Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Noc dlouhých čísel se blíží od petr andrs - s geografickou prenositelnosti to bohuzel nebude tak jednoduche...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 5. 2002 0:25

    petr andrs (neregistrovaný)
    s geografickou prenositelnosti to bohuzel nebude tak jednoduche jak se autor domniva. Cislovaci plan operuje s pojmem "uplna geograficka prenositelnst" a uvadi, ze jednotlive kody oblasti po jejim zavedeni ztrati svuj puvodni smysl. To znamena, ze od jiste doby opravdu nebude mozne z cisla zjistit u ktereho operatora a v kterem UTO se volany nachazi a v olajici tedy dopredu nebude vedet za kolik bude volat, ackoliv na to ma pravo. Zajima mne jak bude tento problem vyresen.
  • 14. 5. 2002 7:48

    Ondřej Tolar (neregistrovaný)
    Samozřejmě souhlasím, že s geografickou přenositelností to není tak růžové, jak tvrdí ČTc (bude totiž platit pouze v určitých krajích). Podle dostupných informací (a jak jsem uvedl i ve článku: "Přenositelnost celého čísla však bude fungovat pouze v rámci jednoho obvodu. Pokud se tedy člověk stěhuje do jiného kraje, má smůlu a dostane přiděleno nové číslo.) se při větším stěhování bude měnit vždy celé telefonní číslo, aby odpovídalo danému kraji. Tak to alespoň vyplývá z dostupných zpráv.
  • 14. 5. 2002 23:50

    petr andrs (neregistrovaný)
    nevim, jestli si rozumime. Prenositelnost omezena na kraje by prave byla jednoducha, Prazak by nemohl mit Brnenske cislo a kazde cislo by se opravdu nachazelo v tom kraji, na ktery vypada a vse by bylo kracne jednoduche. Pata cast, clanek 9 odstavec 2 cislovaciho planu vsak rika nasledujici:

    Pro období od 1. ledna 2001 do 21. září 2002 (tj. do termínu úplného zavedení tohoto čís-lovacího plánu) budou novým provozovatelům veřejných pevných telefonních sítí přidě-lovány bloky čísel z volné kapacity ve stávajících UTO. Při volbě do jiných UTO budou účastníci používat v přechodném období přestupného znaku "0" (nula) a národní směrová čísla UTO. S platností od 22. září 2002 budou novým provozovatelům veřejných pev-ných telefonních sítí přidělovány bloky účastnických čísel počínaje kapacitou 10 000 čísel z volné kapacity v jednotlivých TO. V období od dovršení digitalizace veřejné pevné tele-fonní sítě do zavedení přenositelnosti účastnických telefonních čísel (mezi provozovateli, mezi TO a mezi službami ISDN a telefonní službou a naopak), tj. nejpozději do 31. pro-since 2002 bude v síti existovat i identifikace účastníků podle TO (krajů), resp. hodnot TC a podle provozovatele v systému uzavřeného číslování. Po zavedení přenositelnosti čísel (úplná geografická přenositelnost) již ztrácí TC svůj původní identifikační význam v telefonní síti.

    A i na jinych mistech cislovaciho planu je zminen fakt, ze smerova cisla casem pozbydou svuj smysl. To zcela jednoznacne ukazuje, ze cislovaci plan pocita s geografickou prenositelnosti cisel v ramci cele CR. Je ovsem otazka do jake miry ji bude vynucovat. Pokud by opravdu byla zavedena prenositelnost po cele CR, znamenalo by to, ze nevite, jestli volate do vedlejsi ulice nebo na druhy konec republiky a tedy potazmo nevite kolik vas bude hovor stat, coz vidim jako problem, nebot zakaznik by mel mit pravo vedet kolik ho bude sluzba stat jest nez ji zacne cerpat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).