Hlavní navigace

Proč a jak zakladatelé StartupYardu o svůj podnik přišli a stali se jeho konkurenty

1. 3. 2012
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Pražskému akcelerátoru pro rodící se internetové firmy je sotva půl roku, přesto už změnil šéfa, jeho zakladatelé jsou na odchodu a chystají se vytvořit ke StartupYardu přímou konkurenci. Co se stalo? Investoři Jan Barta a Michal Illich získali ve firmě nadpoloviční většinu, odvolali jednatele Petra Ocáska s Lukášem Hudečkem a novým ředitelem jmenovali Nikolu Rafaje. „Kluci chtěli jiné aranžmá, které jsme nebyli ochotni akceptovat,“ říká k tomu Jan Barta. A jak stejný příběh vyprávějí ostatní aktéři?

V každém správném kurzu pro startupy přijde řeč také na to, jak velký podíl ve firmě je rozumné přenechat investorům, a jak společnost strategicky rozčlenit, aby ji nemohl některý z  partnerů zakladatelům vyfouknout. Něco podobného se v uplynulých týdnech odehrálo ve StartupYardu, prvním komerčním akcelerátoru pro technologické firmy budovaném v Česku podle amerických a britských vzorů.

Jak už jsme na Lupě informovali, názorový rozkol vyvrcholil před měsícem odchodem obou zakladatelů. Zatímco Lukáš Hudeček už svůj desetiprocentní podíl ve Startup Yardu prodal, Petr Ocásek se ještě nedohodl se zbývajícími dvěma spolumajiteli na ceně za svých osmnáct procent. Žádá za ně 900 tisíc korun. „Svůj podíl jsem si ponechal, očekávám růst jeho hodnoty,” odpověděl na otázku Lupy, jak to s prodejem vypadá. „Aktuálně si ho cením na 50 tisíc Kč za akcii, což mi zatím nikdo nenabídl.”

Petr Ocásek

Londýn, Kypr, Seychely

S nápadem založit StartupYard přišel „sériový podnikatel“ Petr Ocásek se svým kamarádem Lukášem Hudečkem před rokem, nedlouho po úspěchu víkendové akce IPO48 a navazující GoToMarket Academy. Uprostřed prázdnin v obsáhlém rozhovoru na Lupě vysvětloval, kterými zahraničními projekty se inspirovali, a že v technologických akcelerátorech nejde investorům ani tak o návratnost vložených peněz, jako spíš o to, rozdmýchat skomírající startupový trh v naději, že z něj pak vzejdou nějaké opravdu lukrativní projekty.

Pro tuto myšlenku se jim podařilo získat tři privátní investory. Loni 31. srpna si všichni společně v Londýně zaregistrovali firmu Startup Yard Limited. Obchodní podíly si podle zakládací listiny z britského obchodního rejstříku rozdělili následovně:

  • 28 procent: Click2Stream Corp. – firma Petra Ocáska registrovaná na Seychelách („V době, kdy jsme zakládali StartupYard, jsem ještě neměl připravený právní subjekt, proto jsme můj podíl dočasně zapsali na Petra,“ vysvětluje Lukáš Hudeček. Z dalších transakcí vyplývá, že jeho podíl ve StartupYardu byl 10 procent, Petr Ocásek měl, a stále ještě má, procent 18.)
  • 24 procent: Michal Illich, zakladatel Jyxo.cz; po jeho prodeji CME působí jako investor a internetový podnikatel
  • 24 procent: Martin Kasa, zakladatel stejnojmenného e-shopu, investor
  • 24 procent: Absurd Capital Limited – firma registrovaná na Kypru patří internetovému podnikateli (a sponzorovi sekce Startupy na Lupě) Janu Bartovi

Martin Kasa: Vnímám to jako negativní změnu

Věci se daly do pohyby pouhých několik týdnů po vzniku StartupYardu a rozjezdu prvního kola, do kterého se zapojilo osm startupů.

“Na podzim loňského roku mě oslovil Jan Barta, zda bych nechtěl svůj podíl prodat,” vzpomíná v e-mailové odpovědi na otázky Lupy Martin Kasa. “Po krátké diskusi jsme se domluvili na ceně. Následně se Jan domluvil s Michalem (Illichem), že by to koupili napůl za shodných podmínek. S tím jsem souhlasil, a tak jsme se dohodli a transakci letos uzavřeli. V současné chvíli je již kompletně vypořádaná. (…) Ačkoliv to nemám smluvně zakázané, částku nechci komentovat s ohledem na protistranu.”

Martin Kasa

Proč se ale rozhodl StartupYard opustit tak brzy po tom, co do něj investoval? “Do projektu jsem vstoupil s úmyslem finančně pomoci Lukášovi a Petrovi s něčím úplně novým na českém trhu. Podobný akcelerátor byl první pokus v ČR a osobně jsem chtěl být u toho. Byla to pro mě velmi cenná zkušenost a naplnila se moje očekávání i po ziskové stránce.  (…) Lukáš s Petrem odvedli kus dobré práce a až na drobné výjimky jsem byl s jejich prací spokojen. Rád s nimi budu i nadále spolupracovat a nevidím v ČR lepší ředitele akcelerátoru. Odchod Lukáše s Petrem vnímám jako názorový rozchod s novými majoritními majiteli a pro Startup Yard to vnímám jako negativní změnu,” odpovídá Martin Kasa diplomaticky.

Na žádost o upřesnění onoho názorového rozchodu s novými majoritními majiteli reaguje: “Vzhledem k transakci jsem se už přípravě druhého kola akcelerátoru nevěnoval, ale vnímal jsem, že původní ředitelé se chtěli otevřít užší spolupráci se zahraničním akcelerátorem Springboard.”

Právě o Springboardu a úzké spolupráci s jeho britským šéfem Jonem Bradfordem mluvil v již citovaném rozhovoru pro Lupu také Petr Ocásek. Je tedy pravděpodobné, že nový akcelerátor „pod známou globální značkou“, jehož vstup na český trh se chystá oznámit na konci dubna, ponese právě toto jméno.

Ani dva měsíce jednání dohodu nepřinesly

Na přesné důvody rozchodu se zakladateli jsme se zeptali všech zúčastněných. Michal Illich odpověděl: „Nechci vyzrazovat detaily interních jednání, ale bylo to prostě tak, že jsme se s Petrem a Lukášem neshodli na podmínkách druhého cyklu. Ač obě strany ustoupily ze svých listopadových představ, tak ani po dvou měsících jednání jsme nebyli schopni najít řešení, které by vyhovovalo jak directorům, tak mně a Honzovi Bartovi v roli investorů. Proto jsme se domluvili na rozchodu. Lukáš i Petr na konci ledna rezignovali na posty directorů a všichni jsme zvolili Nikolu Rafaje jako directora. Úkolem Nikoly je vést StartupYard a zhodnocovat podíl všech majitelů – investorů i Click2Streamu (Petra Ocáska – pozn. red.).“


Autor: Lupa.cz

Michal Illich

Jan Barta píše: “Ve zkratce – neshodli jsme se na podmínkách – já a Michal Illich jsme chtěli pokračovat za původních podmínek, kluci chtěli jiné aranžmá, které jsme nebyli ochotni akceptovat. Jejich působení hodnotím kladně, zejména jejich velké nadšení pro věc bylo pro rozjetí klíčové.”

Jan Barta

Jan Barta

Co bude dál

Aktuální rozložení sil ve StartupYardu poté, co dvojice investorů vykoupila podíly Martina Kasy a Lukáše Hudečka, je tedy následující:

  • Michal Illich a Jan Barta po 41 procentech
  • Click2Stream (Petr Ocásek) 18 procent

Dvojice investorů jednajících ve shodě si tedy může ve firmě dělat, co chce. Ačkoli jsou oba podle svých vyjádření pro Lupu s výsledky prvního kola StartupYardu spokojeni, rozhodli se před zahájením druhého turnusu vyměnit vedení. Novým jednatelem se stal šéf technologického inkubátoru TechSquare Nikola Rafaj. Příslušný dokument v britském registru firem nese datum 16. února a Nikolu Rafaje ustanovuje jednatelem se zpětnou platností k 31. lednu.

StartupYard s TechSquarem, který nabízí začínajícím firmám kanceláře u stanice metra Pražského povstání, úzce spolupracoval už na podzim. Sídlil v jeho prostorách, a neplatil přitom plné komerční nájemné – firmy si vycházely vstříc na základě smlouvy o partnerství. „TechSquare se chtěl také stát akcelerátorem – a začal od kanceláří. My jsme začali přímo od akcelerace,” porovnal přístup obou firem v srpnovém rozhovoru na Lupě Petr Ocásek.

Nyní má tedy Nikola Rafaj na povel jak kanceláře, tak StartupYard, který v nich nadále sídlí a spolupráce má být ještě daleko užší. „[Od nového uspořádání si slibuji] hlavně zapojení do startup ekosystému kolem TechSquare (který zakládal Nikola a Petra Hubačová), včetně aktivnější účasti Ondřeje Bartoše a Credo Ventures jakožto strategického partnera,“ píše Michal Illich.

„Věřím, že dál rozvineme ten koncept, rozhodně neztratíme nadšení, přidáme o špetku víc profesionality. Bude se v tom hodně angažovat i Ondřej Bartoš, Credo Ventures a Techsquare, budou též novými strategickými partnery,“ potvrzuje Jan Barta slova Michala Illicha.

V čem konkrétně bude užší spolupráce s investičním fondem Credo Ventures spočívat? Co poskytne StartupYardu a co StartupYard jemu? Odpovídá Nikola Rafaj: „Osobní zapojení, znalosti a kontakty. Ondřej Bartoš je v organizačním teamu, nyní pomáhá s nastavením pravidel a získáním mentorů.“

Oproti původním plánům se časový harmonogram StartupYardu kvůli personálním změnám o několik týdnů zpozdil. Přihlášky přijímá až do 15. března, začíná se 1. května. Už před oznámením podmínek pro druhý běh měl podle Nikoly Rafaje StartupYard tucet zájemců o účast a k tomu trojici vítězů soutěže Startup roku, kde byla účast ve StartupYardu součástí výhry. Minulý týden spustil nové webové stránky a upřesnil podmínky dalšího běhu. Jaké jsou další změny?

  • nabídka investice, kterou účastníci StartupYardu získávají se zvýšila na rovných 10 tisíc dolarů (186 tisíc korun) – původně šlo podle počtu zakladatelů startupu o 60, 120 nebo 150 tisíc
  • výměnou za to investoři žádají ve všech vznikajících firmách podíl 10 procent
  • původně jen tříměsíční program s mentory se prodlužuje o další tři měsíce, během niž bude TechSquare zúčastněným startupům poskytovat kanceláře a kontakty
  • pro účastníky je připravena cesta po Evropě i do Spojených států, aby se otrkali v zahraničí 
  • mentorů má být 25, mají se ale do programu intenzivněji zapojovat a má jít o lidi s užší specializací, například o právníky.

Konkurence ze Smíchova

Zároveň s přípravami na další běh StartupYardu finišují na Smíchově úpravy prostor pro pražskou pobočku vyhlášeného londýnského prostoru pro internetové kutily a podnikavce TechHub, za níž stojí zakladatelé StartupYardu Lukáš Hudeček s Petrem Ocáskem. Oproti původním plánům, které mluvily o tom, že TechHub vznikne ve stejné budově jako Hub, budou tyto prostory o několik set metrů dál od centra, na adrese Radlická 50. Zároveň v nich bude fungovat akcelerátor konkurující StartupYardu, „pod známou globální značkou“, jejíž název organizátoři zatím nechtějí prozradit. „Značka a parametry akcelerátoru budou představeny na tiskové konferenci, kterou připravujeme na konec dubna,“ říká Lukáš Hudeček. Velkou otázkou, která na tiskovce jistě zazní je, jak a z čeho bude nová dvojice druhý pokus o akcelerátor po nepříjemné zkušenosti s investory StartupYardu financovat.

Lákadlem pro startupy podle něj bude především systém půjček a dotací pro nemajetné týmy: „Stačí projít naším přijímacím pohovorem a možná i vy dostanete nabídku, která se neodmítá.“ Stejně jako StartupYard i vznikající akcelerátor slibuje užší kontakty se zahraničím: například návštěvy slavných postav londýnské startupové scény. Chce také do akcelerátory přijímat i zahraniční týmy. „Dle mého zahraniční týmy usnadní těm českým uvažovat globálně a zároveň by jim mohly pomoci – protože tu v ČR nebudou mít na práci nic jiného než vybudovat firmu – k “práci naplno”,“ říká Petr Ocásek.

UX DAy - tip 2

Mezi startupy předběžně přihlášenými do TechHubu a přidruženého akcelerátoru figurují podle Lukáše Hudečka například účastníci londýnského Springboardu Apiary, účastníci prvního běhu StartupYardu Proactify a AskYou, či sociální síť pro čtenáře BookFan.

Ačkoli nové i staré vedení StartupYardu zdůrazňují, že se rozcházejí v dobrém a budou spolu dál spolupracovat, rivalita mezi nimi je nevyhnutelná. Už jen proto, že oba akcelerátory tvrdí, že se jich zúčastní dva slibné startupy, finalisté soutěže Startup roku Studentive a RealPad. Kdo jim nabídne víc a pro koho se nakonec rozhodnou? A je u nás vůbec pro dva akcelerátory dost startupů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář. Zajímá se o digitální technologie a pozoruje, co s námi dělají. | LinkedIn | Twitter

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).