Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Počasí od Seznamu: na uživatelské frontě přeháňky až zataženo... od Riff - Web, který tvoří víc než pět obrázků a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 5. 2012 13:49

    Riff (neregistrovaný)

    Web, který tvoří víc než pět obrázků a dva odstavce textu je "pro geeky"? Opravdu ti třeba na 1920px širokém viewportu připadá nějaká 300px nudle "uživatelsky přívětivá"? Mě se teda nezdá, že by svět směřoval směrem k čím dál menším webům na čím dál větších monitorech. Stačí použít některý z responsive frameworků a stránka bude použitelná a přívětivá jak na desktopu při různých rozlišeních a velikostech okna prohlížeče, tak na kterémkoliv mobilním zařízení - to je podle mě narozdíl od rádobyminimalis­tické stránky s natvrdo nakódovanými rozměry profesionální řešení.

  • 15. 5. 2012 18:32

    WilliF (neregistrovaný)

    Mne se prave libi ze na Seznam Pocasi je informaci dostatek a pritom web pusobi velmi vzdusne a jednoduse.

    Co jako normalni clovek potrebuju vice nez rychle vybrat mesto - vzhledem k tomu ze v tech nabizenych na titulce zije vetsina populace, tak je to skutecne na jedno kliknuti.

    Pote vidim dlouhodou predpoved a pokud chci tak i podrobnosti - rozsah teploty pres den, teplotu v noci, vitr, tlak, bude prset / svitit slunicko. Co vice by me melo zajimat?

    Proc na to ostatni weby potrebuji layout co na prvni pohled vypada jak financni plan v Excelu?

    Responsive frameworky zbezne znam, ale abych upresnil svoji myslenku - v mych ocich je rozdil v designu mezi form factory tak obrovsky, ze naprosto postradaji smysl protoze se v zaveru jedna o naprosto rozdilne stranky. Samozrejme by to pres framework udelat slo take, ale naprosto zbytecne.

  • 15. 5. 2012 19:45

    WilliF (neregistrovaný)

    No tady asi nic nevyresime. Resp. jde neco vubec vyresit? :)

    Kazdopadne, diky za vase nazory a na videnou jindy ;)

  • 15. 5. 2012 14:24

    WilliF (neregistrovaný)

    Ano, presne tak - podle predstav geeku by web mel obsahovat desitky linku, buttonu a tabulek. Pokud mozno vse narvane na co nejmensim prostoru.

    Seznam pracuje misto tlacitek a linku primo s informaci - krasny priklad minimalismu. A pokud vim tak zbytek viewportu je vyplnen fullscreen fotkou.

    Responsive frameworky jsou slepa ulicka - nelze podavat informace stejnym zpusobem na "velkem" a mobilnim webu. Naopak to ale pri chytrem designu lze. Dnesni nejlepsi mobilni weby naopak razi cestu pro styl webu na desktopech.

    Podotykam ze to je vse samozrejme muj nazor. Mate pravo se mnou nesouhlasit, nicmene za par let uvidite ze mam pravdu. :)

  • 15. 5. 2012 13:53

    Karl (neregistrovaný)

    to jistě dělá dobře, že snad začíná chápat a že ignoruje geeky. nicméně to zatím neumí, takže výsledek podle toho vypadá.

  • 15. 5. 2012 18:16

    Riff (neregistrovaný)

    Ano, presne tak - podle predstav geeku by web mel obsahovat desitky linku, buttonu a tabulek.

    Můžu tě ujistit, že tak jak to popisuješ, si web nepředstavuju. Ovšem víc mi vadí opačný extrém - absence grafiky, pár barevných ploch, minimum informací a písmo jak v režimu pro slepce.

    A pokud vim tak zbytek viewportu je vyplnen fullscreen fotkou.

    No zrovna kvůli pozadí tam asi moc lidí nechodí ;-)

    Responsive frameworky jsou slepa ulicka - nelze podavat informace stejnym zpusobem na "velkem" a mobilnim webu.

    Nejspíš plně nechápeš možnosti těch frameworků. Stránka se spolu se změnou rozlišení může přeskupovat nejen do různých layoutů, ale zároveň i libovolné prvky a informace ve vhodnou chvíli zobrazit, skrýt nebo škálovat - možná by ses i vsadil, že je to několik různých stránek.

  • 15. 5. 2012 19:19

    Riff (neregistrovaný)

    Mne se prave libi ze na Seznam Pocasi je informaci dostatek a pritom web pusobi velmi vzdusne a jednoduse.

    Jak už tady někdo trefně poznamenal, působí to jako "Jak bude zítra? Zítra bude hnusně! Hezký večer."

    Co jako normalni clovek potrebuju vice nez rychle vybrat mesto - vzhledem k tomu ze v tech nabizenych na titulce zije vetsina populace, tak je to skutecne na jedno kliknuti.

    Zjištění základních informací se dá skloubit s podrobnějšími informacemi a pořád zachovat přehlednost, to se vzájemně nevylučuje. Zaměřit se u všech služeb jenom na tu nejnenáročnější skupinu uživatelů mi nepřipadá jako rozumné řešení.

    Proc na to ostatni weby potrebuji layout co na prvni pohled vypada jak financni plan v Excelu?

    Neargumentuj pořád ad absurdum ;-) Pokud někomu nesedí brutální "minimalismus", tak nemusí automaticky propagovat překombinované, nepřehledné prostředí. Chce to zlatý střed, který seznam bohužel neumí(nebo to zatím nikde nepředvedl).

    Responsive frameworky zbezne znam, ale abych upresnil svoji myslenku - v mych ocich je rozdil v designu mezi form factory tak obrovsky, ze naprosto postradaji smysl protoze se v zaveru jedna o naprosto rozdilne stranky.

    Já je neznám jenom zběžně, takže věz, že je to skutečně pořád jedna a ta samá stránka, jenom pokaždé trochu jinak zobrazená. Takže na malé ploše toho není moc, na velké toho zase není zbytečně málo a přitom se zachová rozumná míra přehlednosti a zároveň udržovatelnosti. Tyhle "one size fits all" pokusy seznamu se mi osobně nelíbí, zvlášť když vím, že s trochou úsilí se dá přijít s mnohem lepším výsledkem.

  • 15. 5. 2012 13:19

    WilliF (neregistrovaný)

    Gratuluji, Seznam zacina chapat kam svet smeruje. A dela dobre ze ignoruje tech par geeku co uzivatelskou privetivost a intuitivnost nazyvaji vyrazy jako "pro blbce co neumi premyslet."

    Zkratka, posledni vec co uzivatel chce, kdyz rychle hleda informace, je premyslet.

    Pro geeky stale existuji desitky jinych webu, tak proc se tak vztekate.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).