Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Proč to se 14 miliardami dotací na vysokorychlostní internet špatně dopadne od . . - nemůžeš takhle generalizovat svoje zkušenosti. Ta krása co...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 8. 2017 17:13

    . . (neregistrovaný)

    nemůžeš takhle generalizovat svoje zkušenosti. Ta krása co nabízí CETIN je extrémně asymetrická, v článku to je také zmíńěno a maximum kanálů dává právě na download, aby to vypadalo hezky.

    Ano, když už máš v okolí nějaký Dslam, máš stabilní připojení a máš štěstí, většina populace ale takové štěstí nemá a prostě jim ten stejně cenněný internet nefunguje, stačí být o pár metrů dále a padá to, odezvy jsou v háji a rychlost na úrovni CDMA.

    Možná, kdybys viděl víc wifi internetů v provozu, změnil bys názor na jejich stabilitu, síť funguje i za špatného počasí, propustnost se sníží, ale výpadky nejsou.

    Pokud obhajuješ kvalitu, měl bys mluvit o optice a regionálních poskytovatelích, kteří ti nabídnout symetrickou 1gbit/s linku za cenu 20/2 mb/s vdsl od O2.

  • 9. 8. 2017 8:11

    Petr M (neregistrovaný)

    Realita CETIN:
    Vesnice, 120 domů, 40km od hlavního města, prochází jí železnice a kříží se v ní silnice 3. třídy. Přímo jsou vidět přes pole dvě města.
    - Ústředna CETINu 3km daleko,
    - Jeden (pasivní) rozvaděč na návsi
    - V polovině obce nadzemní vedení
    - Ve druhé polovině obce žádný vedení, dělala se kanalizace, dřevěný sloupy šly k zemi a náhradou se nikdo neobtěžoval
    - CETIN kope jenom v krajským městě, mimo něj na to hází bobek.

    Dám ti deset litrů na ruku, když do jednoho z těch domů, kde se předloni dělala kanalizace, natáhneš jakýkoliv kabel, co vyrovná nabídku kterýhokoliv ze tří WiFinářů, co řádí v okolí, a za srovnatelnou cenu.

  • 8. 8. 2017 20:32

    Autor článku :o) (neregistrovaný)

    Na wifi je již nějakou dobu možné v modulaci AC do 1 km nabízet rychlost i přes 100Mb/s na 5GHz. Nenabízí se nyní prostě proto, že by většina poskytovatelů musela opět (mění se každou chvíli) vyměnit přívodní antény za vyšší kapacity (Cetinu samozřejmě také dosti dlouho trvá dodělat předsunuté DSLAMy - několik let) a to je vzhledem k návratnosti možné pouze etapově ve vlnách (bohužel většina poskytovatelů nezdražuje internet, jako někteří velcí operátoři a tak musí šetrněji plánovat). Určitě je pravda, že za zhoršeného počasí se zvýší útlum trasy a může dojít k problémům s připojením. To ale platí v případě, že je v cestě překážka (bohužel i my se necháme občas zákazníkem přesvědčit, že chce připojit přes stromy apod., hlavně ať ho připojíme, jinak bude mít ADSL 2Mb, jelikož je 4 km od ústředny nebo jde o přetíženou lokalitu, kde nejsou rozvody anebo jsou nekvalitní) a především, když je poskytovatel nekvalitní, používá nekvalitní technologie nebo neumí technologii správně nainstalovat (anebo je technologie vlivem času zastaralá a vadná) - to je časté u malých operátorů, kteří lákají hlavně cenou. Jsem schopen prakticky dokázat, že bezdrátové spoje (všichni operátoři samozřejmě používají i bezdrátové spoje - např. i O2 a T-Mobile) jakékoli frekvence mohou fungovat stále stejně kvalitně za každého počasí, stejně jako kabel, který má kvalitní prvek a je kvalitní, bude fungovat vždy spolehlivě.Upload je daný u ADSL technicky a ne jen politikou. Závěrem jen chci říct, že věřím, že mnoho lidí nebude měnit svůj bezdrátový ovladač k televizi za drátový nebo raději nebude chodit přepínat kanály ručně, jen proto, že si prstem přikryje vysílací modul. Bohužel různé názory jsou dány většinou neznalostí, ale samozřejmě každý rozumíme něčemu a nelze chápat vše. Rád vysvětlím, pokud bude nějaký dotaz. :o) J. Polívka, CERBEROS s.r.o.

  • 8. 8. 2017 17:46

    fd (neregistrovaný)

    No vidite, a kdyz telecomu (protoze nic jineho to neni) naprsi do kabelu, tak si ani nezavolate. A ta cisla ktera zminujete, o tech si 99% jejich zakazniku muze nechat leda zdat. Protoze realita je ta, ze realne si muze dotycny gratulovat, kdyz se dostane na 10Mbit a kazda wifi mu nabidne v nehorsim totez, ale o rad kvalitneji. Znam nemalo zakazniku DSL, kteri si mohou gratulovat, kdyz jejich latence je pod 200ms (bezne 300-500) a kdyz se dostanou na alespon +- stabilni 1Mbit na downloadu, o uploadu nema smysl ani mluvit. Pochopitelne, na smlouvach maji "az 30...50 ...Mbit".

    Stejne tak znam nemalo wifinaru, kteri se bez potizi dostanou na 50+Mbit (a to i symetricky), latenci maji do 30ms a vypadek je pro ne neznama vec.

    To ze existuji spoje v licencovanych pasmech pak asi vubec netusite, takovy spoj je bez problemu schopen drzet symetricky Gbit a latenci 1-2ms. A to i na nejakou tu desitku km s porizovaci cenou o par radu nizsi nez zakopavani kabelu.

    Jisteze je optika kvalitativne jinde, ale skutecne pouze ta optika. A i v tom pripade se da rict, ze neni optika jako optika ...

  • 8. 8. 2017 18:03

    Karel (neregistrovaný)

    Pěkně, ze široka a adresně jste popsal to samé, co autor článku: někdo rozhodl, že CETIN je dobro, a pak napsal zadání tak, aby CETIN dostal pořádný balík peněz na jeho bohulibé záměry.

    V duchu "jasně, že všichni budou platit CETINu, ale bude to za až 50Mb/s!"

    Prostě tvrdíte, že je v pořádku dát miliardovou dotaci jednomu subjektu a poslat "ty wifináře" do zapomnění.

  • 9. 8. 2017 11:48

    krakonoš (neregistrovaný)

    Tom:
    Co je ti platný předsunutý DSLAM, když ta data do něj nebudeš mít čím přivést? A výsledky tomu odpovídají; 50 mega ve smlouvě, deset v reálu to ještě jen občas. Symetrický provoz po metalice? Technický nesmysl, nikoli obchodní politika. Že si kamarád pořídil něco, co mu někdo blbě namontoval, není vina techniky, ale toho, kdo to montoval. A pokud přejdeš z AžDSL na VžDSL, nebudeš se stačit divit, jak ti ping hezky naroste.
    Obhajovat kvalitu je správné, ale chtít rychlý a kvalitní internet na fyzickém médiu znamená jen dvě možnosti: Koaxiál, nebo optiku. XN čtyřky účastnických kabelů jsou mnohem horší varianta, než jakákoli wifina.

  • 9. 8. 2017 8:09

    tom448 (neregistrovaný)

    Tak až mi někdo nabídne spoj v licencovaném pásmu za 500 kč měsíčne s rychlostí 100 Mb/s symetricky, tak možná do toho rádia půjdu taky. A samozřejmě s vysílačem připojeným na optiku. :)

  • 9. 8. 2017 8:45

    Martin P.

    Jenže je CETIN nebo jiný "veřejní nepřítel" nemá zájem o malé hráče, nemá zájem o nebonitní lokality. tedy nebude mít zájem ani o dotace , protže v dotaci je veřejné břemeno pokrývání bílých míst.

  • 8. 8. 2017 16:51

    tom448 (neregistrovaný)

    Rád bych také přispěl svým názorem a trochu vyvážil tento zcela jistě jednostranně zaměřený článek.

    Tak především CETIN, jak jistě všichni víme, neustále staví nové předsunuté Dslamy, tuším
    že se zmiňovali dokonce že jich několik zprovozní snad každý den! Budu teď brát v potaz například
    rychlost 50 Mb/s. Rychlost 50 Mb/s je dnes dostupná, co jsem se díval, v okruhu cca 700-800 metrů od ústředny / rDslamu. A to teď přes léto už konečně CETIN začíná údajně spouštět do ostrého provozu Vectoring, díky kterému budou tyto rychlosti ještě dále. Na říjen se mluví dokonce o 100 Mb/s, což i s Vectoringem může být klidně i těch 500 metrů od Dslamu.

    A teď ať mi někdo, třeba autor článku sdělí, jaké procento těch jeho "wifinářů" mi nabídne rychlost
    50 Mb/s přes WiFi nebo dokonce ještě víc? Ještě k tomu ve volném 5 Ghz pásmu? Dělal jsem si
    takový průzkum skrze nabídky různých poskytovatelů a v 80 % případů max. rychlosti 20 Mb/s, vyjímečně 30 Mb/s! Nehledě na typické bezdrátové věci, jako ovlivňování stability počasím, překážkami.
    Kamarád si nedávno pořídil 5 Ghz PtP spoj 100Mb/s/100Mb/s a prý trochu začne pršet a ping letí nahoru a rychlost rapidně klesá.
    Takže za mně určitě bezdráty NE, kabel bude vždycky kabel a je jedno jestli má 40 nebo 5 let!

    A teď za mně, mám od CETINU rychlost 50 Mb/s, která jede naprosto stabilně za každého počasí a ping 18 ms na seznam.cz takže si rozhodně nestěžuji a na bezdrát určitě bych nikdy přejít nechtěl.

    Jediná věc, která je naprosto tragická je Upload, to je prostě hnus, toto překoná skutečně každá wifina.
    Ale za to nemůže technologie, ale jejich podivná obchodní politika.

    Prostě bezdráty používané jako hlavní připojení pro NEmovitost, je opravdu místní české specifikum.

    Tolik asi za mně, nejsem obhájce ani zaměstnanec CETINU ale obhájce opravdové kvality což bude vždy fyzické médium a ne "vzduch".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).