Hlavní navigace

Nové televizory Philips sází na HDR a Ambilight. Budou ve více modelech

29. 2. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Philips
AKTUALIZOVÁNO – HDR mají v kolekci TV pro 2016/17 podporovat všechny výrobky TP Vision od série 6000, a to včetně přehrávání obsahu přes HDMI 2.0a, USB a také streamovací služby.

AKTUALIZOVÁNO, 4. 3. 2016: na dotaz jednoho z čtenářů jsem ještě ověřil 3D a tady je odpověď… Žádná TV modelové řady 2016 nemá 3D.

High Dynamic Range, neboli vysoký dynamický rozsah (HDR), je technologie již delší dobu známá z fotoaparátů. Umožňuje v jednom snímku (scéně) dosáhnout velmi širokého rozsahu jasu a zobrazit tak vysokou míru detailů jak u tmavých, tak i u světlých oblastí, což je nejen současný, ale spíše dlouhodobý problém.

Někteří poskytovatelé obsahu na vyžádání (VoD – Video on Demand), jako např. Netflix, už vyrábějí, resp. ve své službě nabízejí seriály a filmy s technologií HDR, a i když obsahu obecně vzato zatím není mnoho, výrobci televizorů na to chtějí být připraveni.

TP Vision navíc do svých TV prodávaných pod značkou Philips zabudovává i technologii zvanou HDR Upscaling, která má umožnit, cituji, „převést jakýkoliv zdroj na HDR zobrazení“.

Jak pracuje, netuším, protože je novinkou a v minulém roce k dispozici nebyla. Ovšem jako všechny technologie tohoto typu si troufnu říci, že její působnost bude nejspíše omezená, možná dokonce hodně omezená.

AKTUÁLNĚ: Podzimní novinky značky Philips pro sezónu 2016

První recenze podzimního modelu pro rok 2016 – Philips 55PUS8700

Nejdůležitější trendy TV Philips pro sezónu 2016/17:

  • technologie HDR, kterou mají podporovat i televizory střední třídy (od 6000),
  • od řady 6501 výše ji budou mít všechny modely obrazovky s rozlišením Ultra HD,
  • série 7601 nabídne technologie vylepšení obrazu z vyšších řad (rozumějte z podzimních modelů 2015 – viz odkaz výše),
  • celkově zvýšený procesorový výkon,
  • technologie Ambilight má být součástí většího počtu modelů, třístrannou variantu naleznete už v řadě 6561,
  • prý významná vylepšení aplikace Philips Remote TV pro ovládání televizoru přes mobil či tablet.
Philips LS 7100, tzv. Gaming XBox a speciální režim osvícení pozadí Ambilight. Ten je hodně zajímavý tím, že pocitově dokáže jakoby rozšířit dění i mimo obrazovku.
Autor: Philips

Philips LS 7100, tzv. Gaming XBox a speciální režim osvícení pozadí Ambilight. Ten je hodně zajímavý tím, že pocitově dokáže jakoby rozšířit dění i mimo obrazovku.

Více obsahu a prý svižnější Google Android TV

Postarat se o to má výkonnější procesor a větší vnitřní paměť. TP Vision uzavřelo partnerství mj. se společnostmi Gamefly, Chillingo nebo Gameloft, a hodlá tak podle svých vlastních slov „výrazně rozšířit nabídku obsahu na vyžádání (VoD), aplikací i her“.

Nejen majitele herních konzolí by mohlo potěšit, že se nové modely, počínaje řadou 6401, budou moci pochlubit vylepšenou odezvou pro připojení zařízení přes HDMI. Tohle je letitý problém, který je hodně znát i v případě ovládání zařízení napojených přes rozhraní kompatibilní se systémem HDMI (CEC).

V kombinaci se speciálním herním režimem osvícení pozadí Ambilight by se měla reakce systému pro externí konzoli prý výrazně vylepšit. Ze zprávy však nebylo jasné, o jaký druh herního ovladače jde. Na podzimním uvedení v Praze jsme viděli spojení TV Philips (Android) s gamepadem Mad Catz, který se dá zakoupit i u nás.

V průběhu prvního čtvrtletí 2016 má být nový obsah k dispozici nejen pro nové televizory chystané pro sezónu 2016/17, ale i pro ty z let 2014 a 2015. Originální tisková zpráva uvádí, že půjde mimo jiné o hry Batman Lego, MotoGP, Asphalt 8 či Feed me Oil 2.

Pro chytré televizory Philips bylo připraveno také nové předplatné pro TransGaming, které nabízí hry jako Rummikub, Tetris či WPT, a přidán byl i nový obsah zaměřený na děti.

Rozšířené možnosti, nová ovládací aplikace

Opět se odkáži na originální tiskovou zprávu (česká zatím nebyla vydána) a má jít především o nahrávání, kde měla být rozšířena podpora externích médií, a třeba se tak dočkáme i lepší spolupráce s SSD flash disky, s nimiž je to momentálně poněkud komplikovanější, a to u všech značek.

S novými televizory také přichází nová aplikace Philips TV Remote dovolující řídit je přes mobil či tablet, a to bez nutnosti neustále chytré zařízení odemykat.

Jak to bude uděláno, netuším, nicméně prý lze přes aplikaci také vyhledávat pořady v programové nabídce EPG, přidávat upozornění na pořad nebo obraz přenést z televize na tablet. Dokonce by mělo jít touto cestou také přenášet obraz například z televizoru v obýváku na televizor v jiném pokoji. Výrobce však ve zprávě výslovně upozorňuje na to, že funkce budou závislé od legislativního stavu v té které zemi a jakmile budu mít k dispozici nějaký chytrý televizor Philips, určitě alespoň něco z toho vyzkouším.

Informace TP Vision bohužel nic nepraví o tom, zda bude Android TV lépe ovladatelný, což je podle mého bolavá pata celého systému, ale nejnovější verze 5.1, kterou jsem zkoušel v televizoru Philips 55PUS8700, se v tomto ohledu nijak nezměnila. V nabídkách tak opět nešlo kolovat, a protože ty horizontální jsou někdy velmi „široké“, neúměrně to při práci s televizorem zdržovalo.

Navíc jsem se nikde nedozvěděl nic o tom, zda budou nové televizory uváděny automaticky s verzí Android TV (5.1), nebo bude u zákazníků probíhat aktualizace. Ta u tohoto systému, jak jsem se několikrát přesvědčil, nemusí být triviální.

Také naděje na vrácení klasického kurzoru do tohoto operačního systému tak, jak ho známe z verze Android 4.2, je v podstatě nulová. Recenzovaný podzimní model Philips 55PUS8700 s Android TV (5.1) ho nepodporoval.

Philips LS 5200 má podle tiskové zprávy integrován Bluetooth reproduktor do podstavce. Zda bude i oddělitelný, nebylo zřejmé.
Autor: Philips

Philips LS 5200 má podle tiskové zprávy integrován Bluetooth reproduktor do podstavce. Zda bude i oddělitelný, nebylo zřejmé.

Malé a menší úhlopříčky

Opět se odvolám na originální tiskovou zprávu (česká, resp. lokalizovaná, na naše prostředí ještě nedorazila), kde TP Vision zmiňuje dvě řady – 4101 a 5000, resp. 5211, 5500, resp. 5501. Stručně vzato mají – podle výrobce – představovat následující:

  • Philips 4101 – kombinace kvality, ceny a výkonu, Full HD, úhlopříčky od 61 (24") do 124 cm (49");
  • Philips 5211 – moderní styl do kuchyně, pracovny či dětského pokoje (viz foto výše), Full HD, úhlopříčka 61 cm (24"), typ „vše v jednom“, tj. kombinace monitoru, televizoru a integrovaného reproduktoru Bluetooth, výkon zesilovače 16 W, možnost napojení z různých zařízení, typicky z mobilu;
  • Philips 5501 – chytré televizory s Android TV, Full HD, cena/výkon, evropský design, výrobek „pro každého“; připomínám, že Ambilight by tu neměl být, ten startuje od „šestky“.
Philips LS 7600 je nejvyšší nyní uváděný model a doplní tak špičkové podzimní řady právě přicházející do prodeje. Jako například už recenzovanou Philips 55PUS8700 (viz odkaz).
Autor: Philips

Philips LS 7600 je nejvyšší nyní uváděný model a doplní tak špičkové podzimní řady právě přicházející do prodeje. Jako například už recenzovanou Philips 55PUS8700 (viz odkaz).

Ambilight má být dostupnější, do „pětkové“ řady se však nevrací

Osvětlení pozadí televizoru Ambilight patří k velkým výhodám této značky. Třístranný Ambilight (LED diody umístěné po třech stranách zadní stěny TV), který byl doposud k dostání od řady 7000, bude nyní součástí série „šestkové“, konkrétně 6561. Modely 6401 a 6501 pak budou mít Ambilight dvoustranný, tedy LED diody umístěné vlevo a vpravo.

„Sedmičkové“ řady, tedy vrchol nyní uváděných televizorů, budou zastoupeny 7101 a 7181 s rozšířenými barvami a podporou HDR. Vyšší model 7181 bude mít vylepšený zvuk s dopředu vyzařujícími reproduktory a zesilovačem o celkovém výkonu 45 wattů.

Nejvybavenějším televizorem pak bude 7601 s úhlopříčkou 65 palců, tedy 165 cm, který se bude moci pochlubit obrazovými technologiemi z nejvyšší produktové řady, tedy na podzim 2015 uvedené 9600, které jsme se ovšem ještě stále nedočkali. Informace se na různých místech tiskových zpráv trochu lišily, takže možná půjde o „osmičkové“ řady.

Z podzimních špičkových modelů máme na českém, resp. slovenském trhu zatím jediný – výše uvedený PUS8700. Doufejme tak, že k nám snad už konečně v nejbližší době dorazí i 8901 AmbiLux s devíti mikroprojektory, které na zeď za televizorem promítají scénu ve vyšším rozlišení a kontrastu. Snímky vidíte v galerie níže.

Kdy se novinek pro sezónu 2016/17 dočkáme?

Společnost TP Vision oznámila, že budou na český trh uvedeny během druhého čtvrtletí tohoto roku. Nabídnou portfolio od úhlopříčky 61 cm (24") do 190 cm (75"), rozlišení HD Ready, Full HD a zejména Ultra HD (4K) a také veledůležitý Ambilight, ke kterému se zákazníci stále rádi vracejí.

BRAND24

Nebo alespoň podstatná většina z nich.

Bohužel fotografií bylo letos skutečně pomálu (galerie 8901 Ambilux pochází z podzimu 2015), takže se nemůžeme podělit ani o designové kreace, jako loni a třeba i předloni. Letos zkrátka musíme vyčkat, a to i na bližší technické parametry novinek.

Znáte Ambilight?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).