Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nový televizor? Jednou za pět až deset let, shodují se čtenáři DigiZone.cz od anonym - Pane Potůčky, opravdu se nezlobte, ale ta otázka...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 5. 2010 13:43

    bez přezdívky
    v čem je nesmyslná ? v tom, že přání diváků je hodně irrelevantní. O tom, jak budou vyměňovat rozhoduje inovace (zlepšení, něco nového, změna) . Kdysi jsme měli doma radio 20 let a měnili jsme, když začaly vysílat VKV a pak zase za 5 let když začalo stereo a pak zase, když začaly věže a CD atd. Stejně je to s TV - o výměně rozhoduje, že místo ČB obrazovky 36 cm ve velké bedně máte najednou 81 cm obrazovku a barevnou, pak formát 16:9 a lcd atd.
    Samozřejmě každý mění také dle svých finančních možností a kupuje na co má - jako u všeho podívejte se na vozový park aut. Dnes už není socialistická společnost se stejnými příjmy a jednoduchou nabídkou pár typů zboží bez výběru. Trh se rozdrobil a každý "segment trhu" je jiný a má jiné požadavky. Taková obecná otázka jak měnit TV je nesmysl a odpověd je leda tak nepodloženým přáním či věštěním. Navíc v době, kdy je krize a inovace se zrychlují, protože to je jediná cesta jak z krize ven.
    Pokud bude za pár měsíců 3D TV 40" za 28 tis kč jak avizuje Samsung, garantuju Vám, že si tu TV pořídí jako další domů miliony lidí po celém světě. I když mají doma 2 roky staré 2D LCD
  • 7. 5. 2010 19:37

    bez přezdívky
    jo, někomu dodnes stačí malé CRT 36 cm, dokonce černobílé. Někomu stačí dodnes stará Š105. Někdo nekupuje salám a někdo nechodí do kina. Jiné zákazníky má BMW a jiné Dacia.
    Nevím, co vy děláte, ale jistě máte zájem o ty konkrétní zákazníky, kteří mají o Vaši práci/zboží zájem. Ti, kteří od Vás nekupují/Vás nechtějí zaměstnat, nejsou pro Vás určující.
    Proto je ta otázka, zejména když odpovídají lidi, kterým stačí SD, nesmyslná.
  • 8. 5. 2010 7:47

    -=RYS=-
    Pepo Novaku, situace je o mnoho slozitejsi nez si myslite.
    Muj osobni priklad, mam invalidni duchod cca 10500Kc mesicne.
    Leky - 1300Kc
    Fond oprav+telefon+inet+plyn+elektrina+"dalsi"- 5000Kc.
    Za neco musim taky koupi jidlo+osaceni.

    Bohuzel PepoNovaku, nemam kazde 2 roky na nakup nove televize.
    Prumerny vetsinovy plat (72% obyvatelstva) je 14000Kc cisteho a ani tito lide nejsou schopni si kazde 2 roky koupit novy televizor.

    Zivotnost LED obrazovky je 6let nonstop, pokud se udela slusna elektronika (tedy nikoliv elyty na hranici.... napr. provozni napeti 15V, vsazeny elyt na 16V misto na 20V; v regulatorech vykonu v napr. vysavaci je tyristor/triak na 600V, pritom v siti je 820V [zmena napeti z 220 na 230 -> vypocet realneho napeti]...proc v regulatorech nejsou triaky/tyristory na 1000V ?) tak by televizor mohl vydrzet 10 let.

    A ano, i televizni norma se vyviji z DVB-T na DVB-T2.
    A tak se ptak vyrobcu, proc nejsou tunerove casti televizoru (DPS s blokem IF+AD+DSP v monolitu s vystupem ksandy s TS+IIC ovladackou do hlavni desku MB s "dekompresnim" CPU+DSP) v podobe jednoho DPS-modulu pro eventualni hw upgrade do budoucnosti.
    Tohle bezni lidi jeste zkousnou... autorizovany servis vymenu onen modul za 1500Kc a vsichni budou "hepy".... vyrobce dostane penize a divaci za rozumny peniz aktualizaci televizoru na DVB-T2 (predpoklad je, ze na hlavni MB je dostatecne vykonny DSP pro MPEG2, MPEG4, MPEG7 a MPEG21).

    A to jsem mel moznost videt televizory (jejich tunery), kde vyrobce s timto pocital a tak dal do IF radeji 14bitovy AD (ktery zvladne QAM256) misto standardniho 10bitoveho AD. Pote staci za 1000Kc dohrat aktualni fw a najednou televizor "omladne".

    Takze v mem pripade jsem rad za toho CRT Siemense, kde lidi maji uz temer fialove obliceje a trava uz taky neni zrovna zelena.
    Pravda, pokud vyjdou koruny z duchodu, tak bych si rad na podzim poridil FullHD plazmu s cca 100cm uhlopricky v 16:9, ale otazkou je, jestli televizor bude do 25kKc mit 3 SCARTY/HDMI/CI/YPBR/DVB-T T2/LAN/USB s moznosti nahravani na muj 2.5"500GB USB disk v souborech.ts nativne a soucasne prehravat vsechny mozne formaty bez problemu.
    Protoze at se divam na nabidku zleva zprava, tak dochazim k presvedceni, ze k STB AB IP BOX9000 (na ktery setrim vice jak rok a ktery si chci v lete poridit jako domaci multimedialni centrum s USB DVD mechanikou a DVB-S2/T...ci uz T2 kartou) by mi postacil levny FullHD videoprojektor (perlickove platno na Super8mm .... rodinne "zaznamy" co tata natacel 50 let...i dno Nechranicke prehrady..mam filmoteku o delce 4 hodiny) s bud LED prosvetlenim LCD nebo halogenovem prosvetlenim LCD.
  • 7. 5. 2010 9:41

    Sasan
    z hlediska prodejce a výrobce je tato otázka nesmyslná. Prodejce i výrobce musí mít kšeft pořád, o tom žádná. Z hlediska běžného kupujícího s průměrným příjmem má tato otázka smysl.
  • 7. 5. 2010 11:48

    CCblue
    V tomto komentáři mi chybí základní věc, v čem je nesmyslná?
    Taky jsem mohl napsat: "Váš komentář je nesmyslný" a takhle bychom mohli pokračovat do nekonečna, bez nějakého výsledku.
  • 8. 5. 2010 21:26

    bez přezdívky
    Životnost LED podsvícení je 100.000h, to je přes 11 let nonstop provozu. Odkud jste čerpal informaci, že "Zivotnost LED obrazovky je 6let nonstop"?
  • 9. 5. 2010 22:57

    -=RYS=-
    Primo od vyrobce, kterej mimochodem nam dodava laserove a LED diody do jednoho telko zarizeni.
    Tento cinskej vyrobce ty "sklenene" desky skutecne vyrabi a dodava i do fabriky na LCD televizory v Zatecke prumyslove zone.
    A jak mi pani reditelka vyroby (zajimave, obstojne pise/mluvi rusky...na to ze to je cinanka) rekla, ten nejlepsi prumer zivotnosti je max7 let, ne vice.
    To ze vam "vyrobce" nabrynda neco do manualu o zivotnosti 100000hodin si muzete nechat jen zdat.
    Pochopitelne mluvim o zobrazovaci, ne o LED podsvetleni, to ma zivotnosti 15-20let.
  • 8. 5. 2010 11:33

    bez přezdívky
    pane Ryse, jistě nejste ve své sociální situaci sám. Váš invalidní důchod je dokonce bohužel nadpůměrný i v porovnání s normálním důchodem. Odpovídá to tomu, co si dnes tato země může dovolit a příští důchodci na tom budou hůře, navíc budou platit dnes prožrané dluhy.

    Kdysi před válkou byla tato země jednou s nejvyšší žívotní úrovní na světě a po 60letém působení nejprve socialistů nacionálních a pak těch internacionálních, dnes naši důchodci mají životní úroveň nižší, nežli jejich vrstevníci v kdysi srovnatelných nebo mnohem chudších zemích na Západě, kde celý život dřeli na kapitalisty a neměli tu smůlu "budovat socialismus". Řady těchto našich důchodců socialistů se má, lépe nežli si zasloužila svým "budováním v KSČ či dokonce STB". Mnoho vyžírek dokonce socialisty nadále podporuje. Přitom většina našich nesocialistických důchodců (většina té generace) měla a má díky svým socialistickým vrstevníkům zkažený život. Po r. 89 docela rychle bohaté země Západu v ekonomice zase doháníme. ale ted chtějí ti komunističtí vyžírkové zkazit život i další generaci.

    A k tomu pokroku - pokrok má za důsledek nejen stálá technická zlepšení, ale i nižší ceny. Dnes stojí moderní LCD TV v úhlopříčce 81 cm pod 10 tisíc, před pár lety stála CRT TV 81 několik měsíčních příjmů, CRT 81 cm stereo si novou dnes koupíte pod 4 tisíce. Většina lidí si samozřejmě nekupuje každý rok nové auto či televizor, ale to přeci nebrání tomu, aby byl nový model. Aby ti, kdo potřebují či chtějí TV či cokoliv obměnit měli to nové. Ani vy byste si jistě nechtěl každých 6 let kupovat tentýž CRT Siemens..
  • 7. 5. 2010 15:45

    Tech7
    To co jste napsal, je spíš přání výrobců. Existuje nemalá skupina lidí, kteří nevyhledávají novinky a nemusí mít to nejlepší, i když by pro ně nebyl problém si je koupit.
    Položme si otázku, je nutné mít HD televizi? Nebo dokonce 3D? Musí mít 46+"? Za sebe odpovídám ne. Stačí mi SD.
  • 9. 5. 2010 14:18

    bez přezdívky
    Ona DZ spis asi zjistuje jaky je pomer lidi kteri si koupi:
    1. cokoli (v tomto pripade TV), jen aby to bylo "nove", nebo "jine nez vcera" (to znamena musim mit kazdy rok novou TV, mobil, auto,...... zenu ;-) )
    2. novou vec, pokud to prinasi novou kvalitu (16:9, HDTV, 3D......) hned jak je technologie dostupna ke koupi.
    3. novou vec kdyz nova kvalita bude opravdu vyuzitelna (treba dnes jeste 16:9 neni vzdy vyuzitelne, mnoho progranu/poradu je stale 4:3 jako drive ), nebo se treba financne vyplati kvuli prokazatelne uspore energie po dobu zarucni doby........
    4. koupi si novou vec pokud je prinucen pro zmenu technologie (ukonceni vysilani analogu), nebo se stavajicci technologie zkazi a oprava pristroje se nevyplati.
    5. radeji si ke stare technologii koupi prevodnik (kdysi kmitoctovy konvertor, dnes STBox,......) nez aby zbytecne vyhazovali funcni pristroj), pripadne kupuji analogove televize 4:3 i v dobe vyprodeju kvuli jiz vypnutemu vysilani (no nekupte to za ty prachy ;-) )

    Dle me zkusenosti vice nez polovina populace se pohybuje mezi body 3 a 4.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).