdy rok, Apple si totiz za desetinkove updaty OS uctuje plnou cenu... To uz vazne radsi ty Linspire s rocnim pristupme do CRN za 50 dolaru.
  • 3. 3. 2006 22:25

    xentar (neregistrovaný)
    Kez by si vsichni bez platne licence pro uzivani Windows XP nainstalovali Linux. Myslim, ze by obrat partneru Microsoft vzrostl, po par dnech na linuxu by vetsina domacich uzivatelu snad radsi tech 2500 na oem licenci nasla. "Normlani" domaci uzivatel totiz preci jen uvykl pouzivani aplijkaci, ktere pro Linux nejsou. A rozchazet hry na cedeze neni nic pro domaciho uzivatele, nemluve o tom, ze sedega je komercni software.

    Navic rada uzivatelu ani nevi, ze pouziva nelegalni software, treba si koupi pocitac z druhe ruky uz s Windows. Bohuzel se najdoui prodejci, kteri Win instaluji neleglane.

    Nez MS prisel s iniciativou vyhody legalnich windows, casto zaznival nazor: "proc platit, kdyz majitele piratskych verzi maji totez a bez placeni" MS to ted zmeni a myslim, ze je to naprosto v poradku. Pokud ma nekdo na 20 000 na pocitac a mesicne nekolik set korun na pripojeni k internetu, mel by najit penize i na software, ktery pouziva. Nebo by mel pouzivat jiny, zdarma dostupny software.

    Co se tyka aktivace, tak mate pravdu, neni to prijemne, pokud neprobehne automaticka aktivace (coz se ovsem nestane, pokud neinstalujete jedny windows 3x a vice v prubehu kratkeho casoveho obdobi). Ale ve sve snaze pokorit Microosft prehanite. Seriove cislo Windows XP ma 25 znaku, nikoliv 60.
  • 5. 3. 2006 17:28

    so (neregistrovaný)
    Já používám Gentoo Linux, hry nehraju atd. atp. Ale nebavím se o sobě. Buďme realisté a přiznejme si, že pro spoustu lidí Linux v současnosti není volba a to z různých důvodů. A nepřeju si, aby zákazník či spotřebitel musel být v jakémkoliv případě podstupovat ponižující, nepříjemné a časově náročné procedury. Zvlášť ne v případě, kdy prostě nemá na výběr. Pokud uznáme, že prodejce nemá právo např. požadovat strávení noci se zákazníkovou dcerou nebo useknutí zákazníkova malíčku, zbývá jenom otázka, kde končí legální požadavky prodejce, kde končí legitimní požadavky a kde končí slušné zacházení, které by snad mělo být samozřejmostí zvlášť v tzv. vyspělých demokratických zemích. Současná praxe tzv. softwarových aktivací překračuje podle mě minimálně hranice slušného přístupu k zákazníkům. A v situaci, kdy zákazník prostě nemá na výběr, mám nutkání požadovat i jeho zákonnou ochranu.
  • 5. 3. 2006 13:48

    so (neregistrovaný)
    No tak sláva, buďme rádi, že si nenechá MS sr*t na hlavu a nechme si od MS sr*t my. Hezky se někteří nechali vycvičit, jen co je pravda. Milostné zvířátko, uděláme z vás...
  • 4. 3. 2006 2:50

    stoural (neregistrovaný)
    HAHAHA

    "nebavilo při nutných přeinstalacích diktovat do telefonu 60 místná čísl"

    To prece vubec neni pravda. Kdyz vyrazne nemenite HW konfiguraci pocitace, muzete si system aktivovat i milionkrat po sobe. Takze tady prosim neplacejte blaboly o preinstalacich a nutnosti diktovat 60-ti mistna cisla. Jste lhar.
  • 5. 3. 2006 10:38

    anonymní
    "Navic rada uzivatelu ani nevi, ze pouziva nelegalni software, treba si koupi pocitac z druhe ruky uz s Windows. Bohuzel se najdoui prodejci, kteri Win instaluji neleglane.
    "
    Koukám, pán je znalec :-). Průpovídky o OEM a akceptaci EULA si nechte pro sebe - i MS si je vědom, že retail balení Win je pro tuzemce cenově neúnosné. Zpřísnění EULA pro OEM je jen a jen o penězích...prostě vše v duchu " dáme ti OS za rozumnou cenu, ale donutíme tě si ho koupit každé 2-3 roky"
    A to nemluvím o starých-repasovaných počítačích. Tam MS dostává uživatele úplně do slepé uličky : dle současných EULA OEM XP je možno zakoupit tento systém pouze s "novým počítačem" ! Takže jaké mu zbývají možnosti ? Má např. starou P3 v ceně 2000,-Kč. Nejlacinější OEM XP za cca 2800,- s i koupit nesmí. Zbývá Retail XP za cca 6500,-Kč, nebo crack verze za 0,- Kč. Co byste si vybral Vy pane poctivý ???
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).