Hlavní navigace

Počet schválených top-level domén nevyužívající latinku roste

30. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Organizace ICANN posvětila další skupinu domén první úrovně, které nepoužívají do nedávna tradiční latinku. Nové národní doménové koncovky budou moci využívat zájemci z Tuniska, Thajska, Tchaj-vanu, Srí Lanky, Kataru, Palestiny, Hong Kong a Číny. Již dříve organizace ICANN schválila nové domény prvního řádu pro Rusko, Egypt, Spojené arabské emiráty a Saúdskou Arábii. Kromě latinky se tak u doménových koncovek budou v brzkém budoucnu uživatele Internetu setkávat s azbukou, arabským písmem nebo…

Organizace ICANN posvětila další skupinu domén první úrovně, které nepoužívají do nedávna tradiční latinku. Nové národní doménové koncovky budou moci využívat zájemci z Tuniska, Thajska, Tchaj-vanu, Srí Lanky, Kataru, Palestiny, Hong Kong a Číny. Již dříve organizace ICANN schválila nové domény prvního řádu pro Rusko, Egypt, Spojené arabské emiráty a Saúdskou Arábii. Kromě latinky se tak u doménových koncovek budou v brzkém budoucnu uživatele Internetu setkávat s azbukou, arabským písmem nebo čínskými znaky.

Zajímavostí je, že Čína a Hongkong chtějí vlastně dvě IDN top-level domény. Jednu se znaky v tradiční čínštině a jednu se znaky ve zjednodušené čínštině. Proto tyto žádosti čeká další kolo schvalování. Tito správci budou muset prokázat, že provoz těchto domén bude synchronizován, že jejich provozem nevzniknou žádné duality a tedy, že nedojde k matení uživatelů. Tento proces ještě není zcela vyjasněn, takže uvidíme, jak to celé nakonec dopadne, vysvětluje Ondřej Filip na blogu CZ.NIC.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).