Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Odečteme si připojení k Internetu z daní? od Z. - No ja nevim, ja bych snad spis doporucil...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 11. 2004 20:19

    Z. (neregistrovaný)
    No ja nevim, ja bych snad spis doporucil vsem ten "alternativnim" operatorum typu GTS, Contactelu a podobnych, kteri maji jenom plnou hubu kecu, podivat se na nabidku brnenskeho Netboxu
    http://www.netbox.cz/images/letak_tarify_gold.gif . Rekl bych, ze ta jejich tzv. "basic" nabidka optikou s rychlosti 2048/256 kbps bez jakekoliv agregace a omezeni dat je za 565 Kc vcetne DPH dost dobra , a i pres DPH 19% celkem cenove prijatelna. Tohle asi neni to, co by nas palilo, spis by mel stat hledet na to, aby se na trh snadno dostaly mlade a dynamicke firmy treba prave typu NetBoxu, bez nejakych zbytecnych byrokratickych a jinych statnich buzeraci. A nemuzu si tady nerypnout treba do UPC, ktere pres pul roku testovalo svoji light nabidku internetu po kabelove TV, aby nakonec zjistilo, ze lidem rychlost tusim 128 kbps s datovym limitem 1 GB prisla za cenu pres 700 Kc draha, to se mohli zeptat, a kdekdo by jim to prozradil behem par minut. Na to, ze maj "Internet ready" pripojek nekolik set tisic, a realnych uzivatelu par jednotek ci desitek tisic, svedci spis o nepochopeni trhu a neschopnosti nez o problemu s prilis vysokou DPH. Opravdu nechapu, proc NetBox dokaze nabizet megabitove rychlosti za par stovek bez omezeni dat, a UPC ci Karneval Media za tu samou cenu cpou datove limity, a to dokonce i na svoje drazsi a nejdrazsi pausalni iNetove nabidky.
  • 3. 11. 2004 20:26

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Pokud ma kazdy uzivatel Netboxu 2048 bez agregace, jakou asi maji linku ke svemu upstreamu?

    I nabidky je treba umet cist ... Tedy paklize nejste jeden za zamestnavatelu Netboxu (kteri sem cas od casu napisou nejakou oslavnou hlasku), pak je jasne, ze nabidky cist umite :-)

    Podotykam, ze proti Netboxu nic nemam, jejich cinnost vnimam na zaklade dostupnych informaci kladne.

  • 3. 11. 2004 23:58

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Jenže není NETBOX jako NETBOX - skutečný nesdílený 1 Mbit/s bez limitu stojí 14999 bez DPH (NETBOX RESALE 1024).

    Pokud byste vzal, že náklady na odpis linky a celou režii jsou 200 Kč měsíčně, pak Vám vychází, že pro stejnou návratnost musí být agregace (14999-200)/1Mbps : (475-200)/2Mbps = 108:1.
    A i kdyby celá částka šla jen na konektivitu, tak to bude 63:1.

    Nebo jak jinak si vysvětlujete, že skutečný neagregovaný megabit je prodáván 31,5x dráž než NETBOX BASIC GOLD 2 Mbit?

    Křížové financování?

    Praní špinavých peněz?

    Charita?
  • 4. 11. 2004 10:22

    Yenya (neregistrovaný)
    Ja bych negeneroval konspiracni teorie - u toho RESALE je zrejme treba mit garantovanou propustnost - cili musite drzet ten megabit po cele siti volny i kdyz je nevyuzity. Zatimco pro Basic Gold 2048/256 kde ta garance takova neni staci sledovat zatez site, a upgradovat teprve kdyz skutecna zatez se bude ve spickach dotykat maxima. A zrejme jim vychazi ze typicky uzivatel Basic Gold proste nevygeneruje 2048/256kbitu po celou dobu.

    Mam Basic Gold a prenosove rychlosti (mimo sit Netboxu) odpovidaji obvykle tem 2048/256. Ted se to sice trochu pokazilo v souvislosti s testovanim voice, ale predpokladam ze se to casem zase vyresi.

    -Yenya

  • 4. 11. 2004 11:01

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Já nechci generovat konspirační teorie, jen konstatuji, že jestliže je u Basic Gold cena pro zákazníka na 1 kbps 63x nižší než cena RESALE, nemůže jít o připojení "bez jakekoliv agregace", jak bylo uvedeno v příspěvku, na který jsem reagoval.

    Na Netbox je slyšet převážně chvála a nemám důvod si myslet, že nefunguje - jen tam moc nesedí ta základní aritmetika. Netuším, jak to dělají, že nemají v síti pár (desítek) pořádných "sosačů", kteří by jim vše zahltili.

    Podle mých zkušeností lze totiž podobnou síť za podobné ceny úspěšně provozovat jen za předpokladu "Fair Use", čili férového využívání všemi uživateli.

    Nebo jak myslíte, že Netbox funguje?

  • 4. 11. 2004 13:51

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Nevim, ale ja jsem slysel i zvesti o tom "jak funguje"... - konkretne treba Kamenak v Brne... (pardon Kameny vrch pro neznale)

    Tak mne napada, zda-li jsou schopni opravdovi ISP nabizet velkoobchodni nabidky na asymetricke linky, protoze zpravidla se mluvi o portove rychlosti (kterou povazuji za symetrickou)... do tohoto businesi delam z jineho konce, takze to fakt nevim...

  • 4. 11. 2004 17:25

    sinuhet (neregistrovaný)
    Ach jo... kdy už konečně lidem jako vy dojde, že když si někdo koupí rychlou linku, tak ještě nemusí být "sosač"?! To je jak u blbečků na dvorku...
  • 4. 11. 2004 19:34

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Ver mi, ze kdyz poptas 100/20 Mb/s asymetricky, tak urcite nejake ty nabidky dostanes :-)
  • 4. 11. 2004 19:50

    Petr Souček (neregistrovaný)
    :-)

    Pár procent "sosačů" stihne zatížit linku víc než všichni nesosači dohromady.
  • 4. 11. 2004 22:02

    Yenya (neregistrovaný)
    Ja bych se nebavil o pojmu agregace ale o vytizeni linek - kdysi davno jsem pracoval u jednoho velmi draheho ISP, kde obchodnici nebyli ochotni se bavit se zakaznikem o tom, jestli maji agregaci 1:5 nebo 1:20 nebo jakou vlastne - proste se sledovalo jestli jsou paterni linky vytizene, a kdyz ve spicce linka casto dosahovala nekam k 70-80%, tak se upgradovala. Nevim proc by to Netbox nemohl delat podobne (zatimco u toho RESALE treba fakt musi drzet ten megabit volny po cele trase).

    Jak to Netbox dela ze se uzivi nevim a je mi to srdecne jedno - hlavne ze moje linka funguje.

    Co se tyce "sosacu" (ve skutecnosti normalnich uzivatelu kteri pouzivaji to co si zaplatili), tak urcite pomuze silna asymetricnost linky (u basic gold je to 2048/256, cili 1:8). Ruzne peer-to-peer aplikace (bittorrent?) se obvykle snazi mit upload stejny jako download, takze se s nimi k tem dvema Mbitum nedostanete (nehlede k tomu ze pokud zatizite ten odchozi smer, tak se zaroven budou zpozdovat/zahazovat i ACK packety pro prichozi TCP spojeni a tim se prichozi tok zpomali.

    A v pripade Netboxu urcite pomaha taky to, ze uzivatele tarifu Gold mohou mit mezi sebou navzajem prenosy na rychlosti portu, cili 10Mbit-HD. Takze je urcite rychlejsi
    zalohovat k sobe audiovizualni data (:-) jinych uzivatelu Netboxu nez nekoho zvenku.

    -Yenya
  • 5. 11. 2004 0:14

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Aha, Vy jste pochopil slovo agregace v tom (zkresleném) významu, v jakém ho používá Telecom (umělé omezení datového toku), a já měl na mysli jiný význam - poměr součtu kapacit přípojek zákazníků k přípojce k upstream providerovi.

    Postup, kdy ISP upgraduje tak, že stále nechává nějakou rezervu, je jistě rozumný a řekl bych, že ho používá asi většina ISP.

    V těch úvahách a propočtech jsem samozřejmě vycházel z toho, že je ta RESALE linka 100% vytížena, pokud by tomu tak nebylo, byl by nepoměr mezi cenami ještě větší.

    Sosače jsem dal do uvozovek jako jednoduché označení lidí, kteří využívají linku nadoraz, nic zlého jsem tím nemyslel - jen to, že takoví lidé zpravidla v určiém množství existují v každé síti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).