Hlavní navigace

MS updatuje data ve Windows XP bez vašeho vědomí

6. 8. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Microsoft se chystá využívat Internet pro komunikaci s instalacemi vlastního softwaru ve stále širším měřítku. Od přidělování práva na užívání softwaru až po online blokování instalace jím neautorizovaných driverů. Celá záležitost vyvolává řadu otázek, které by nejlépe slušely antimonopolnímu vyšetřování.

Automatizované zasahování do počítačů připojených k Internetu je velmi svůdné nejen pro hackery, ale i pro všeho schopný byznys – od spammerů a reklamních agentur až po korporace všeho druhu. Zvláště pak pro mamutí producenty komerčního softwaru, jakým je právě Microsoft (dále jen MS). Updaty softwaru via Internet nabízí už více firem. Ale žádná z nich si netroufla překročit hranice, za které se vydal MS.

O tzv. aktivačním kódu, který vám přidělí MS po instalaci jeho softwaru na váš počítač, se napsalo až dost. Tento kód je mj. závislý na hardwarové konfiguraci, takže při jejích změnách se můžete dočkat konce funkcí softwaru MS a budete muset žádat o aktivaci znova. MS sám pod tlakem kritiky oznámil, že striktní závislost na změnách hardwaru zmírňuje – počet povolených změn se zvyšuje na tři. Dopad změn hardwaru na interní kontrolu softwaru MS ale není tak dokonalý, jak to MS maluje (a crackeři už objevili, jak celou aktivaci obejít).

Přidělování 42-znakového aktivačního kódu na základě předání 50-znakového interně vypočítaného kódu po instalaci Windows XP (dále jen WXP) není zcela automatizované – proces musíte sami ostartovat. Ale vůbec nic nebrání tomu, aby automatizované bylo. Cílem MS je, aby se každá koupená kopie softwaru mohla používat jen na počítači, na kterém je instalována. Kód, s nímž se telefonicky nebo přes Internet obrátíte na MS, se u něj zanese do databáze.

Na procesu centrálně řízené aktivace softwaru MS mě zaujala jedna věc. Pokud vymažete koupenou kopii WXP na počítači a znova ji nainstalujete na jiném (hardwarově odlišném), budete muset požádat o nový aktivační kód. V centrální databázi MS bude váš předchozí aktivační kód a nyní budete žádat o nový. Pokud to bude na počítači nepřipojeném k Internetu (aby se tak ev. dala najít běžící aktivovaná kopie s daným kódem), MS nezbyde, než vás buď považovat za škemrajícího piráta, nebo vám uvěřit, zablokovat v databázi MS váš minulý kód a přidělit vám novou aktivaci.

Co když tuhle scénku zdárně sehraje právě nějaký nebezpečný pirát, jako je váš potomek? Možných důsledků je víc. Pokud by MS šmíroval počítače na Internetu, mohl by najít a zablokovat software MS s blokovaným kódem (to by vyžadovalo zásah přímo do počítače). Nebo by vás při vaší další „reaktivační“ žádosti poslal do háje. MS s tím bude mít starosti a nezřídka bude postaven do role soudce, rozhodujícího o tom, zda umožnit provoz pirátských kopií, nebo jejich používání ev. zablokovat uživatelům, kteří si kopie opravdu koupili. Dokonalé to rozhodně není. Nepochyboval bych o tom, že MS má připravené možnosti dalšího zdokonalování aktivace a deaktivace přes Internet a vyjede s nimi, až si uživatelé „zvyknou“ na současný stav. Vše – včetně průběžných kontrol – bude moci probíhat zcela automaticky via Internet. A zcela mimo vaše vědomí.

Zcela mimo vaše vědomí bude probíhat také update seznamu zakázaných driverů ve WXP. Neříká jim se „zakázané“, aby to tak nekřičelo. Jsou to „nekompatibilní“ drivery. Ale ony ani nemusejí být nekompatibilní. Stačí, že se nedostanou do soukromé autorizace firmy MS, resp. jí neprojdou. Aby driver prošel, nemusí být jen skutečně kompatibilní, ale MS ho musí přijmout do svých testů. Ale ani to nestačí. Producent driveru musí za testy zaplatit. Není vyloučeno, že bude platit i dál – po celou dobu, co „bude doporučen“ pro WXP. Od MS dostane logo „XP-compatible“, které bude smět používat.

A jaké ovladače se dostanou na černý seznam driverů? Připravte se na další automatické stahování informací z vašeho počítače a ukládání dat do něj. Když vám něco krachne a vyhodí to „dump list“ informující o problému, onen soupis kódů poputuje Internetem do MS. Tam se jeho obsah zaznamená a vyvodí se příčina. Když bude za příčinu uznán driver a když informace o chybě přijde z různých míst víckrát, bude producent ovladače upozorněn na to, že ho MS zařadí na černou listinu, kterou dostanou uživatelé WXP do počítačů, aby se jim znemožnilo driver instalovat. O této nové superslužbě MS se dočtete v jeho vlastní dokumentaci, viz Windows_Update_Dri­ver_Block (je to .doc, 1,25 MB).

Každého, kdo zná praktiky MS, hned napadne: „To se přece nemusí týkat jen ovladačů.“ Opravdu nemusí. Postupně se tam dá zařazovat jakýkoli software (důvody se vždy najdou). Uživatelé Windows si tak na počítač nenainstalují nic, co MS označí za nepatřičné – a černou listinu nepatřičného budou mít updatovanou, kdykoli se MS k rozeslání updatu rozhodne.

Kritici tohoto postupu poukazují na to, že tak se MS díky svému dominantnímu postavení na trhu desktopů stane určovatelem osudu především menších producentů softwaru. Nikoli náhodou se vzpomíná na záměrné nekompatibility, které MS vkládal do Windows, aby vyhazovaly chyby uživatelům DR-DOS a všichni kupovali MS-DOS. MS se tenkrát podařilo DR-DOS existenčně zničit (zadejte do prohledávačů Internetu klíčová slova +DR-DOS +Windows a materiálů k této věci najdete tisíce).

MS naznačuje, že bude využívat Internet pro automatické stahování dat od vás k sobě a automatické vkládání svých dat na váš počítač. O tom, že nezůstane jen u popsaných případů, pochybuje málokdo. Cokoli, co jakýmkoli způsobem potře konkurenci, MS využije/zneužije, i když to budou uživatelé jeho produktů sami. Zasahovat jim do počítače bez jejich vědomí a přivázat jejich počítače k „nevědomé“ komunikaci přímo s centralizovanou sběrnou dat MS, je možnost, kterou si MS nenechá uniknout. Možnost obrovské manipulace s trhem a uživateli výpočetní techniky je přespříliš lákavá pro jakoukoli korporaci, která má ještě málo set miliard dolarů a neodolatelnou potřebu rychlejšího upevňování své moci.

BRAND24

Běžným uživatelům to bude zcela jedno, protože většinou stejně netuší, o co jde. Nějaký čas jim možná bude vadit, že budou muset MS platit za software dvakrát i víckrát víc než dosud, když používali jednu kopii čehokoli na všech svých rodinných počítačích. Ale později si zvyknou, tak jako na všechno. Nakonec si nezaslouží nic jiného, protože z pohledu MS jsou rodiny jedněmi z nejpočetnějších pirátských hnízd na světě. Postup MS jistě uvítají i prodejci jeho softwaru. Lidé už je nebudou tolik otravovat, když spousta věcí bude pod centrálním dohledem MS, a počet prodaných kopií možná vzroste. Není ale vyloučeno, že poklesne vlivem neochoty upgradovat, nebo i útěkem uživatelů MS k jiným systémům. To ukáže čas.

Komunita otevřeného kódu má z počínání MS buď srandu, nebo se jí protáčejí panenky. Jí to může být celkem ukradené, až na jedno – pokud MS začne podmiňovat přidělení loga XP-compatible driverům či jakémukoli podobnému softwaru podmínkou, že producent nezveřejní jeho kód, ev. nevytvoří jeho verzi pro jiné systémy. Pak by bylo zle. Stát se může cokoli. Dnes už se i ti, kteří k MS slynou láskou neskonalou, shodují v jednom – v nedůvěře k MS (mj. i z bezpečnostních důvodů – software MS připomíná staré džíny se spoustou děr a záplat). Ale taková už láska bývá. :-)

Souhlasíte s automatickými uploady/updaty na vašem počítači i downloady z něj bez vašeho vědomí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).