Hlavní navigace

Otevřený dopis pro Skype žádá Microsoft o jasné informace o soukromí uživatelů

24. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„Open Letter to Skype“ podepsaný více než stovkou internetových aktivistů, organizací a společností požaduje větší transparentnost v otázce soukromí

Jak soukromá je komunikace na Skype? Těžko říct. A to je podle otevřeného dopisu adresovaného Skype (a Microsoftu) zásadní problém. Signatáři dopisu doufají, že Microsoft začne vydávat „Skype transparency report“, podobně jako to dělají konkurenční společnosti – Google, Twitter a další.

Otevřený dopis upozorňuje, že Skype je v řadě případů používáno aktivisty, lidmi v zemích s autoritářskými režimy, novináři komunikujícími s důvěrnými zdroj. Ale také prostě uživateli, kteří chtějí mít jistotu, že jejich komunikace je soukromá, ať už se jedná o privátní či firemní komunikaci. Jeden z počátečních autorů otevřeného dopisu, Nadim Kobeissi, také upozorňuje, že Microsoft odmítá vyjasnit otázku soukromí už řadu let. Upozorňuje ale také na to, že koupí Skype Microsoftem došlo ke změně podmínek – Skype tak například musí vyhovět americké legislativě, včetně té týkající se odposlechů.

ebf - partner 1

Podobné právní podmínky pak v rámci americké legislativy například umožňují tamní vládě monitorovat jakoukoliv komunikaci mezi lidmi z USA a lidmi v zahraničí – viz  Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA). Vliv má i právní úprava známá jako  Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA) určující, že komunikační nástroje musí mít „zadní vrátka“. A nutno dodat, že tamní administrativa se snaží podobné právní normy stále více zpřísňovat a tvrdě uplatňovat.

Zdroj: Open Letter to Skype

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).