Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku O prefabrikovaných graficích, záhonu kytek a logu iDnes od crackonosh - Tento článek je snůškou blábolů. Nekonečné opírání se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2005 15:46

    crackonosh (neregistrovaný)
    Tento článek je snůškou blábolů. Nekonečné opírání se do Corelu a vyzdvihování Adobe už snad ani není k smíchu, a tvrzení, že diletanti dělají v Corelu je už jen trapné, nic více.

    Tvorba takřka každého loga je velkou bitvou mezi jeho tvůrcem a zákazníkem. Tím nechci popírat, že logo IDNES je špatné. Skutečne není povedené, ale objektivní důvody, proč tomu tak je, jsou jistě odlišné. Logo není zapamatovatelné. Nevytváří povědomí o značce, o produktu, nemluví jasnou řečí, je jen úlitbou řečem o dynamice a nějakém moderním směřování (snad do pekel).

    Jak někdo podotknul, logo GE Money Bank je dáno firemním manuálem, to je něco jako bible, věc, která se nedá svévolně měnit. Naopak si myslím, že grafický symbol, jenž text loga doprovází, je velmi povedený.

    Kerning je jednou z posledních věcí, které bych logu IDNES vytýkal. Je to jen snaha autora vypadat fundovaně a protlačit do článku nějaké rádoby odborné slovo bez vztahu k realitě a jádru problému. Autor sám by se už dále neměl pyšnit svou prací v grafickém oboru, jelikož jeho schopnosti v tomto odvětví jsou přinejměnším diskutabilní, vzdělání chatrné a řeči nebývale silné.

    Tento článek, kromě toho, že má nulovou informační hodnotu, je pouze masírováním vlastního ega.
  • 8. 2. 2005 22:36

    Petr Staníček (neregistrovaný)
    Drahý Martine/crackonoshi,

    s lidmi vašeho přístupu asi není radno se příliš dohadovat, přesto odpovím, aspoň v bodech:

    - jestli nevidíte onen velmi podstatný rozdíl mezi tvrzeními "kdo je diletant, používá Corel" a "kdo používá Corel, je diletant", je to jen vaše škoda. Ale neměl byste z toho nepochopení vyvozovat žádné závěry.

    - logo GE je možná dáno firemní manuálem, ale logo *české* GE ho patrně porušuje. Ne, že by se mi změna vizáže GE nějak extra líbila, ale má něco do sebe. Jenže ten "ksicht" je trošku jiný, než jak ho prezentuje česká pobočka. Srov. http://www.gemoney.cz a např. http://www.gemoneybank.de/ nebo http://www.gemoneybank.fr/ - přinejmenším to o stupeň až dva tlustší písmo je dost odporné a posouvá to logo úplně jinam. Jeho půvab je přitom právě v té lehkosti. (To chybějící slovo "Bank" taky dělá své - většina nových log GE používá dvě slova začínající verzálkou a to má taky jistý styl a působí o něco elegantněji, ale to už je poněkud mimo).

    - O kerningu loga iDnes jsem se zmínil jen okrajově, jednou větou, a jen proto, že ta zmínka má jistý smysl. Kašlání na dobré prostrkání liter je netypičtější chybou dnešních počítačových "grafiků" - nechají obvykle výchozí strojový kerning a na výsledcích je to krutě vidět.

    - Skutečně mě zajímá, kolik a odkud máte takový přehled o mé dvanáctileté práci "v grafickém oboru", abyste ji mohl prohlásit za diskutabilní, a o mém vzdělání, že si troufnete jej označit za chatrné.

    - A konečně, vaším zásadním nepochopením je, že toto není žádný "článek", který má mít nějakou informační hodnotu, ale pouhá glosa. Tedy žánr, který je s pojmem "informační hodnota" téměř v přímém protikladu.
  • 9. 2. 2005 8:55

    crackonosh (neregistrovaný)
    Pane Staníčku,

    nevím, co Vás vede k prázdnému slovíčkaření s Corely a diletanty, ale koneckonců je to Vaše volba, já se tímto tématem nehodlám dále zabývat.

    S tím GE to bude asi trochu složitější, protože irské logo (http://www.gecapital.ie/GEMoney/company_home.cfm) a rakouská varianta jsou zřejmě také nasíleny (http://www.gecapital.ie/gemoney/index.cfm). Nabývám z toho dojmu, že firemní manuál něco takového připouští (nevím). Například Portugalci si s logem hlavu příliš nelámou (http://www.geportugal.pt/woodchester.htm), kondensovaná helvetika (zřejmě) je firemnímu písmu na hony vzdálena. Každopádně až na zmíněné Portugalce má firma i se svými pobočkami jednoznačně identifikovatelný vizuální styl. A myslím, že velice dobrý.

    Ano, bezchybný kerning je jednou z nejpodstatnějších složek logotypu, to jsem nikdy nepopíral, ale nepřipadá mi fér vzpomínat v této souvislosti zrovna logo IDNES, to se mi zdá vyrovnané celkem *obstojně* a pozornost si zaslouží spíše jiné nedostatky. Těžko jej ovšem hodnotit v tak malé velikosti a na monitoru. Možná se mýlím.

    O Vašem vzdělání přehled nemám, byla to pouze domněnka, trošku kontroverzní, uznávám. Pokud se Vás to dotklo, je mi to líto, ale asi už s tím nic neuděláme. Mohu Vás ale ujistit, že jsem poznal několik lidí se záviděníhodně dlouhou praxí, kteří mne o svých kvalitách v daném oboru rozhodně nepřesvědčili. Vždy je to o lidech a jejich schopnostech, praxe je asi jen jednou ze složek.

    A nakonec. Váš text je uveden pod odkazem články, je na informačním serveru, diskuse se jmenuje Názory k článku O prefabrikovaných graficích, záhonu kytek a logu iDnes, čili skoro to vypadá, že se o článek skutečně jedná. Je-li to glosa, pak je zveřejněna, myslím, na trochu nesprávném místě.

    Nicméně - je to Váš názor, Váš text, takže mne nepřekvapuje, že se za něj bijete a chcete jej obhájit, udělal bych to stejné.

    Máte-li dojem, že s lidmi mého přístupu není diskuse možná, nemám potřebu jej vyvracet. Chtěl jsem na "glosu" jen reagovat, na to mám ostatně právo. Hezký zbytek dne.
  • 17. 2. 2005 15:21

    Náhodný čtenář (neregistrovaný)
    Dobrý den,

    jen bych Vás rád upozornil na tři skutečnosti:

    1. K "prázdnému slovíčkaření" (jak jste to nazval) pana Staníčka evidentně vede fakt, že jste chybně (či demagogicky) interpretoval úryvek z jeho článku a na základě tohoto autora obvinil z urážení uživatelů Corelu

    2. Pokud se podíváte nad nadpis článku, tak uvidíte, že je tam napsáno "Rubrika: Glosa"

    3. Pokud by Vás zajímalo, jak to s autorovým vzděláním opravdu je, tak vám poradím: klikněte na odkaz "Více o autorovi...", který se nachází za článkem, následně na jeho WWW a odkaz "O mně" (alternativně též http://www.pixy.cz/pixy.html).

    Je zajímavé, že jste se ani neobtěžoval zjistit si základní skutečnosti. Vzhledem k tomu, že v daném oboru nejsem odborník, nezbývá mi tedy než aplikovat na Vaši reakci presumci neviny (či spíše korektnosti) v bodech, které pomocí svého selského rozumu nemohu posoudit...

    Náhodný čtenář
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).