Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Ondřej Filip: pohněme s IPv6, než nám to přikáže stát od TLAMA - jak tu někdo napsal, pro UPC, O2 a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 1. 2011 15:12

    TLAMA (neregistrovaný)

    jak tu někdo napsal, pro UPC, O2 a jiné poskytovatele je levnější investovat do páteře než do klientských krabiček. A o to právě jde, protože potom, co by se "joudové s kabelovým modemem" převedli za NAT, by se uvolnilo tolik veřejných IPv4 adres, že by těm hostingovým společnostem vydrželi na pěkně dlouho :) A ve výsledku je to nejlevnější varianta pro všechny. :)

  • 20. 1. 2011 17:56

    VS (neregistrovaný)

    Tvrdí se, že NAT u sítě velikosti O2 nebo UPC je problém. Resp. že carrier-grade zařízení pro NAT na rychlostech n×10Gb/s je drahé / problematické. Oni zavedou IPv6, ale stejně budou lidem muset dát i dual stack, čili tam ten v4 NAT stejně budou muset mít. A budou doufat, že dost velký provoz se odlije na IPv6. Asi i to může být jeden z důvodů spolupráce se Seznamem.

    Na druhou stranu - oni tihle velcí ISP jsou už pár let jediní, kdo lidem dává by-default veřejné IP. Menší ISP prostě "vyrostli" na NATu a naučili se ho zvládnout, takže mají obvykle by-default všechny za NATem, a veřejná IP je na požádání nebo dokonce za poplatek. A tohle tu máme už min 5 let (no, pamatuji jak v roce 2000 ČEZ připojoval přes Breezenet, a místo veřejných IP dal firmě jednu + proxy server na stroj s Win 98), a žádné tlaky na IPv6 to nedělá.

    Čili vaše "nejlevnější varianta pro všechny" by v prostředí ČR byla velmi pravděpodobně funkční. Co se týče adres pro content-providery, tam bych neměl ještě hodně let strach. I datacentra/ISP mají nahrabáno. Jenže není tu jen ČR, a v Číne / Asii se na tento problém také asi koukají trochu jinak.

    Ale jsem toho názoru, že ještě min. 5 let nebude IPv4-only konektivita pro normální člověka v ČR problém. Resp. že IPv6-only služba zajímavá pro masy v ČR nebude tou dobou žádná. Mnoho ISP, zejména lokálních, bude nad zaváděním IPv6 váhat, a provozovatelé služeb si dobře rozmyslí, jestli o tyto uživatele přijít, pokud by nezajistili přístup po IPv4. Bylo by dobré, kdyby přišla globální killer služba využívající IPv6...

  • 21. 1. 2011 9:54

    Ondřej Surý

    Jen tak na okraj. Třeba Comcast je tak velký, že by mu ani privátní adresy nestačily... (Resp. už mu nestačí ani pro management těch krabiček.)

    Zdroj: http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/01/comcast-running-out-of-ipv4-addresses-beginning-ipv6-trial.ars

    Občas se to chce na věci dívat z trochu větší perspektivy.

  • 24. 1. 2011 15:44

    admin.

    "IPV6 Killer aplikace" sen všech IPV6-Jasánků...jen si sněte chlapci......mnohem lepší by bývalo bylo nakopat nabubřelé IPV6-tatínky, co jim byl IPV4 svět tak sprostý, že se nepokusili ani o ždibíček zpětné kmpatibility.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).