Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Online LaTeX editory - plnohodnotná náhrada? od dond - Jen k tomu GUI: Podívejte se na ten...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 10. 2010 11:53

    dond
    Jen k tomu GUI: Podívejte se na ten LyX, podle toho co vím, je to pro začátky naprosto dostačující, funguje na linuxu, Win i MacOS. Nemůžu poskytnout žádnou osobní referenci, nikdy jsem s ním nepracoval, ale vím o asi o dvou slečnách, které v něm bez jakékoli znalosti vnitřností TeXu napsaly diplomku.
  • 13. 10. 2010 8:22

    Michal Breškovec
    Jasná věc, v Linuxových distrech je to pohodička, včetně instalace pěkných editorů, jako např. Kile, ale ve Widlích už je to porod, tady místo toho nějaký webový editorek dost vítám.
  • 13. 10. 2010 7:36

    VfB (neregistrovaný)
    pokud si pamatuji, tak instalace těch několika latex editorů, co jsem zkoušel byla naprosto triviální, jen jej najít v centru software a kliknout na tlačítko "instalovat" (když nepočítám zadání zadání hesla správce systému)
    nevím jak by to šlo udělat jednodušeji, na čtení myšlenek nebo hlasové povely ještě nejsou běžně prodávané počítače připraveny
  • 13. 10. 2010 9:44

    Jiří Pagáč (neregistrovaný)
    Ve Windows jsem nedávno instaloval TeX Live. Mají na to pěkné grafické klikátko, kde mají i doporučenou (čti téměř kompletní, cca 2 GiB) instalaci, takže i na Windows je to nyní snadné.
  • 13. 10. 2010 10:11

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)
    Mohu několik dotazů? Byl jsem nucen v rámci studia použít LaTex, na vyučujícím doporučené distribuci (MikTex) jsem strávil moře času a výsledek byl mnohem horší než z Wordu :(
    Byl jsem z toho dost otrávený, ale možná jsem jen padl na nevhodnou distribuci - tak by mě zajímalo, jestli je to v jiných distribucích lepší (tím mám na mysli, že dané věci budou fungovat rovnou po instalaci, ne že budu muset strávit x hodin googlováním, než se mi podaří je zprovoznit):

    1. Zvládá to češtinu - znakovou sadu, slovník pro kontrolu pravopisu a správné rozdělování slov? Lze do slovníku nějak jednoduše přidávat další slova? Bez toho totiž není kontrola moc užitečná - slov, která slovník nezná, je v odborném textu docela dost -> překlepy v nich neodhalím...

    2. Exportuje to do PDF 'rozsypaný čaj' (nabodeníčka jako vhodně napozicované samostané znaky) nebo je to schopno vygenerovat PDF, ze kterého lze český text normálně zkopírovat?

    3. Má to wysiwyg editor? Pro začátečníky nutnost - strávil jsem moře času googlováním, jak vysázet (v běžném textu, ne v rovnici) znaky jako větší, menší, šipku atd. - a podotýkám, že některé znaky se mi prostě vysázet nepodařilo :(

    4. Doplňuje to automaticky tvrdé mezery tam, kam v češtině patří (tj. po předložkách, jako to dělá Word) - v češtině je těch tvrdých mezer opravdu hodně a dělat je ručně...?

    5. Dokáže to správně zalamovat/zarovnávat řádky? MikTex si s tím moc hlavu nelámal - v dokumentu o 10 stranách se mu asi 5x podařilo, že konec řádku nebyl zarovnaný s ostatním textem (obvykle přečníval, klidně i o 5 znaků). Tohle je nakonec asi největší výtka vůči Texu, protože s tím padá hlavní důvod, proč ho používat: snadná změna formátu výstupního dokumentu...
  • 13. 10. 2010 10:37

    Michal Breškovec
    Doporučuji spíš nainstalovat nějaké Linuxové distro a rozjet LaTeX tam, ušetříš si spoustu nervů a problémů. Nicméně počítej s tím, že bude potřeba mnoho studia a hledání na Webu, než ti z toho polezou rozumné výsledky. Nicméně jakmile si uděláš svoji šablonu, která ti vyhovuje, tak už se ti budou dělat dokumenty jedna báseň.
  • 13. 10. 2010 10:53

    dond
    Vezmu to popořadě.

    1) Ano, zvládá to češtinu. Dokonce hodně češtin - ISO8859-2, Windows 1250, UTF-8, spoustu historických kódování. Nastavení není vždy triviální, ale vždy je možné. TeX (LaTeX) neřeší kontrolu pravopisu, na to musíte použít externí nástroj (např. textový editor), TeX je pouze "překladač".

    2) Jak kde (v rámci dokumentu). Část problému lze vyřešit vhodnou volbou vstupního kódování a nastavení TeXu, část vyřešit nelze - to je dáno vlastnostmi PDF, neboť v některých částech dokumentu (vrstvy, záložky atp.) nelze použít plnohodnotné kódování UTF-8, ale je k dispozici pouze ISO8859-1 (resp. ASCII).

    3) Viz 1, TeX není editor. Distribuce MikTeX má tuším nějaký vlastní, ale dají se najít i další. Já používám ViM, ale to je kapitola sama pro sebe. Pěkná vlasnost je právě ta, že vám TeX vlastní editor necpe, pokud ho nechcete. Zkuste si vygůglit slovo LyX.

    4) Na to existuje opět externí program vlna od Petra Olšáka, dnes standardní součástí TeXových distribucí.

    5) V lámání textu je TeX nedostižný, jeho algoritmus je mj. okopírovaný v několika komerčních sázecích nástrojích (např. InDesign od Adobe). Váš problém byl patrně v nevhodném nastavení vlastností dokumentu, obecně těžko soudit.

    ‒ × ‒

    I v češtině je pro (La)TeX k dispozici řada knih, některé i online. Existuje e-mailová konference CSTUG, kde vám zkušenější vždycky pomůžou a poradí. Ale za kvalitu výsledku se platí, v tomhle případě samostudiem. V TeXu navíc platí to samé, co v Perlu: There's more than one way to do it.
  • 13. 10. 2010 20:25

    mn (neregistrovaný)
    kdyz jsem se ucil latex, tak nam byla doporucena publikace - LaTeX pro začátečníky : Jiří Rybička. hodne pomohla :)
  • 13. 10. 2010 11:43

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)
    Rozjet pod Linuxem - to už mě taky napadlo. Považuji za chybu kantora, že nám doporučil MikTex a nedal tuto radu :(

    >> Nicméně počítej s tím, že bude potřeba mnoho studia a hledání na Webu, než ti z toho polezou rozumné výsledky. Nicméně jakmile si uděláš svoji šablonu, která ti vyhovuje, tak už se ti budou dělat dokumenty jedna báseň.

    No jo - jenže tohle už mám za sebou ve Wordu a zatím jsem nenarazil na nic, kde by mi Word nestačil. Jinými slovy: mimo toho, že po mě chtějí Tex ve škole, nemám důvod do toho ten čas investovat. A štve mě to, protože ten čas nemám (práce+rodina+škola) a povinnost Texu odůvodňují pouze nízkou typografickou úrovní odevzdávaných prací - v tom případě by přece měli nastavit typografický standard/kritéria, a ne diktovat pracovní nástroj! :(
    Takhle je totiž výsledek ten, že jsem u Texu strávil 20x víc času, než za jak dlouho bych to měl ve Wordu, a typografická úroveň byla hluboko pod tím, čeho bych dosáhl ve Wordu :(
    Ale to je jen takové off-topic postěžování si :)
  • 13. 10. 2010 11:54

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)
    Díky za odpověď, ale ptal jsem se na něco jiného... Já chápu, že v Texu se dá cokoliv - jenže pro začátečníka je problém v něm udělat 'vůbec něco', pokud k tomu nemá vhodné GUI. A už jsem stihl pochopit, že to GUI je distribuci od distribuce jiné a že tatáž distribuce může vypadat úplně jinak pod Win a pod Linuxem. Reagoval jsem proto s konkrétními dotazy na příspěvek, který pro Win doporučoval TeX Live - šlo mi o to, zda bych byl měl ty problémy, co jsem měl, i s touto distribucí. Případně by mě zajímalo, zda existuje nějaká jiná distribuce pro Win, která by mnou uvedenými problémy netrpěla.

    Odbočím k příkladu: Když jsem se před lety učil HTML, sedl jsem si k wysiwyg editoru, tam jsem si naklikal, co jsem chtěl, a podíval jsem se na kód, který to vygenerovalo. HTML jsem se tak naučil velice rychle, např. proto, že jsem nemusel nikde složitě dohledávat, jak napsat znaky menší/větší/tvrdou mezeru atd. Když jsem se učil Tex, strávil jsem neuvěřitelné množství času právě na takovýhle prkotinách (které by měly být někde přehledně v nějaké tabulce, kterou se mi ale nepovedlo vygooglit [a v dokumentaci MikTexu samozřejmě nebyla]).
  • 13. 10. 2010 12:25

    Michal Breškovec
    Já jsem psal v LaTeXu diplomku, a na menších pracích jsem se učil, což se mi pak bohatě vyplatilo. U kratších textů stačí nějaký Word nebo OOo Writer, ale u komplexnějších textů si neumím představit, že bych to psal v něčem jiném než LaTeXu. Jak už jsem psal, když budeš mít svoji šablonu ve které budou moduly které běžně potřebuješ používat atd. pak je práce s tím velmi pohodlná. Jediná bolest LaTeXu která mě napadá, je šílená práce s tabulkami. Jinak na ABCLinuxu právě začíná seriál o LaTeXu zde a mohu doporučit i starší seriál na ROOTu zde.
  • 14. 10. 2010 9:50

    Jiří Pagáč (neregistrovaný)
    ad 1) Češtinu zvládá, utf8 i latin2. Slovník pro kontrolu pravopisu musí řešit editor, samotný LaTeX pouze překládá.

    ad 2) To není chyba, to je vlastnost. :-) TeX byl původně určen pro sázení "hezké matematiky" určené k tisku. LaTeX jako sada maker nad TeXem na tom není jinak, pouze zjednodušuje proces sázení. Nicméně, pokud nainstalujete v rámci TeXLive i XeLaTex, tak by pomohlo do hlavičky dokumentu uvést:

    \usepackage{fontspec}
    \usepackage{xunicode}
    \usepackage{xltxtra}

    a dokument přeložit příkazem "xelatex dokument.tex". Já osobně používám normální LaTeX, ale XeLaTex používá unicode a truetype fonty a výstupem je jen pdf. Funguje to, neb jsem to právě otestoval. ;-)

    ad 3) WYSIWYG. U TeXu ani LaTeXu (i když s LaTeXem jsou věci jednodušší) není primární účel, aby ho používali začátečníci pro psaní dopisů babičce. Prostě si budete muset něco nastudovat, tak jako u všeho. Nicméně OpenOffice.org měly kdysi funkci exportu do LaTeXového zdrojáku - nikdy jsem to ovšem nepoužil.

    ad 4) Vy jste sazeč. Tohle je na vás. Ale můžete si ulehčit práci programem vlna (http://ftp.linux.cz/pub/tex/local/cstug/olsak/vlna/).

    ad 5) Snadná změna formátu výstupního dokumentu IMO není nějaká velká výhoda TeXu. Ony sice existují konvertory na všechno možné, ale že by se na to Knuth (resp. Lamport) zrovna dvakrát ohlížel si tvrdit nedovolím.

    Nicméně TeX Vás za ručičku vodit nebude, LaTeX trochu ano, ale s tím, že když selže automatika, tak ho musíte popostrčit sám. Nicméně při překladu dokumentu Vás na to alespoň upozorní.
  • 14. 10. 2010 14:58

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)
    Vida, GSView znám, nenapadlo mě že umí i konvertovat. Ovšem napsat do googlu 'windows postscript', to by mě napadlo při hledání prohlížeče .PS, ale ne když potřebuju zkonvertovat WMF do PDF.

    >> nejlepsi je obratit se s problemem na kamarada

    Královská rada nad zlato :) Kdybych měl někoho takového po ruce, tak jsem s tím přece neztratil tolik času...!
  • 15. 10. 2010 14:45

    fdgdfg (neregistrovaný)
    neboli abych to pochopil spravne... system na sazeni textu je primo zavisly na OS?
  • 17. 10. 2010 20:24

    anonymní
    Tuto knihu považuji za opravdu vynikající a snad pro začítečníky a mírně pokročilé v LaTeXu neexistuje lepší. Za tuto knihu by si Jiří Rybička zasloužil sochu.
  • 14. 10. 2010 10:18

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)
    1. Až budu mít předmět LaTex, budu se učit LaTex. Když se předmět jmenuje 'Programování v C' a LaTex je tam jen jako nekorektně odůvodněný vedlejšák, tak ten LaTex radši odfláknu a v ušetřeném čase vezmu děti na hřiště. Je to užitečnější: kdybych LaTex ve své praxi potřeboval, už bych se ho byl za těch 10 let naučil :(

    2. Několik tutoriálů jsem projel a to, co jsem potřeboval, v nich nebylo. A ani jsem nečekal, že to tam najdu, to už byla čirá zoufalost - mně totiž nedělá problémy seznámit se s principy nového prostředí/jazyka; takže ano, většina toho, co jsem googlil, bylo 'dohledat nějakou drobnost' - docela dost času jsem např. strávil na tom, že LaTex je ochoten sežrat vektorové obrázky pouze ve formátu PDF (jen si zkuste dogooglit free konvertor; hint: PDF tiskárny rastrují).
  • 14. 10. 2010 11:10

    Jiří Pagáč (neregistrovaný)
    Obrázky mohou být i postscriptu, resp. encapsulated postscript. Při exportu z Inkscape mi vše funguje docela hezky, Inkscape navíc umí exportovat i přímo do PDF. Inkscape umí dokonce přímo vytvořit LaTeXovský zdroják, který posléze stačí jen vložit příkazem include.

    viz. http://wiki.inkscape.org/wiki/images/SVG_in_LaTeX.pdf nebo http://en.wikibooks.org/wiki/LaTeX/Importing_Graphics

    PS: Inkscape je open source.

    PSS: Jestliže po Vás chce vedoucí práce, abyste práci vysázel v LaTeXu, tak to berte jako bod zadání. Jestliže Vám to pouze doporučuje, tak to napište třeba ve Wordu, ale pak se nedivte, že Vám to oponent nebo komise u státnic zkritizuje. Rozhodnutí je na Vás, nářky jsou zbytečné.
  • 14. 10. 2010 11:32

    Jiří Pagáč (neregistrovaný)
    TexLive na linuxu nainstaluji jedním příkazem. Na Windows stažením instalátoru a kliknutím na pár tlačítek. Již není třeba žádný dlouhý návod.

    Třeba já na VŠ zkoušel první malé práce psát v OO.o, předtím na střední škole ve Wordu. Shrnu to tak, že s těmi wysiwyg "věcmi" prostě nejsem kamarád (a uznávám, že chyba bude asi na mé straně). Pořád mi někde něco utíkalo. Chtěl jsem přidat \section{} a rozdrbalo se mi číslování, když po nás pak chtěli protokol do Fyziky, tak jsem ty krámy zahodil a za den (!) se naučil LaTeX používat tak, abych byl schopen ten dokument v rozumné kvalitě napsat. Tím, že bych začal používat wysiwyg pro sázení v LaTeXu bych se akorát střelil do nohy.

    Měl byste pochopit, že LaTeX není kancelářský software. Nikdo to ani netvrdí a nikdo Vám nedoporučí LaTeX na psaní rodinných receptů. A už vůbec nikdo nedoporučí LaTeX běžnému uživateli. Taky pochybuji, že kancelářské balíky stačí nainstalovat a používat (i když je pravda, že pak ty dokumenty vypadají tak, jak vypadají) - musíte se naučit používat tabelátory, styly dokumentu a další, pokud to má vypadat alespoň trochu rozumně. Editor používám už roky jeden (asi by se vám nelíbil, protože pro jeho vypnutí je nutné restartovat počítač :-D ;-)). Českou klávesnici používám, ale protože i programuji, tak mi nepřijde obtížné psát anglické symboly i na české klávesnici (na většinu stačí použít jen Alt Gr, na Windows pak ve výchozím nastavení v kombinaci se Shift.

    Také to, jak se TeX/LaTeX používá je dáno dobou, kdy vznikl, ale také místem kde vznikl (akademické prostředí). Tehdy jste si mohl koupit Apple, IBM PC, nebo nějaký klon IBM PC. Ale v tom případě jste mohl zapomenout na nějaký slušný a levný DTP sw a na nějaký pořádný výkon také. Napsat zdroják a ten posléze nějak přeložit bylo v té době zcela logické vysvětlení. A to, že se stále používá jen svědčí o tom, že se určité skupině uživatelů používá dobře a dává dobré výsledky. To, co tady uvádíte za chyby, tak v tomto kontextu chybami vůbec nejsou.

    Ad 5) Tak to jsme si v tom případě nerozuměli.
  • 14. 10. 2010 12:23

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)
    Chápu :)

    On je taky rozdíl, když po tom člověk sáhne sám - když mi něco nejde (např. vložit vektorový obrázek), tak se na to vykašlu a udělám to jinak (rastr, stejně to bude jedno).

    Tímhle způsobem jsem naučil s Wordem :)

    Jiná situace je, když po tom člověk sáhne z donucení a výsledek musí splnit řadu požadavků, kterým se LaTex vzpírá - to je potom k vzteku. Jedním z takových hezkých požadavků bylo logo univerzity - které je, kupodivu, vektorově k dispozici pouze v AI; a světe div se, on to MikTex umí (ač nedokumentovaně), ale pouze jako \immediate\pdfximage, nikoliv jako \includegraphics.
    Přišel jsem na to samozřejmě jenom náhodou :(
  • 14. 10. 2010 14:19

    anonymní
    > Několik tutoriálů jsem projel a to, co jsem potřeboval, v nich nebylo.

    To je jasné, jsou to jenom tutoriály, tj. úvod do problematiky.

    > docela dost času jsem např. strávil na tom, že LaTex je ochoten sežrat vektorové obrázky pouze ve formátu PDF

    Ano, toto je zakladni rozdil mezi latexem a pdflatexem.

    > (jen si zkuste dogooglit free konvertor; hint: PDF tiskárny rastrují).

    Kdybyste zkusil vygooglit "postcript windows", tak na Vas vypadne gsview, coz je presne ten prohlizec a konvertor, ktery vsichni pouzivaji uz spoustu let.

    Kdyz jste zacatecnik v LaTeXu, tak nejlepsi je obratit se s problemem na kamarada, ktery ho umi, a neztracet cas s hledanim vlastniho reseni.
  • 18. 10. 2010 13:29

    jméno není podstatné (neregistrovaný)
    drobné a víceméně nepodstatné upřesnění k ad 5 - InDesign nemá "okopírovaný" algoritmus, jen se na vývoji typografického enginu podílel i D. Knuth a byla tak využita řada jeho zkušeností z TeXu jako je třeba zarovnávání celého odstavce apod. Těžko tedy označit nějaké nové dílo stejného tvůrce za kopírování předešlého.

    Nicméně je škoda, že s TeXem má InD společného jen velmi málo. Kvalita zpracování textu je sice vynikající a stále předstihuje nejeden konkureční produkt, ovšem sazba složitějších věcí (typicky vzorců) je pořád úkolem pro externí programy či alespoň pluginy. Mnohé věci tam nelze udělat jinak, než ručně nebo se hrabat ve skriptech (univerzální JavaScript nebo platformní VBS či AppleScript), což je občas neskutečně těžkopádné oproti možnostem TeXu.

    Na druhé straně pro své určení je InDesign skutečně špičkou, wysiwyg skutečně funguje (až na pár drobných bugů), výstup je spolehlivý a hlavně typografická úroveň perfektní (ale i to lze zprasit stupidní obsluhou - neexistuje blbuvzdorný program).
  • 14. 10. 2010 7:25

    anonymní
    "Googlení" by měla být pomůcka tehdy, když chcete něco dohledat. Ale rozhodně to není žádná výuka! Při studiu jste se měl naučit, že je vhodné sáhnout po nějaké knize. Česky psaná literatura o LaTeXu existuje, viz např. kniha od pana Rybičky nebo skripta na PřF MU. Pokud se chcete učit pomocí informací na webu, tak se podívejte na tutoriály a podobné kompletní výukové texty.

    LaTeX se prostě musí naučit, to nejde opsat. Říkám to studentům na přednáškách. Děkuji, že jste mi tuhle pravdu potvrdil.
  • 14. 10. 2010 10:58

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)
    Díky za odpovědi. Možná si trochu nerozumíme v jedné věci: Já chápu, co je LaTex sám o sobě - ale samo o sobě mi to přijde 'nepoužitelné'. Nepoužitelné v tom smyslu, že jestli mám psát zdrojáky ručně, je to šíleně nepohodlné a hlavně pomalé (aspoň v češtině: psát na české klávesnici často znaky \{}[] je utrpení). Navíc nechápu, proč bych měl ručně psát \section{}, různé boldy a italicy apod. - s wysiwyg editorem to je násobně rychlejší, pohodlnější a hlavně (!) přehlednější. Proto bych očekával, že 'slušná' distribuce bude instalaci wysiwyg alespoň nabízet.

    Chápu, že je možné kombinovat různé LaTexy s různými editory a se spoustou dalších balíčků a že je to 'výhoda'; jenže ve chvíli, kdy většina těch věcí, které (samozřejmě!) potřebuji, není součástí instalace, je to především nevýhoda... Chápu, že člověku, který dělá v Texu běžně, to nepřijde - má pár editorů vyzkoušených a ví, po čem sáhnout; začátečníka to ale dost otráví. Začátečník si nechce vybírat z padesáti verzí a řešit, který editor s kterým Texem umí spolupracovat a který ne; začátečník chce *rychle* zprovoznit *cokoliv* (protože pro potřeby začátečníka cokoliv bohatě postačí) a *začít* se s tím učit dělat. Ne strávit po 15-minutové instalaci několik hodin zprovozňováním češtiny atd.

    Jinými slovy: proč je na instalaci LaTexu potřeba dlouhý návod - zatímco všechny kancelářské balíky stačí naistalovat a fungují? Opravdu je to tak správně?

    Proto jsem se ptal, jestli Tex Live obsahuje wysiwyg editor atd. - jestli ne, tak instalace setup-klik-klik-hotovo moc nepomůže...

    Ad 5) - formátem jsem nemyslel datový formát, ale rozložení stránky (tj. 'formát A4' atd :)
    Když totiž budu mít formát předem daný a vím, že jiný nebudu potřebovat, poslouží takový Word stejně dobře...
  • 14. 10. 2010 12:09

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)
    Díky, Inkscape vypadá dobře - bude se hodit, free vektorový editor už jsem párkrát bezvýsledně hledal.

    MikTex mi PS nebral - tedy ano, ale jen když výstupem mělo být PS; pokud jsem chtěl na výstupu PDF, musely i obrázky na vstupu být PDF. Možná ho k tomu jde nějak přemluvit, ale teď už to je jedno - semestrálka je odevzdaná, kýžená PDF jsem vyrobil exportem z Wordu :)

    >> Jestliže po Vás chce vedoucí práce, abyste práci vysázel v LaTeXu, tak to berte jako bod zadání.

    Šlo o to, že dokumentace k semestrálce (cca 10 stran) měla být povinně napsána v LaTexu. Osobně si myslím, že hlavní chyba je v tom, že když dá vyučující takovýhle požadavek, měl by k LaTexu taky dodat odpovídající návod - což se nestalo (resp. dodal krátký tutoriál, ve kterém chyběla většina toho, co po nás chtěl). A tak mě štve, že jsem procházením mnoha slepých uliček úplně zbytečně ztratil nejmíň 15 hodin (to je při kombinaci práce+škola+rodina strašně moc!). Na jednu stranu chápu, že je to víc chyba učitele než MikTexu, na druhou stranu - spousta z toho, co jsem řešil, měla být IMO v dokumentaci MikTexu (v té ale není skoro nic).

    No, a celkově mě dost zklamalo, že po 40 hodinách s LaTexem je výsledek horší, než bych měl za 4 hodiny s Wordem (a to i kdybych s ním neuměl). Nevadí mi, že jsem byl nucen se seznámit s LaTexem - vždycky si rád rozšířím obzory; vadí mi, že jsem u toho zbytečně ztratil tolik času. A štve mě to tím víc, že LaTex nevyužiju - umím si představit, kde by mi mohl být užitečný, ale já takové dokumenty prostě nedělám; takže i nadále sáhnu raději po Wordu, se kterým budu rychlejší a dosáhnu lepších výsledků...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).