Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Odpovědnost poskytovatelů web-hostingu za cizí obsah od Emil Čelustka - Domnívám se, že celá právní konstrukce uvedeného problému...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2001 15:27

    Emil Čelustka (neregistrovaný)
    Domnívám se, že celá právní konstrukce uvedeného problému postrádá zdravý selský rozum.

    Půjčím někomu své auto a on s ním zabije člověka. Jsem za to odpovědný?

    Prodám někomu kancelářský papír a tiskárnu a on vytiskne letáky s např. rasistickou tématikou? Jsem za to odpovědný?

    A stejný člověk používá telefon, obvolává neznámé lidi a propaguje tak např. rasiszmus. Je za to telefonní operátor odpovědný?

    Myslím si, že pokud se nejedná o předměty (např. zbraně) a služby (např. reklama v rozhlasovém vysílání), které jsou regulovány podle zvláštních zákonů, prodejce/poskytovatel nenese a ani nemůže nést odpovědnost za to, jakým způsobem jeho zákazník věci/služby využije. A neděje se tak ani v případě uvedených zbraní, pokud obchodník splní zákonem stanovené podmínky pro jejich prodej. Proč by to v případě webhostingu mělo být jinak?
  • 14. 6. 2001 18:03

    Martin Benes (neregistrovaný)
    Možná by to chtělo číst do konce. Právě tohle autor zcela správně taky tvrdí - poskytovatel odpovídá jen vyjímečně. Viz ta druhá část.

    MB
  • 15. 6. 2001 23:31

    Ján Matejka (neregistrovaný)
    Nezlobte se, ale toto je dle mého soudu už téměř demagogie a v tomto případě nikoliv proto, že každé srovnání kulhá. To co píšete pouze dokazuje, že jste ten článek nečetl, resp. nečetl ani jeho závěr.

    Odpovím pouze na Vaši posl. větu. V případě webhostingu tomu samozřejmě "jinak" než v případě prodeje zbraní nebude, tedy alespon ne ve smyslu Vaší otázky. Tedy za podmínky, že poskytovatel takového webhostingu bude dodrzovat právní předpisy. Práve o tom je ale tento článek.

    Vím, že jste psal, že se to nedá číst, apod. Ja osobně to ale jinak napsat neumím, tedy alespon ne tak, abych se pod to s cistym svedomim podepsal. V této diskuzi byly ale i zcela jiné ohlasy a pripada mi, ze je to spíše spor o tom, zda májí články tohoto typu na Lupě vycházet. Osobně si myslím, že ano a jak ostatně také vyplývá z diskze, tak někteří další také. Mozná by to chtelo nejakou anketu, ci neco podobného.

    JM
  • 21. 6. 2001 18:07

    Jiri Maly (neregistrovaný)
    Musim se autora zastat. Clanek se mi libi. Na rovinu priznavam, ze Honzu Matejku znam, takze muzu byt zaujaty.

    i) Na rozdil od, predpokladam, vetsiny z vas jsem take cetl plnou verzi. Budte radi za tuhle kratsi. ;-)

    ii) I kdyz nejsem pravnik, tak vim, ze zakony jsou o necem uplne jinem nez zdravem selskem rozumu (a spravedlnosti). A to jsme navic v CR.

    iii) Providerovi to nic nedalo? Pak pravdepodobne vite o lepsim zpusobu, jak se pomerne prehledne dozvedet, ktere vsechny paragrafy by pripadaly v uvahu, a ziskat k nim i vyklad s upozornenim na silna a slaba mista. Nechcete se o Vas zdroj podelit?

    Malviny
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).