Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Opera se stébla chytá od anonym - Uživatel si samozřejmě může vybrat už dnes. Dávat...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 12. 2007 23:11

    anonymní
    Uživatel si samozřejmě může vybrat už dnes. Dávat na výběr v tomto kontextu ve skutečnosti znamená propagovat konkurenci už třeba tím, že o ní dá uživatelům vědět. To by ale měla být práce pro marketingové oddělení oné konkurence, ne? Pardon, to vlastně za deset let nic kloudného nedokázalo, tak nechme chlapce dál spinkat.
  • 16. 12. 2007 2:08

    Alex (neregistrovaný)
    Sorry, takhle si útok na trh rozhodně nepředstvuju. Když bude každej zneuznanej výrobce SW před útokem na trh kňučet na bolševický vedení EU, ať trh sešněruje ještě víc, bude to sice možná vedení EU vyhovovat (bude akorát sedět a přijímat úplatky, poplatky a pokuty) - ale koncovej zákazník ostrouhá.
  • 16. 12. 2007 17:32

    Steffi (neregistrovaný)
    Najvcsi narast ma Opera prave na stolnych PV.
    Ale vyskusajte sami:
    Stahuj.Centrum.cz/Internet_a_Site/Prohlizece_a_rozsireni/On-Line/Opera
    Stiahnite si a vyskusajte. Staci spustit Vas terajsi prohlizec na Vas oblubeny web a potom Operu na ten isty web so stopkami v ruke... a hned to bude jasne.
    Tymto mate nahratu Operu 9.24 (final,najnovsia 6,2 Mb) ale silne pribrzdenu. Ako ju este viac zrychlit, najdete na fore napriklad
    opera-prehliadac.com.
    Doposial si ju stiahlo viac ako pol miliona ludi len z webuu Stahuj. A za ten cas, co sa mi tu dohadujeme, si ju stiahlo viac nez pat tisic ludi uplne v tichosti...
    Zelam vsetkym prijemne chvile s Operou, dobre si ju prezrite, aj komunitu, widgets atd. Stoji to za to.
    Zelam vam vsetkym prijemne prezitie sviatkov.
    A ze ste sa predtym trocha zmylili - to nic,je to ludske!
    Ahoj,ahoj ahoj. Stevo z Kosic.
  • 16. 12. 2007 18:00

    anonymní
    Jak souvisí rychlost renderování s minimální rozšířeností?

    Btw, počet stažení není důležitý. U Opery to chodí tak, že spousta lidí stáhne, vyzkouší a jde zase o dům dál.
  • 17. 12. 2007 1:36

    Polaris (neregistrovaný)
    Jistě. Přesně tohle je tím, co chce socialista slyšet.

    Takže soudruhu, zkusím to zvýraznit - MS NEMÁ ŽÁDNÝ MONOPOL. Fakta - podívej se na čísla. Jediný kdo něco má je Opera - má problém, VELKÝ PROBLÉM. Bez ohledu na kvality produktu není schopna jej prosadit na trhu a vydělat peníze.

    To je celé.
  • 17. 12. 2007 10:21

    Jarda (neregistrovaný)
    Ano, Firefox bude ten správný prohlížeč pro lidi jako jste Vy, pokud nedokáží rozlišit mezi kvalitou IE či FF/Opery a využít to, co pokročilému uživateli Opera nabízí navíc. Kámen "úrazu" tkví v tom, že Opera vyžaduje *pokročilého* uživatele, aby její přednosti vynikly. Krámem se stává až v rukou BFU uživatele, který je zděšený tím, že nějaký prohlížeč může nabízet i víc než 5 defaultních tlačítek IE či FF. Ale komu to vadí?! Opera je komerční, vydělává, její zisky rostou a tržní podíl se pomalu, ale jistě zvyšuje - spíše s rostoucími znalostmi průměrných uživatelů Internetu, nikoli skokovitě a la FF díky kampaňovité reklamní masáži...
  • 17. 12. 2007 13:02

    melkor (neregistrovaný)
    Hele, ty NEsocialisto a NEsoudruhu, ukaz mi jeden jediny stat, ktery nema antimonopolni zakony (Kubu, S. Koreu a pod. vynech)!
    A potom, pokud budes mit cas, tak se podivej na zneni alespon nekterych z nich - mozna, ke svemu velkemu prekvapeni, zjistis, ze se v nich nemluvi o monopolu, ale o dominantnim postaveni, vyznamne trzni sile a pod.
    Dokonce ti zdarma poskytnu informaci, kterou jsi na politickem skoleni prospal: Ucelem antimonopolnich zakonu je zabranit deformaci trhu. Dal muzes studovat sam ... :-)
    Az ti budou jasne zakladni ekonomicke pojmy, tak se vrat a muzeme diskutovat alespon trosku na urovni. Prozatim si pripadam, ze mluvim s pretrenym absolventem Sorbony Vokovice :-(
  • 18. 12. 2007 21:41

    Jaromir
    Plácáš blbosti. Tvůj příspěvěk má informační hodnotu nula.

    Opera je tady už dlouhou dobu, navíc na Internetu běží čas o hodně rychleji. 50ti leté "dítě", ktré se ti posrává do plenek, taky nebudeš nazývat za kvalitní produkt (promiň mi ten výraz). Napsal jsem jen své předchozí zkušenosti s Operou, nic víc, a nic míň. Zatím mě bohužel vždy zklamala, a taky jsem napsal, že je fajn, když se ji teď daří, je to ale po x-letech myslím pozdě, mohlo se ji takhle dařit už mnohem dřív.

    Ohledně urážek, takový prostě jsem, pro mě je slovo debil, idiot, osel a kurva stejně normální jako prosím a děkuji, nekompenzuji tím nedostatek argumentů, je to jen klasické vyjádření osobnosti "protivníka", když se s ním nedá mluvit. Že z toho usuzuješ něco ve stylu, že se vzdávám, je opravdu úsměvné :).

    Raději napiš něco k věci, a nebraň tady někoho, kdo bránit nepotřebuje.
  • 15. 12. 2007 22:50

    Jaromir
    "Opera vyzvala regulátory, aby Microsoft na jejich popud začal dávat spotřebitelům na výběr, jaký internetový software budou pod jeho operačním systémem Windows používat."

    Přesně tohle jsem tady v jednom příspěvku napsal, ať po instalaci se dá možnost uživateli vybrat (podle ceny, možností atd), a trh se už projeví.
  • 16. 12. 2007 1:48

    Steffi (neregistrovaný)
    Opera sa stebla nechyta, vazeni pani!

    Je to naopak generalny utok na trh!
    Mudrym napovie forum Opera-prehliadac.com
    Robim zatial v programatorskej branzi len 30 rokov, ale poviem vam, ze OPERA tak dobry prehliadac tu este nebol.

    Mam nainstalovanych prehliadacov plno v masine, ktora je slabucka s Win98 na testovanie.
    Opera je najrychlejsi prehliadac, ktory prevalcuje vsetkych neprajnikov. Na Opere si mozem po Internete robit neuveritelne drzosti a kusky, mozem mat spustene 2-3 opery naraz a to spolu s IE aj FF.
    Gesta mysou mi umoznuju prejst 9 webov cez speed Dial za par sekund...
    FF je pekny, ale vodi Spyware deravy ako sito. Je pomaly a narocny na pamat i HW.
    Som mimoriadne narocny na programy a browsery a testujem ich
    a turujem dovtedy, kym neztvrdnu.
    Co myslite,ktory browser vyhrava?!
    Vyskusajte Operu a potom ohovarajte, podla diskusie a clanku nie ste na diskusiu ani pripraveni... Su to len recicky. Ja mam konkretne dokazy aj na silnych masinach aj slabych.
    Ked si nainstalujete Operu, este v jej rychlost si mozte stale jej brwsovanie zrychlovat a zrychlovat (vid horeuvedene Forum). Komu to nestaci, dalsia verzia Opery 9.05 bude zasa asi o 50 percent rychlejsia nez predosle verzie.
    Neviem co dalej dodat. Snad Menej reci, viac tvrdej prace!!
  • 16. 12. 2007 8:42

    Jaromir
    Já jsem taky pro čistý trh, ale kde je monopol, tam tyto tržní mechanizmy bohužel nefungují, a proto je třeba sáhnout k socialistickým regulačním praktikám, a monopolu "zatopit".
  • 16. 12. 2007 15:50

    Jaromir
    Opera roste možná v mobilním segmentu a z toho má i zisk, ale co jinde...

    Já ji nezávidím, jen říkám, že mohla být v oblasti PC tam, kde je teď Mozilla, kdyby nedělala skopičiny.

    Ciao! :D LOL
  • 17. 12. 2007 14:46

    Jaromir
    "Ucelem antimonopolnich zakonu je zabranit deformaci trhu"

    Přesně tak, moje slova!

    Bohužel, kde někdo ze subjektů, může ovlivnit cenu celého trhu (což Microsoft může), nebo jí aspoň zahýbat, tam bohužel volná ruka trhu nefunguje, a je s tím něco třeba dělat, a i se ve všech kapitalistických státech dělá...

    To není socialismus, ale tvrdý kapitalismu, a vše bylo definováno a vysvětleno v literatuře už před několika desítkami až stovkami let.

    Ten člověk zaspal úplně výsledky ekonomů celého minulého století, a možná i neviděl žádné dílo Adama Smithe :(.
  • 17. 12. 2007 14:58

    Jaromir
    "pokud nedokáží rozlišit mezi kvalitou IE či FF/Opery a využít to"

    Celý článek je o tom, že ten nejmenší na trhu browserů řve nejvíc.

    A kvalita Opery byla otřesná, protože neměla jen těch 5 tlačítek, a další tebou vychvalované funkce, ale i banner a další blbosti, a TO je právě důvod proč se nerozšířila, ne ty super funkce, ale TEN banner díky kterému se ten krám nedalo používat.

    Ne to, že má kupu funkcí, které stupidní uživatelé (mezi které ty, ovšem nepatříš) nedokázali ocenit.

    Prostě si za to může sama. Mohla mít dávno stejnou penetraci trhu, jakou má teď FireFox.

    Aspoň, že má skalní příznivce tvého typu, kteří označí raději všechny ostatní za idioty, než by přiznali, že neúspěch Opery není v tom, že jsou všichni zákazníci blbci, ale že produkt stál (a možná i teď stojí) za nic.

    Trh je král, uživatelé si vyberou tu správnou možnost. Jenom naprostej debil může říkat, že nějaký produkt je super, ale uživatelé jsou moc velcí idioti, aby to pochopili. Pak je špatný prostě produkt, a ne uživatelé!

    A ty bys měl ubrat plyn, se z tebe stává někdo, kdo šíří jen to správné slovo "boží" Opery :(.
  • 18. 12. 2007 19:02

    Steffi (neregistrovaný)
    Ked som si tak prezeral argumenty pre a proti tak mi humorne pripada!
    "Opera zacinala ako Netscape.... bola spatna, ked ju dotycny vyskusal, a ine.
    Suhlasim. Bola v plenkach. Ale uz dospieva alebo dopela!
    A teraz ked to prirovnam ku nam - ludom, aj my sme kedysi s.ali do plenek a teraz ako "velki" to uz nerobime.
    Ako by sa niekomu z nas pacilo, keby mu niekto pripominal, ze tiez bol male decko a s.al do plenek.
    Velmi sa mi paci vzdy to sudruhovanie...Opak sudruha je soukmenovec...Nic si z toho nerobte, aj Hitler bol len kapitalista...(no komunista urcite nebol a ani demokrat).
    S priatelmi sa tu ohromne bavime na tomto fore, vzdy ked dojdu argumenty, tak sa uraza. V sachu (co je mozgova High Society) sa to rovna vzdaniu partie!!! Dakujeme!
  • 16. 12. 2007 23:19

    Jaromir
    Těmi řečmi o nejrychlejším prohlížeči mě Opera krmí už dobrých 5 let (stejně jako třeba DivX u každé nové podverze deklaruje 50ti procentní nárust oproti verzi předchozí, což je taky úsměvné), a nikdy se to nedalo používat, zkoušel jsem Operu každý rok, a vždy stála za starou belu, teď už se mi čas vyhazovat nechce.

    A kolik si ji stahuje lidi v tichosti, či netichosti je jedno. To se raději občas podívám na stránky v textovém Lynxu, než v Opeře, která mě sklamala už nepočítaně (zlatý IE).
  • 16. 12. 2007 23:20

    Jaromir
    Jinak, používám FireFox s tunou rozšíření. Jen jsem chtěl říct, že Opera byla za posledních 11 let (nevím kdy začala, ale prakticky vždy) oproti Netsape Navigatoru (Firefoxu) a Internet Exploreru, děsnej krám.
  • 18. 12. 2007 18:06

    Jaromir
    Tak ji právě zkouším Operu 9.24 a ten zoom opravdu není špatný, na čtení novin, to může být dobré.
  • 17. 12. 2007 16:55

    Jaromir
    "Výrobci Opery ale primárně nejde o penetraci na trhu desktopů"

    Já osobně mobil používám jen k volání, ani SMSky (až na silvestr) nepoužívám, takže je to pro mě nová informace. Jen jsem se chtěl vyjádřit k browserům, protože "přítulnosti" Opery jsem zažil mnohokrát ve starých verzích...

    "
    Trh neodráží nutně kvalitu, ale odpovídá požadavkům a možnostem mas, průměrných uživatelů, šedých myšek (myslíte, že vítězství VHS nad konkurencí bylo způsobenou kvalitou"
    "

    Samozřejmě, trh chce jednoduché a levné řešení. Proto může přijít produkt, který bude mít spoustu funkcí, ale neujme se například díky složitému ovládáí, což je ale chyba produktu. :) Ohledně VHS, či BetaMax, je to teď už jedno (je mi 29, tento boj jsem nezažil, jen jsem o něm slyšel), stejně máme už BlueRay, a tento boj je zase o marketingu a o tom, kdo dříve bude mít kritické množství uživatelů (jako vždycky).

    Podle mě může být chybou produktu i to, že má až příliš mnoho funkcí...

    "Opera vždy vyráběla mimořádně kvalitní prohlížeč"

    Tak s tím nemohu souhlasit, mimořádně kvalitní prohlížeč, je pro mě od roku 1996 Netscape. Internet Explorer je podprůměrný a Opera mi vždy nějakou "vychytávkou" zabránila v používání (kromě kontroly pár stránek). Rozhodně bych klasickou desktopovou variantu neoznačil za vždy kvalitní.

    Chtěl bych to nějak uzavřít, já osobně jsem rád, že se Opeře daří (zejména finančně), a je jedno, jestli to je v desktopu, nebo v mobilech, hlavní je, že je tu zase další prohlížeč, který naruší dále majoritní postavení Internet Exploreru, a o tohle jde myslím především.

    Ohledně všech těch vychytávek, polovinu z nich nepotřebuji, a to co potřebuji si nainstaluji ve FireFoxu jako rozšíření, včetně toho, že když mi chybí nějaký vyhledávač, tak si ho dopíšu (jsem třeba doplnil vyhledávání CSFD do Google toolbaru, i když to pravda nebylo přes tři kliknutí a musel jsem šáhnout do zdrojáků (ostatní, kterým jsem to dal k dispozici, to už budou mít jednodušší)).

    V čem je například unikátní ten zoom? Mám zalomenou klávesnici od Microsoftu, kde je uprostřed přímo tlačítko pro lupu, v čem je Opera lepší?

    Mějte se.
  • 17. 12. 2007 16:05

    Jarda (neregistrovaný)
    Výrobci Opery ale primárně nejde o penetraci na trhu desktopů, neboť zde má jen omezený příjem od provozovatelů webových vyhledávačů a od korporátních zákazníků (např. Adobe), ale vydělává především na mobilních zařízeních. V segmentu desktopů jí postačuje narušení hegemonie IE a jím podporovaných proprietárních "malých domů" (viz. ActiveX aj.), třeba i zásluhou FF/Safari/Konqueroru.

    Každý nějak začínal, proto já osobně šetřím označováním oponentů za "idioty", "debily" a "blbce", to přenechávám různým Tomšům či Hulánům.

    Trh neodráží nutně kvalitu, ale odpovídá požadavkům a možnostem mas, průměrných uživatelů, šedých myšek (myslíte, že vítězství VHS nad konkurencí bylo způsobenou kvalitou nebo že mraky Škodovek na silnicích demonstrují neschopnost BMW?!). Opera vždy vyráběla mimořádně kvalitní prohlížeč a nestarala se příliš o marketink (což pro někoho, kdo sleduje její zastoupení na desktopech, může být posuzováno jako chyba). Opera je zřejmě jediný významný prohlížeč, který i ve své nejnovější verzi rozběhnete na starém stroji a historickém OS (na rozdíl od aktuálního IE, FF či Safari), na desktopu, na herní konzoli i v mobilním telefonu. Opera má malé systémové nároky (v porovnání s konkurencí), nepřeberné množství funkcí a přináší inovace v takové míře, že někomu nejmenší a nejrychlejší grafický prohlížeč webu může připadat přeplácaný a tak jej označuje za bloatware :)

    Ze své pozice můžu sledovat tak trochu i dění pod pokličkou a zdá se, žesoučasné vedení přikládá marketinku podstatně větší váhu (viz. Opera Rocks party, vydání Opery Mini 4 "final" a bohužel i ona žaloba) a osobně z toho nejsem moc happy...

    Nejsem "boží" bojovník, ale jsa namlsán vychytávkami Opery, např. možností přejít na webovou adresu z textu, dokonale integrovanými poznámkami, tvorbou vlastních vyhledávačů několika klepnutími, komfortní prací se zoomem *out-of-box* aj. bych se u konkurence cítil jako jednoruký.
  • 16. 12. 2007 13:44

    Steffi (neregistrovaný)
    Skutocne. Opera si za to muze sama...
    V minulom roku bol narast ziskov tejto spolocnosti viac nez 50percent. Zatento rok - 2007 sa ocakava narast ziskov spolocnosti tesne pod 100 percent!!!!!
    Opera skutocne neprajnikov moze len s usmevom ignorovat...
    Na buduci rok (2008) sa ocakava prudky narast rochlosti prehladavania Operou - zatial len z kuloarovsa da dozvediet, ze vertzia 9.5 alebo najpozdejsie verzia 10 bude najrychlejsim prehladavacom vsetkych cias.
    Tam kde IE a FF uz dodychavaju na mnozstvo prilepencov, Opera este len zacina. Dokaze pracovat v roznych prostrediach. Mobil,Unix, aj nepodareny Windows. Stale skvalitnuje soft. S Operou si uz teraz mozem dovolit take drzosti na Internete ako je surfovat bez Firewallu!!
    Nepotrebujem Proxy...
    Ostatne je uplne jedno, co si tu pisete - len tu stracam cas, pretoze Opera vas vazeni bude zaujimat,ci chcete alebo nie, inak vas jednoducho prevalcuje. Ciao!
  • 15. 12. 2007 20:58

    Jaromir
    "Opera Software stěžuje u Evropské komise na konkurenční Microsoft."

    Může si za to sama. Neměla mít 468x60 reklamu v liště, a další šílenosti (typu "sežen 10 lidí, dáme ti verzi bez reklamy"), rozšířila by se více.

    Jak někdo chce prodávat (případně dodávat produkt s reklamou typu adware) produkt, když je naprosto stejný, jako jiný produkt zadarmo. I kdyby Microsoft neinstaloval stardartně Internet Explorer, stejně si ho (případně Mozillu) každý nainstaluje a na Operu se vykašle.

    Microsoft: Dáme vám vzduch zdarma až do domu.
    Mozilla: Dáme vám vzduch zdarma, pokud si pro něj k nám příjdete.
    Opera: Nechce někdo pytel vzduchu za 100 Kč :) + dobírka?
  • 17. 12. 2007 17:14

    Jarda (neregistrovaný)
    Ad Zoom...

    Vyzkoušejte, uvidíte. Zvětšíte/zmenšíte stránku (nejen text, ale i grafiku) při zachování rozvržení stránky. To vše můžete ještě víc přizpůsobit svým požadavkům pomocí nastavení vlastního stylu. A jako perlička existuje možnost přeformátování stránky jediným klepnutím tak, aby se obsah přizpůsobil šířce zobrazovací plochy bez ohledu, zda používáte uživatelský či autorský mód.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).