Hlavní navigace

Proč je Facebook plný žiraf?

30. 10. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nejde to přehlédnout, poslední dva dny záplava žiraf v profilovkách lidí. A doplňuje ji dokola kopírovaná hádanka, poněkud postrádající smysl (a hlavně cíl).

Těžko říct, co se honí hlavou lidem, kteří zkopírují poněkud nesmyslnou hádanku a rozesílají ji přátelům. V zásadě nejde o nic jiného, než o klasický mechanismus šíření hoaxů a řady dalších hloupostí. Tahle je doprovázená tím, že pokud neuhodnete správně, musíte si změnit svoji profilovou fotografii na žirafu. 

Odpověď na hádanku máte posílat soukromou zprávou, což klasicky vede k tomu, že příspěvky s hádankou se plní veřejně vloženými odpověďmi. Celé to tak nějak působí jako jenom další potvrzení toho, že BFU už není Bloody Fucking User. Ale prostě Běžný Facebookový Uživatel. A řada z těch postižených „spamem“ od přátel klasicky reaguje poněkud podrážděně.

V původní anglické podobě vypadá hádanka takto:

3:00 am, the doorbell rings and you wake up. Unexpected visitors. It's your parents and they are there for breakfast. You have strawberry jam, honey, wine, bread and cheese. What is the first thing you open?

Po přeložení do češtiny se trochu rozrostla, takže nejčastěji jste se mohli setkat s následujícím textem:

Takze: Dohoda je, ze vam dam hadanku. Pokud uhodnete, muzete si nechat svuj profilovy obrazek. Pokud se vam to nepodari, budete muset zmenit svuj profilovy obrazek na zirafu po dobu pristich 3 dnu. ODPOVED MI POSLETE DO ZPRAVY. Tady je hadanka:

03:00, zazvoni zvonek a vy se probudite. Necekani hosté a jsou to vasi rodice, prisli na snidani. Mate jahodovy dzem, med, vino, chléb a syr. Co je prvni vec, kterou otevrete? Nezapomente … poslete odpoved jen mne. Pokud odpovite spravne, napisu pod status vase jméno. Pokud spatne, musite si zmenit svuj profilovy obrazek

Odpověď je samozřejmě veskrze jednoduchá, takže to, jak se Facebook hemží žirafami, je tak trochu typická ukázka toho, jak lidé neumí myslet. Nebo číst. Nebo obojí. Nebo ještě můžete začít dumat nad tím, že ve skutečnosti existují dvě správné odpovědi. A vystačíte si s tím poměrně na dlouho. 

Máte také možnost začít nadávat na přátele, kteří vás spamují a obtěžují hloupostmi (což ostatně hodně lidí dělá). Nebo se prostě smát nad povedeným vtipem.

Jenže, proč je Facebook opravdu plný žiraf?

Podivné na tom všem je, že ani CNN se nepodařilo přijít na to, proč je Facebook plný žiraf. Ve Why Facebook is full of giraffes se zamýšlí nad spoustou věcí, ale řešení té hlavní hádanky nemají. 

O něco lépe na tom je Giraffe Riddle: Why Your Facebook Friends Have Turned Into Giraffes a upozorňuje na The Great Giraffe Challenge na Know Your Meme.

Podle tohoto zdroje je původním autorem Novozélandský vlogger Andrew Strugnell, který měl tuto „hádanku“ jako první zveřejnit (26. října). Jeho video navíc mělo získat až 55 000 zhlédnutí během prvních dvou dnů (aktuálně jich má 239 tisíc).  

Andrew také vytvořil stránku na Facebooku – www.facebook.com/TheGiraffeRiddle (aktuálně 93 tisíc fanoušků a 19 545 PTAT) a 27. října se objevil ještě web thegreatgiraffechallenge.com.

BRAND24

Pokud se ale stále ptáte, proč je Facebook plný žiraf, tak to stále není jasné. Plný je samozřejmě proto, že se z hádanky stalo meme stal mem a virálně se šíří po celém světě. Hlavně proto, že Facebook je prostě plný BFU.

A jestli se někdy z žirafovitého memu stane něco jiného? Nezbývá než doufat, že vše zůstane u toho, že to prostě vytvořil Andrew Strugnell a podařilo se mu neuvěřitelné a teď se dobře baví sledováním, jak se jeho výtvor šíří. A že se z toho nevyklube nějaký ten komerční virál. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).