Hlavní navigace

NSA zaplatila RSA za díru v šifrování a Google a Facebook začínají konkurovat ISP

22. 12. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Geek slovem roku, česká média v úpadku, Google a armáda robotů, lajky a sdílení neovlivňují SERP v Googlu, Beyoncé uspěla s online vypuštěním alba. Co přinesl právě končící #tyden?

Zapomeňte na Amazon a létající pošťáky s vrtulkami a motory:

Geek. Slovo roku v Collins online dictionary. Viz Geek deemed word of the year by the Collins online dictionary

Zkuste, když už se blíží ten konec roku, zavzpomínat. Pomůže vám Technostalgia: 20 Misty Memories of Personal Computing, kde si můžete třeba poslechnout nezapomenutelný zvuk modemu. Dnešní generace jej asi nikdy neslyšely a nejspíš ani neuslyší.

Velmi dobré čtení od Jana Kubity na téma Česká média jsou v úpadku

Drony, roboti, Bitcoin, 3D tisk, to je to, oč teď hlavně půjde. Myslí si to alespoň Adreessen Horowitz: Andreessen Horowitz On Why It's Betting On Drones, Bitcoin and 3D Printing

TELEgraficky

■ Time spent aneb trávený čas, to je, co se počítá Za všechno můžou bloggeři ■ Veselé Vánoce přeje Chuck Norris! ■ Na Twitteru je opět veselo, vypadá to na vyhazov za hloupý tweet ■ Google dostal pokutu ve Španělsku ■ 500 ikonek, postaviček lidí v různých aktivitách. A zadara ■  ExFM po čtyřech letech končí ■ Oracle koupil Responsys za 1,5 miliardy USD ■ Blackebrry je 4,4 miliardy USD v mínusu za jedno čtvrtletí ■ RIP Winamp, ať žije Spotiamp ■ Pár užitečných tipů pro Thunderbid ■ Autobusy Googlu a Applu mají velké problémy

HARDWARE

Nokia Lumia 2520: For Work. For Play: 

Internet věcí? Pořád v nedohlednu. Ale prý už ano. Konečně. Teď. Viz Big Bang Disruption: The „Internet Of Things“ Takes Off, Gradually And Then Suddenly

Tech Firms Push to Control Web's Pipes píše o tom, jak Googl a Facebooke investují do vlastní páteřní světové infrastruktury. A také o tom, že se to nelíbí telekomunikačním společnostem.

TIME a Forget about Amazon. Meet Google’s Robots není vůbec ke čtení, je to zajímavé video, kde uvidíte hodně příkladů toho, co vlastně Google právě koupil. A také další příklady robotiky.

Auto z Lega? Že to nic není? Ani když dodám, že je složeno z více než 500 tisíc kousků Lega a že je v životní velikosti? A dokonce jezdí? 

WEBDESIGN, INTERNET

Reddit sice v Česku moc nevedeme, ale v USA je to velmi podstatná součást tamního Internetu. A How Reddit has changed over time obsahuje vizualizace ukazující proměny témat, kterými Reddit žije.

V týdnu jsme s někým řešili problém záplavy backlinků z jejich affiliate. A v Is Your SEO Affected By Affiliate Links? je docela dobré shrnutí, jak se na to dívá Google. Případně lze pokračovat do Google’s Matt Cutts On Affiliate Links: We Handle Majority Of Them, kde je i Matt Cutts a nějaké to video.

Libí a sdílení na Facebooku neovlivňují vyhledávání u Google. Zjistila to studie (viz Facebook Likes, Shares Don't Impact Google Search Rankings [Study]) a překvapit to může jenom těžko. Proč by Google využíval něco, co mu Facebook odmítá poskytovat?

Když Google zavedl „Autorship“ do SEO a SERPu, mělo to jeden jasný výsledek: masové zneužívání. A tak je tu další aktualizace Googlu, která to musí řešit. A takhle to bude pořád dokola. Viz  Did Google Just Drop the Shoe on Authorship Spam?

Televizní seriály jsou nejpopulárnější online video. Ale neříkejte to českým televizím, nechte je žít v pravěku. Viz TV Shows Are the Most Popular Type of Online Video for All Ages

The Intersection Of SEO & Web Design si všímá toho, jak se webdesign dá chápat jako úzce provázaný se SEO. Zmiňuje věci jako Parallax design, responsivní design, HTML 5. A také dobré pravidlo, „méně je více“.

Beware of SEO Truthiness stojí za důkladné přečtení. Dá se věřit SEO? Dá se věřit SEO mágům?

Potřebujete odstranit URL z výsledků v Googlu? Webmaster Tools má novou verzi pomůcky k odstraňování. Viz Improving URL removals on third-party sites

SOFTWARE

Jaké to bylo pracovat coby vývojář NeXTu? Viz What Was It Like To Be A Software Engineer At NeXT?

Dobrá zpráva, Google nepustí mezi rozšíření Chrome takové, které plní příliš mnoho účelů. V Keeping Chrome Extensions Simple najdete více informací. Cílem opatření je eliminovat záplavu nesmyslných toolbarů a jiných podivností.

MARKETING A KOMUNIKACE

Apple a jeho vánoční reklama:

Beyoncé a jeji album vypuštěné do světa jenom elektronicky? Poučný příběh. Viz 5 Things Brands Can Learn From Beyoncé

Noise-tolerant media od Setha Godina srovnává Facebook a Twitter. Hlavně si všímá toho, že Taylor Swift má na Twitteru 33 milionů sledujících. A přitom to funguje, aniž by se do toho Twitter míchal a rozhodoval, co smíte či nesmíte vidět.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Tohle je hodně zlé. RSA dostala od NSA 10 milionů dolarů za prosazení šifrování, které NSA mohla snadno prolomit. A nutno dodat, že se to RSA podařilo. Viz Exclusive: Secret contract tied NSA and security industry pioneer

NSA Can ‚Easily‘ Break Cellphone Encryption, Report Says? Ale tak vlastně čemu se divíme. O možnosti rozlousknout komunikaci na mobilních telefonech se už psalo mnohokrát.

Kamera na MacBooku je (rozhodně byla, jak je to u novějších modelů, je zatím otázka), samozřejmě, děravá. A nepoužívá ji jenom FBI, ale také chytráci, kteří si točí nahé lidi. Podivná zábava. Viz Research shows how MacBook Webcams can spy on their users without warning

Tohle je hodně zábavný hoax. A přitom dd coby Developer Do vypadá tak důvěryhodně. Viz Apple OS X ‘Developer Mode’ Hoax

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Pět důvodů, proč lidé z Generace Y opouštějí Facebook. Viz 5 Reasons Millennials Are Quitting Facebook

Podle Shareaholic vzrostly meziročně příchody z Facebooku o 169 procent. Což samozřejmě možné je, protože loni v prosinci stály příchody z Facebooku za houby, takže je možná důležité se podívat i jinam. Třeba takové www.netmarketshare.com sice meziroční růst ukazuje, ale od září je vidět strmý pád (hodně strmý pád). Ale přesto Facebook meziročně vzrostl.

Ano, je to tak. Turistka tak usilovně koukala do Facebooku, že spadla z mola. A přinesla o tom zprávu agentura AP, takže je to určitě pravda. Viz TOURIST DISTRACTED BY FACEBOOK FALLS OFF PIER

Nejenom že 80% of Customer Service Inquiries Go Unanswered on Social Media (80 % dotazů zákazníků na sociálních médiích je bez odpovědi), ale také tam, kde odpověď přijde, je obvykle už příliš pozdě.

Tak tak, tohle je trefné: „It spent years making itself a free and easy place for business to market themselves or sell actual products. Then, as soon as these businesses grew addicted to Facebook's users, Facebook began charging for access to them.“. Čtěte v Facebook Screwed Lots Of Online Retailers Just In Time For The Holidays

MOBILNÍ APLIKACE

Hlasové vyhledávání by mohlo významně změnit SEO a obsahový marketing. Čtěte v Why ‚Voice Search‘ Will Change Your SEO And Content Marketing

Snapchat už není jenom na jedno použití. Fotky a videa si nově můžete znovu přehrát, ale jenom jednou denně. Čímž to celé poněkud ztrácí původní smysl. Viz Snapchat iOS update discreetly adds replay, filters and overlays for weather, time or speed

STARTUPY A EKONOMIKA

Ministerstva zadávají 62 % zakázek na informační a komunikační technologie bez soutěže aneb má smysl k tomuto ještě něco dodávat?

Podpora uživatelů? Zákaznický servis? Bez sociálních aktivit se neobejdete. Přizpůsobte se. Nebo zemřete. Viz Why Copy and Paste Customer Service is Dead

INFOGRAFIKA

The 4–1–1 Rule Of Twitter [INFOGRAPHIC] je coby infografika nic moc, ale jedna zajímavá věc tam je. Doporučení na složení tweetů – 4 kousky nový obsah (tedy dvě třetiny ze všech), jeden tweet sloužící vlastní (zviditelňovací) potřebě a jeden retweet.  Pod novým obsahem ale může být i tweetování odkazů na obsah cizí, nikoliv čistě vlastní.

Web design industry analysis: Professionals vs. amateurs [infographic] berte samozřejmě s rezervou, ale přesto, některá zajímavá srovnání stojí za prostudování.

KL24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většina zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).