Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Přicházejí: aukce s platbou za příhoz, letadlo či spíše loterie? od Josef Aujezdský - Ad loterie - MF ČR vydalo k jednotlivým...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 5. 2009 9:42

    Josef Aujezdský
    Ad loterie - MF ČR vydalo k jednotlivým konceptům své stanovisko, a mimochodem také "definuje", co rozumím "náhodou" jako předpoklad pro to, aby se jednalo o loterii nebo jinou podobnou hru ve smyslu stávajícího loterijního zákona.

    citace:
    "Ministerstvo financí se na tomto místě zabývá otázkou posouzení principu náhody jako jednoho ze základních definičních znaků loterie nebo jiných podobných her či spotřebitelských loterií, které podléhají zákonu. Náhodu lze v obecné rovině definovat:

    Náhoda je právní skutečnost, která je nezávislá na vůli člověka a která tak představuje událost povahy nepředvídatelné. V souladu s obecně závaznými předpisy ČR je nutné v případě náhody prokázat absenci vůle člověka, a tedy musí jít o událost svou povahou objektivně nepředvídatelnou a vůlí neovlivnitelnou. Prvek objektivnosti je zde třeba spatřovat i v tom, že nelze (např. v důsledku znalosti principů přírodních zákonů, resp. různých vědomostí) ovlivnit výsledek hry (pořadí)."

    Z tohoto pohledu by tedy uvedené hry neměly spadat pod pojem loterie a jiná podobná hra ve smyslu loterijního zákona. Nicméně mohou tam být jiné problémy.
  • 19. 5. 2009 10:17

    VM (neregistrovaný)
    Pokud budou problémy s tímhle, tak se dá namítat, že by podle stejné logiky byla loterií i každá regulérní aukce. Což by asi neprošlo.

    Jinak díky za zajímavý článek.
  • 19. 5. 2009 11:02

    Michal Kára (neregistrovaný)
    VM: V regulerni aukci dostanete (eventuelni) drazebni jistinu zpet, tj. pokud "nevyhrajete", tak vas to nic nestoji. To je zasadni rozdil.
  • 19. 5. 2009 15:04

    Jirka P (neregistrovaný)
    Měl bych pár dotazů:

    - co se myslí "vůlí člověka"? Vůle konkrétního člověka, nebo vůle člověka obecně? (Např. pokud někomu vykládám karty a znám jejich pořadí, ale on je nezná? Co když jsou/nejsou zamíchané?)

    - je "náhodná" podle této definice i kostka, na které 6 padá dvakrát častěji než 1 (výsledek nelze ovlivnit)?

    - jakým zpsobem se do té definice vejde ta "každá n-tá SMS?"

    - co různé fondy typu "s cenami akcií se stane to a to a následkem toho bude váš zisk xx %"?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).