Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Povede Web 2.0 ke zkáze? od abysser - .... příliš spekulativní. Kdybychom takto pohlíželi prakticky na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 7. 2007 20:09

    abysser (neregistrovaný)
    .... příliš spekulativní. Kdybychom takto pohlíželi prakticky na cokoliv, nic by neprošlo našim přísným okem. Mě v kontextu WEB 2.0 mrzí především to, že AJAX jako technika je ve svém důsledku velmi jednoduchá a poměrně těžkopádná technologie. Zatímco obsah internetu jednoznačně mění svojí tvář, technologie, ono tvrdé železo například v podobě JavaScriptu, nestíhá. Z tohoto úhlu pohledu je pro budoucnost JS jednoznačně nízkoúrovňový, což je samozřejmě správně, ale i špatně = závisí pouze na úhlu pohledu.
  • 17. 7. 2007 22:53

    anonymní
    No jestli ono to nebude tim, ze technologie webu jsou prapuvodne delane na pasivni prohlizeni statickych textovych dokumentu s drobnym formatovanim na urovni RTF :)

    Bezstavove protokoly, staticke adresy URL, HTML...

    Vsechno ostatni jako cookies, CSS, JS, ajax, flash, ... je uz jenom lepsi nebo horsi nadstavba, ktera se snazi resit ten pruser mezi pozadavky na web a jeho technologickym puvodem :)

    A k tomu nam W3C misto aby pracovalo na odstraneni technologickych prekazek a umozneni tolik pozadovane dynamicke interaktivity radeji buduje znovu velke X ktere je tak ukrutne validni a semanticke az je ale naprosto zbuytecne, nic neresici a prakticky nefunkcni...
  • 18. 7. 2007 16:10

    abysser (neregistrovaný)
    Naprosto souhlasim. V dnesni dobe inkrementalnich updatu webovych prohlizecu by to tvrde zelezo melo vice reagovat na zmeny - na prakticke zmeny (pravda ne na kazdy modni trend).. Na druhou stranu je ovsem funkce W3C nezamenitelna jakozto "nezavisleho" garanta standardizace.. Ponevadz on si dnes kazdy buduje sve unikatni technologie, ktere maji diky svemu unikatu jen velmi velmi uzke vyuziti = prikladem budiz treba Mozillacky Canvas..
  • 18. 7. 2007 20:39

    anonymní
    No svou zasadni roli W3C sehralo zejmena v dobe koncici valky prohlizecu a tesne po ni, kdy bylo najednou spousta ruznych technologii ruzne implementovanych (nejcasteji zejmena v MSIE) ale nestandardizovanych.

    Tehdy fungovalo jako jakasi kotva, ktera to vsechno posbirala, dala dohromady, ucesala a definovala jasnou standardizaci, ktere by se mely prohlizece drzet.

    Ale bohuzel W3C hraje porad roli te kotvy. Jenze nejak posledni dobou uz nebyly ty hromady navzajem nekompatibilnich napadu a novinek. Resp. nektere byly, ale W3C si jich nevsima protoze ma ted jine starosti.

    Jinak mozna by neskodilo tu organizaci prejmenovat z W3C treba na XC. Vzdyt se podivejte, co z ni posledni dobou leze. Same XML a na XML zalozene (vetsinou velmi slozite a rucne temer nepouzitelne) protokoly a schemata pro definici vsemoznych dat a datovych struktur. Drtiva vetsina z toho se na webu (rozumej zpracovavanem prohlizeci) neuchytila a pokud se uchytila vubec, tak pri automatizovanem zpracovani dat, sluzbach a podobne.

    No a pak je otazka, jestli jsou veci jako Web-services jeste porad web.
  • 24. 7. 2007 14:28

    abysser (neregistrovaný)
    Tak ja miluji XML pokud potrebuju nejak serializovat strukturovana data (treba takovou instanci tridy - mlask mlask..). Ale je pravda, ze jsem jeste nevidel nejak "lidsky" slusny XML parser - clovek povetsinou sedi na zadku a premysli nad tim, proc je to tak zbytecne slozite, kdyz to muze byt tak jednoduche.

    No jinak ted jsme psal zrovna takovy projekt v J2ME, ktery komunikoval se serverem skrze API s daty v XML a tehdy jsem si uvedomil, ze tahat takto data zabalena v XML se u takovychto aplikaci i notne prodrazi = tak jsem jak blb na druhem serveru udelal branu, ktera data prelozila z XML do klasickeho CSV a bezny klient pak takto usetril po delsim uzivani kilobajty dat.. No to jen tak na okraj ;))..
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).