Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Proč elektronické podpisy nejsou věčné? od Mormegil - Tohle je nesmysl: „[…] možnosti výpočetní techniky rostou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 5. 2010 17:06

    Mormegil
    Tohle je nesmysl: „[…] možnosti výpočetní techniky rostou velmi rychle, a za pár let už naše budoucí počítače stihnou vypočítat první kolizní dokument třeba za několik měsíců. A když si ještě nějakou dobu počkáme, budeme si moci pořídit takové počítače, které nám velmi rychle vypočítají kolizní dokumenty s takovým (jiným) obsahem, jaký budeme jen chtít“

    Stávající algoritmy a délky klíčů jsou samozřejmě navrženy tak, aby nebyly ohroženy „běžným“ (jakkoli exponenciálním) růstem výpočetního výkonu počítačů. Problémem může být hlavně průlom v našich znalostech, fakt, že se v nějakém konkrétním algoritmu najde trhlina (či v horším případě, že se objeví nějaká zcela převratná technologie). Pokud bychom se nedokázali bránit proti samotnému nárůstu výpočetního výkonu, byly by kryptografické algoritmy na houby (ale zase na druhou stranu by nás nemusela děsit/těšit myšlenka na to, že P=NP).
  • 11. 5. 2010 1:14

    jk (neregistrovaný)
    Nemáš pravdu. Běžně používané délky klíčů udržují před exponenicálním růstem výpočetního výkonu náskok zhruba 10-20 let; což není doslova "pár let" ale není to ani nějaká velmi vzdálená budoucnost.
  • 11. 5. 2010 17:20

    Mormegil
    Jasně; běžně používané ano, ale v principu bychom tu dobu mohli hodně prodloužit. To by ale bylo zbytečné, protože je poměrně značná pravděpodobnost, že do té doby se uskuteční nějaký ten průlom (ať už matematický, nebo i jen technický, typu kvantové počítání).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).