Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nekoupíte jízdenku, nepořídíte byt, kamery jsou všude. Čína testuje dystopické sociální skóre od Mr.Featherweather - Ne, nevedlo, protože žádné pravidlo nemůže platit bez...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 11. 2018 13:51

    Mr.Featherweather (neregistrovaný)

    Ne, nevedlo, protože žádné pravidlo nemůže platit bez výjimky a přitom nenadělat obrovské škody.

    Např. z pravidla zakazujícího střílet na veřejnosti je nutná výjimka pro zastřelení vzteklého psa ohrožujícího kolemjdoucí; z pravidla zakazujícího vandalizaci aut či dopravní nehody je nutná výjimka zastavení náklaďáku s nefunkčními brzdami který se rozjíždí z kopce na školku a je třeba jej zastavit; atd.

    Nikdo nikdy nemůže předem vymyslet všechny potřebné výjimky, a proto tzv. "pozitivistický přístup" k právu, který se ukájí fantazií že to invencí zákonodárce/pro­gramátora pokryl, vždy vede k nespravedlnosti a zlu.

    Žádný "slepý" systém dogmaticky vynucující pravidla není "morální", není ani "dobrý", je jen tupý a nespravedlivý, vycházejíc z prastaré levicové perverze, že všichni mají být identické, stádní, normalizované klony jako roboti, neboť "stejnost je sestrou rovnosti".

  • 5. 11. 2018 9:49

    Lukáš Marek (neregistrovaný)

    Myšlenka zní skvěle, má ale drobné problémy:

    - že se to vztahuje jen na běžný plebs, členové vládnoucí třídy si můžou dělat, co je napadne
    - že rozhodnutí, co je správné a co je špatné, není "morální" - upozornění na korupci je špatné, upozornění na výhody vládnoucí třídy je špatné, upozornění na porušování lidských práv je špatné atd...

    Sociální skóre, kde by rozhodoval vševědoucí a spravedlivý "Bůh", by třeba vedlo k vylepšení lidstva jako takového. Třeba se jednou do podobné pozice podaří nainstalovat umělou inteligenci bez lidských chybiček :)

  • 5. 11. 2018 10:08

    retro silenstvi (neregistrovaný)

    Už jenom to pojetí Boha je sporné. Většina lidí ho samozřejmě chápe jako trestajícího a odměňujícího, ale někdo říká, že tato představa je falešná. Pravý Bůh vede lidi ke svobodě, zejména vnitřní svobodě, a to často velmi trnitou cestou.

  • 6. 11. 2018 11:04

    hefo (neregistrovaný)

    Ech, ďalší matfyzák alebo niečo také, čo nevníma reálne interakcie medzi reálnymi ľuďmi...

  • 5. 11. 2018 18:43

    Didi (neregistrovaný)

    Pravidlo, které má výjimky, je nekonzistentní a proto nemůže být bráno jako pravidlo.
    To že jsme si zvykli na současný svět, kde je tolik zákazů, že si navzájem odporují, na tom výše uvedeném principu nic nemění.
    A posledními dvěmi odstavci však naprosto souhlasím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).