Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Praha za miliony spustí Wi-fi v metru. Pokrytí mobilním signálem je ale pořád v nedohlednu od ldx - Nesmysl, o těchhle problémech se dávno ví a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 9. 2017 0:27

    ldx (neregistrovaný)

    Nesmysl, o těchhle problémech se dávno ví a každý kdo konfiguruje openVPN server aktuálními build skripty to musí mít v pořádku. Pokud jde o veřejné VPN brány tak tam je důvěryhodnost daná důvěryhodností poskytovatele a pokud bude chtít, tak může sledovat/spoofovat všechno, protože od něj to jde stejně nešifrovaně. Proto je ideální připojovat se na domácí nebo nějaký jiný server, jehož důvěryhodnost znám! Co se týká klientských aplikací tak právě třeba openVPN v případě špatného nakonfigurování nebo rizika MITM výrazně varuje v každém logu.

  • 20. 9. 2017 21:32

    . . (neregistrovaný)

    to jsi toho moc neřekl, začal jsi, že nedůvěryhodnost je směšná díky VPN, pak s tím, že jí musíš vypnout a skončil jsi s doporučením na nepoužívání veřejné wifi.

    VPN je bezpečné asi jako moje babička na internetu (nic proti ní, ovládá ho dobře). Spousta OpenVPN instalací neověřuje certifikát certu a nechá si vnutit MitM jiný openVPN server. Ty zdarma/placené služby mají čím dál častěji problém s tím, že vlastně oni jsou ti zlí.

    Bezpečně se může cítit jen ten kdo ničemu nerozumí a ten kdo tomu rozumí velmi dobře.

  • 21. 9. 2017 13:57

    LivingLegend (neregistrovaný)

    Jasně opravdu je problém zakázat používání v takové síti jako mají v plánu postavit... seš dost neznalí nebo naivní...

  • 20. 9. 2017 19:37

    ldx (neregistrovaný)

    Dobrý nápad, ale když už, chtělo by to pokrýt všechny stanice. Aby člověk nemusel řešit, jestli v daném místě wifi připojení je nebo není a nemusel přepínat.

    Co se týká námitek nedůvěryhodnosti, tak to považuji za směšné - existují různé VPN aplikace, které umožňují vytvořit zcela bezpečné připojení v jakékoli wifi síti. Stejná situace totiž může nastat v restauraci nebo jakékoli jiné síti (lokální nebo jiný exploit), provozovatelé sítě o tom ani nemusejí vědět. Proto bych doporučoval používat VPN při jakémkoli připojení na síť. Problém může být u těch sítí, kde je potřeba nejdřív odsouhlasit podmínky atd., tam bude nutné na chvíli povolit normální připojení. Na tu chvíli je riziko minimální, případně se dá během této doby zapnout firewall. Anebo takové sítě, ponejvíce s reklamou (různé řetězce atp.) prostě vůbec nepoužívat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).