Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Privatizace Telecomu: začneme s přímým prodejem od krakonoš - strašného, když Telecom zkrachuje? NE! Ohluchnou telefonní budky...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 12. 2004 12:44

    krakonoš (neregistrovaný)
    strašného, když Telecom zkrachuje? NE! Ohluchnou telefonní budky a pevné linky. Mobilní operátoři pojedou dál a internet přes wifiny, kabelovky a GSM taky. To, co po Telecomu zbude (pokud to bude mít nějakou cenu), si rozeberou alternativci, kteří to aspoň dostanou levněji a tím pádem nebudou muset svoje služby zdražovat. Pro zákazníky, kteří jdou s dobou a umějí si domyslet souvislosti to žádný malér nebude, poněvadž si ještě pořád mají možnost zařídit alternativní připojení k internetu a IP telefonii. Ti ostatní to udělají o něco později. Takže: ať dopadne privatizace jak chce, výsledek pro klienty může být jedině přínosem. Komplikace budou mít jen ti, co se drží hesla: ,,s Telecomem na věčné časy a nikdy jinak´´.
  • 3. 12. 2004 14:18

    Dusan (neregistrovaný)
    Kdyby ze dne na den skoncila sit Telecomu, tak z komunikace v CR toho moc nezbude. Vetsina firem ma datova pripojeni pres Telecom, spousta alternativnich ISP ma alespon pronajmute draty apod. Do nekterych mist je opticky okruh CTc jediny zpusob jak tam poslat z Prahy bit.
  • 3. 12. 2004 15:04

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Dodejme, ze v pripade ukonceni technickeho provozu site CTc by fungoval pouze jeden mobilni operator. ET a CM realizuji u CTc netrivialni objemy sluzeb (paterni datove spoje).
  • 3. 12. 2004 18:22

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Otazka je, jak dlouho by trvalo takove spoje poridit od nekoho jineho. Spoju je spise pretlak, nez nedostatek. A krach obvykle neprobiha "ze dne na den" bez jakehokoliv varovani a predbeznych signalu ...
  • 4. 12. 2004 15:55

    nikdo (neregistrovaný)
    Páteřních spojů je přebytek,ale problém je poslední míle a pokud by tohle najednou nebylo,tak to ostatní AO nezachrání,ostatně služby ostatních AO jsou více či méně závislé na provozu sítě Českého Telecomu i když to nahlas nepřiznají.Čistě hypoteticky,pokud by najednou přestala fungovat síť ČTc,tak by se jednalo o katastrofu s bankrotovým efektem na celou ekonomiku a sociálními otřesy,raději si něco takového nepřát.Co by následovalo bylo vidět v malém při každém požáru telefonní ústředny.
  • 4. 12. 2004 19:40

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ono by to skoro jiste "najednou" a "bez predchozich naznaku" nebylo. Ledaze je Telecom Enron - a ani pak pravdepodobne ne.

    Vite, rad bych vzpomel krachu/nekrachu jedne obrovske banky - IPB se v te dobe jmenovala. V kriticke dobe jsem mel moznost zblizka sledovat dve firmy, ktere tam mely ucet a jejich provoz byl na existenci tohoto uctu - a prave u IPB - pomerne zavisle. Od okamziku, kdy se objevily prvni naznaky, ze by IPB mohla mit nejake problemy, obe firmy omezily objem prostredku ulozeny v IPB a obe mely pripraveny krizovy plan co a jak udelat, pokud IPB skutecne padne. Pad IPB by je i v takovem pripade zasahnul. Ale nezpusobil by fatalni skody. Ja nemam duvod si myslet, ze podobne by se nepripravily na pad CTc, kdyby se zdalo, ze muze nastat. Vy ten duvod mate ? Odvozujete ho od hormady tech fyzickych osob, ktere se na pad IPB nepripravily ? Souhlasim. Domacnosti by se na pad CTc nejspis take nepripravily - i kdyby o nem tyden predem mluvily, jako o jistem, vsechny hlavni zpravodajske relace vsech televizi. V tom nejspis pravdu mate. Ale, na druhou stranu, to nepotrebujeme. Podle statistik uz ma kazdy z nas mobil. Staci tedy, pokud se na neco takoveho vcas pripravi mobilni operatori. A ja jsem presvedcen, ze ti by se do znacne miry vcas pripravili. Nemusite je mit rad, ale nemyslete si, ze jsou uplne blby a neschopni. Tedy, az na Eurotel, pochopitelne, ktery by az do skutecneho krachu nemohl o necem takovem uvazovat ani nahodou - a ni ten by to nedelal proto, ze by byl blby nebo neschopny - tam to plyne z vlastnicke struktury ...

  • 5. 12. 2004 18:47

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Ahoj Dane,
    predpokladam, ze vis, jak dlouho trva dodavka E3/STM-1 pojitka (kdyz jich chces dvacet) nebo vydani uzemniho rozhodnuti na to, kdyz se k Tobe chce nekdo prokopat do baraku.

    Take jsem mel blizko k nejmenovane organizaci (asi k jedne z tech, o kterych pises), ale problem uctu pro ni nebyl existencni. Zmena uctu je ve sve podstate uredni vec, nicmene se doporucuji poinformovat u GSM operatoru, od kolika operatoru maji vzajemne se zalohujici infrastrukturu.

    Nastesti je ten problem do jiste miry iluzorni.

  • 5. 12. 2004 19:00

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    A ty si vazne myslis, ze krach by nastal bez varovani ze dne na den ? A jak spravne rikas, pro onu organizaci nebyl problem uctu existencni - a presto se, od okamziku, kdy jeji partner, na kterem zavisela, zacal jevit jako potencialne nespolehlivy, zacala pracovat na krizovem planu. Takze ti, kteri na linkach SPT zavisi existencne na tom zacnou nepochybne pracovat o to driv. Popravde receno, ti, co jsou proziravi takovy krizovy plan uz maji hotovy. Nikdo proziravy preci nebude zavisly an jedinem dodavateli bez toho, ze by se alespon zamyslel nad moznosti toho, ze tento dodavatel odpadne - z jakychkoliv duvodu ...

    Ja si pres to co rikas stale myslim, ze to nejlepsi, co by se v telekomunikacich mohlo stat je rozpad SPT. Nikoli nahly rozpad - ale ten by ani nebyl prirozeny ...

  • 5. 12. 2004 21:23

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Ahoj Dane,
    troufam si tvrdit, ze v pripade polozeni infrastruktury CTc by Ti byl havarijni plan nanic. Ona i ta vyroba pojitka chvili trva a najednou by byla v CR poptavka po nekolik stech kusech.

    Nemyslim, ze by nejaka korporace v CR pocitala s tim, ze jejich klicovy dodavatel telekomunikacnich sluzeb skonci. I kdyz se uroven tech havarijnich planu (aspon tech, ktere jsem mel tu cest videt ci dokonce pripominkovat) po povodnich v roce 2002 zvedla, vetsina z nich je na urovni - nasmlouvame sluzby od jineho operatora.

    Nemyslim, ze rozpad CTc je to, co nejvice prospeje ceskemu telco trhu (vcetne zakazniku). To nejlepsi, co by se mohlo stat, je, kdyby ho koupil subjekt, ktery si uvedomi, ze nejvice penez z pristupove site vydela nastavenim podminek, ktere povedou k vyuziti pristupove site blizkemu 100%. Druhou nejlepsi variantou by bylo oddeleni (nikoliv rozpad) na telco a servco organizaci (jako je CD a SZDC), ale zustava otazka efektivity spravy aktiv.

    Ja vim, ze ani jeden z myc scenaru neni prilis realny, ale stejne tak neni realny rozpad CTc :-)

  • 6. 12. 2004 5:30

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    No, vidim, ze ty se predstavy zachovani monopolu vzdat nechces za zadnou cenu. Vzdyt ja ti ho ve skutecnosti vzit nemohu - jen jsem se zasnil na tema, ze by bylo pekne, kdyby se proste rozpadl. Protoze kdyz se nerozpadne, tak kazdy dalsi jakykoliv vlastnik si bude vedom sveho postaveni a bude ho vyuzivat - ledaze by byl mdleho rozumu, v coz, na rozdil od tebe, nedoufam.
  • 6. 12. 2004 9:15

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Ahoj Dane,

    mozna Ti uniklo, ale zachovani monopolu neni mozne. Monopol de iure neexistuje. :-)

    Paklize se CTc rozpadne, vznikne rada mensich monopolu (nebo jeden velky s jinym jmenem) :-) Vyuzivat dominantniho postaveni je normalni. Jenze ho lze vyuzivat ruznymi zpusoby. Muzes ho vyuzivat tak, abys brzdil konkurenci nebo ho muzes vyuzivat tak, abys maximalizoval vynosy ze site, na kterou jsou de facto fixni naklady.

  • 6. 12. 2004 16:35

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Vis, ze, ac se v leccems neshodnem, uplny trotl nejsem - takze ti zrejme doslo, ze hovorim o "faktickem monopolu", ktery se "v pravnicine" nazyva "vyznamne (dominantni) postaveni na trhu". A nedovedu si predstavit, ze ho nekdo vyuziva jinak, nez k maximalizaci svych zisku. A ve vyctu metod, ktere jsi uvedl, ja vsazim, predevsim, na tu druhou moznost. Jenze, zatimco ty za tim vidis "zvyseni vytizeni site", ja vidim proste "zvysenim cen" - pri, vice mene, zachovanem provozu. A to ja, na rozdil od tebe, povazuji za pravdepodobnejsi vyvoj. Samozrejme, ze ty varianty nejsou "bud a nebo" ve skutecnosti budou pouzivany, v rozdilne mire, vsechny moznosti. Jde jen o to, ze ja s tebou nesdilim ten optimismus co se "uvedomelosti" tyce a vsazim spis na ciste ekonomicke chovani ...
  • 6. 12. 2004 18:08

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Ano trotl nejsi. V tom pripade mi ale neni jasne, jak si to predstavujes. Zvyseni cen je sice hezke, ale na trhu mame regulatora, ktery si sice necha libit ledacos, ale ne uplne vsechno.

    Kontrolni otazka: Ja dosahnu maximalizace zisku v pripade, ze mam fixni naklady na pristupovou sit? (omlouvam se za trivializaci otazky - pro tuto chvili opomomijim naklady na krabice).

    Jinak pravedpobnost, ze do CTc vstoupi management, ktery se bude chvovat podle "meho" modelu je asi tak stejna, jako ze CTc zavre kram :-)

    Pokud by CTc zavrel kram, tak by se ty kabely nechaly v zemi shnit? Nebo by je nekdo koupil? A pokud by je koupil, tak by asi kupoval nejaky balik -> zase monopol. Je samozrejme otazkou, zda by ten monopol byl v cele CR jeden nebo bychom meli 14 malych monopolu, ale podle meho nazoru je to skoro jedno.

  • 7. 12. 2004 7:11

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ja dosahnu maximalizace zisku v pripade, ze mam fixni naklady na pristupovou sit? (omlouvam se za trivializaci otazky - pro tuto chvili opomomijim naklady na krabice).

    Zvysenim vynosu, coz lze provest zvysenim cen za jednotku, zvysenim poctu jednotek nebo kombinaci obou postupu.

    Nicmene, my se neshodujeme uz ani v tech fixnich nakladech na sit. Ten, kdo ma postaveni takrka vyhradni neni tlacen konkurenci k efektivni praci a jeho naklady jsou (pravdepodobne) daleko vyssi nez by byt mohly. Coz prinasi vyssi koncovou cenu - tentokrat bez zvyseni zisku (a to pomijim variantu, ze by zvysena cena na strane nakladu mohla byt zpusobena tim, ze prace dodavaji nejake spratelene organizace, takze ve skutecnosti by to zvyseni zisku, tentokrat mimo dosah regulacni moci regulatora, znamenalo). A s tim regulator udela neco jen tezko. Coz ja vnimam jako dalsi duvod pro rozbiti tak velkeho molocha.

    14 lokalnich monopolu je rozhodne daleko lepsich nez jeden velky. Bylo to docela pekne videt na pripade rozvodnych zavodu - tedy - pred tim, nez nad vetsinou z nich ziskal kontrolu CEZ, ktery fakticky centralni jeden monopol znovu obnovil.

  • 7. 12. 2004 19:52

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    14 lokalnich monopolu je rozhodne daleko lepsich nez jeden velky. Bylo to docela pekne videt na pripade rozvodnych zavodu - tedy - pred tim, nez nad vetsinou z nich ziskal kontrolu CEZ, ktery fakticky centralni jeden monopol znovu obnovil.

    Bohuzel jsem zadnou zmenu nezaznamenal :-( Tedy krome velkych marketingovych kampani energetik, ktere souvisely s budovanim znacky ...

  • 9. 12. 2004 3:37

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    To ti, zrejme, uniklo, jak nektere rozvodne zavody cast - a nektere dost podstatnou cast - dodavane energie nenasmlouvali u CEZu, ale v zahranici - protoze dostali lepsi cenu - a to vcetne prepravy energie pres hranice. S tim maji ted, kdyz jsou CEZem vlastneny, pochopitelne utrum. A CEZ uz nikdo nebude vydirat - hnusna to konkurencni praktika byla stastne zazehnana statnim zasahem. Uz muze hospodarit jak uzna za vhodne - vi, ze ERU prodejni cenu odvodi od nakladu a rozvodne zavody to koupi a lidi zaplati. Jak take jinak ?

    Situace v telekomunikacich by byla, predpokladam, dost podobna. Ty si ovsem myslis, ze by tomu tak nebylo - majoritni vlastnik by se choval "uvedomele", ne jako CEZ, a tam, kde my mel tendenci se uvedomele nechovat, by na nej dohledl CTU, ktery by to, na rozdil od ERU, nepochybne zvladnul. Nu, ja ti ten optimismus brat nehodlam - je to mila predstava. Ale z pohadek ja mam stejne radsi tu o Karkulce ...

  • 9. 12. 2004 11:23

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    To, ze rozvodne zavody byly samostatne mi neuniklo. Jen jsem nezaznamenal (jako zakaznik) zadny posun.

    Opravdu myslis, ze by telco operatori nakupovali neco v zahranici?

  • 10. 12. 2004 1:50

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Zapomel jsem, ze ty jsi odbornik dokonce i na energetiku ;-)

    To ja nedokazu odhadnout, jake by ERU schvalil koncove ceny, kdyby rozvodne zavody nakupovali vyhradne za drazsi ceny u CEZu. Laicky jsem predpokladal, ze ERU je odvozuje od cen nakladovych a tedy by i koncove ceny byly vyssi. Vzhledem k tomu, ze ceny energii vsude ve svete stoupaji, laicky jsem predpokladal, ze vzestup je "normalni" i u nas, ale take jsem predpokladal, ze vzestup neni tak rychly - prave proto, ze se rozvodnym zavodum darilo nakupovat lacineji - a tak rostly pomaleji i regulovane koncove ceny. A spolecne s tebou jsem veril, ze regulatori maji nejaky smysl, jinymi slovy, ze funguji. At uz jde o ERU nebo CTU.

    Ty ale tvrdis, ze navzdory uspesnemu snizeni naklady byla koncova cena pro zakazniky stejna, jako by vstupni naklady byly vysoke zakaznici tak priznivy vliv konkurence stejen nepoznali. Coz znamena, ze ERU nebyl schopen prostredi "malych monopolu" ucinne ohlidat. Soucasne si ale z nejakeho predchoziho prispevku pamatuju tvuj argument, ze "velky monopol" regulator ohlidat zvladne. Takze, pokud si spravne skladam stripky tve argumentace, rozbit monopol je nebezpecne, protoze "male" monopoly by reguylator ohlidat nezvladl, kdezt o ohlidat "velky" monopol zvladne levou zadni.

    Predpokladam, ze v telekomunikacich to pro CTU jako regulatora plati uplne stejne. U obrovskeho monopolu nas dokaze ucinne chranit, kdyby se ale rozpadl, tak by zakaznik stejne nic nepoznal, protoze "male monopoly" by regulatory "ocuraly" stejne, jako to, podle tebe, udelaly ropzvodne zavody.

    No, jsem rad, ze mi nekdo konecne srozumitelne vysvetlil, proc by pro me, jako zakaznika, nebylo rozbiti monopolu vubec dobre. Haleluja.

  • 17. 12. 2004 15:49

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Nejsem odbornik na elekroenergetiku. Jen se snazim pouzivat tu vec mezi usima ;-)
  • 8. 12. 2004 14:05

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Od toho jsou tu urady, ktere znovunastoleni monopolu mely zabranit, bohuzel vime jak to chodi, ze?...:-(
  • 6. 12. 2004 13:27

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Ano problem je docela iluzorni, protoze tech krachu stylu, ze se vypnout krabice a jde to na smetiste, pardon do drazby, je minimum. V podstate vim pouze o jedne siti, kde to skoncilo skutecne vypnutim zarizeni, ale i zde byl dopredu znam termin... Myslim si, ze formou sbirky by se v CR naslo okamzite dostatecne mnozstvi prostredku, aby alespon tato varianta (s terminem vypnuti site) byla zcela realna...
  • 6. 12. 2004 14:42

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    No ja jich znam vicero (kde to skoncilo vypnutim). A i kdyz ten termin vypnuti mas za tri mesice, zajimalo by me, jak za tri mesice stihnes vyresit uzemni rozhodnuti a polozeni optiky/dratu.
  • 6. 12. 2004 14:45

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Kdyz ty draty jsou TAK dulezity, tak je urcite levnejsi je jeste chvili zivit puvodni, nemyslis (= moje myslenka se sbirkou)? Ty ostatni padle site (o nichz nic nevim) zrejme nebyly natolik lukrativni a nikoho tak nebolely, aby je ozivoval, restauroval..:-)
  • 6. 12. 2004 15:11

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Myslis, ze predstava ze nekdo prispiva na okruh pro Ministerstvo financi, Skodu, Cesky Mobil nebo CNB je skutecne usmevna. Stejny usmev na me tvari vyloudi pomysleni, ze se nekdo bude skladat na okruhy mensim firmam.
  • 6. 12. 2004 15:13

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Tobe to muze pripadat smesne, mne se pri pomysleni, ze spolufinancuji ztraty IPB spise line krev do tvari...
  • 6. 12. 2004 10:00

    krakonoš (neregistrovaný)
    Ty požáry už tu byly tři, a doplatili na ně jen ti, kteří viseli na pevných linkách. Když povodně v r. 2002 zaplavily kabelové rozvody, které bývají většinou v suterénech budov, mobilní sítě fungovaly vesele dál (až na pár výjimek, kde došlo k výpadku napájení) a v podstatě převzaly provoz ochromené pevné sítě. Kdo má všech pět pohromadě, už dávno od Telecomu a jeho věčně ucpaných drátů utekl. Kromě sítě Telecomu existují ještě sítě drah, armády, vnitra a mnohé jiné, takže ono by to s tím kolapsem nebylo tak horké. Síť Telecomu je dnes využita přibližně ze 40% a její využití stále klesá. Až ČTÚ uvolní pásmo 5 GHz, dojde k další expanzi bezdrátové konektivity a rozvoji IP telefonie, což Telecomu definitivně zláme vaz. Už dnes je v republice hezkých pár firem, na které se přes pevné linky nedovoláte, protože je prostě nemají, takže náklady na telefonní provoz jim klesly o přibližně 60%. Dělá se to tak, že se zřídí VPN u mobilního operátora a následně se zlikviduje pobočková ústředna a připojení do pevné sítě. Jediný, kdo na tom prodělá je nenažraný Telecom, protože zaměstnanci a jejich rodiny přejdou rovněž na mobily.
  • 6. 12. 2004 16:17

    plexis (neregistrovaný)
    Co je to za pitomost? Mas asi docela zalibu ve formulacich ..priblizne o x%. Odkud jsi tuhle pakarnu vytahl? Hlavne o vyuziti site CTc? O tom ty nic nevis. Vono to je spise naopak - vyuziti jde porad nahoru a okruhy se posiluji.
  • 14. 12. 2004 13:50

    krakonoš (neregistrovaný)
    Po r. 89 měl Telecom kolem 7 milionů pevných linek, dnes má něco přes 3 miliony a jen za letošní rok přišel o 60.000 pevných linek (jak sám přiznal). Jestli je tohle zvýšené využití sítě tak jedině v představách managementu Telecomu, každý normálně myslící člověk jasně vidí, že jde o pokles, navíc o pokles s trvalou tendencí. Ono se, při nabídce služeb a cenách, které Telecom požaduje není co divit! Za první tři kvartály letošního roku Telecom na provozu pevné sítě prodělal 8 miliard a tento deficit neutralizoval jen díky ziskům z Eurotelu. Výsledek je ten, že od ET začínají zákazníci přecházet k ostatním operátorům. Ten, kdo Telecom koupí (pokud bude mít všech pět pohromadě) si nechá Eurotel a samotného Telecomu se rychle zbaví. Další scénář ať si každý domyslí sám. Rozhodně to nebude povídání o kvalitní a prosperující firmě.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).