Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Akcie Facebooku se propadají pod tlakem výprodejů a prodejů „na krátko“ od JKL - Proč si všichni myslíte, že Mark Zuckerberg chce...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 8. 2012 12:41

    JKL (neregistrovaný)

    Proč si všichni myslíte, že Mark Zuckerberg chce mít akcie co nejvíc vysoko?!

    Pro něj je naopak nejlepší, aby byly co nejníže... Jsou akcie, které za pár měsíců po IPO (první veřejné nabídce) se prodávají klidně za 0,03 nebo i 0,01 USD. A tento stav je SEN KAŽDÉHO majitele podniku, který měl vysoké IPO.

    Vysvětlím:

    Pan X vydá IPO 1000 akcií představujících 30% firmy po 40 USD/akcie.
    Těchto 1000 akcií se prodá a X následně inkasuje 42 000 USD!
    Následně ale ceny akcií klesne někam na 0,03 USD a noviny říkají, jaký je ten X břídil a jak se mu nedaří...
    Pan přijde X a 1000 svých akcií nakoupí zpět za 0,03 USD/akcie, takže za 30 USD.
    Výsledek? X má 100% akcií své firmy a k tomu získal 41 970 USD úplně ZA NIC!!

    Tímpádem má celou firmu zpět a obrovský balík peněz jako bonus grátis.

    Takže jestli Zuckerberg má trochu mozku v hlavě, jako že určitě, tak si nepřeje, aby akcie stoupaly, ale naopak, aby se propadly co nejníž. Tahle IPO okrádačka je sice pěkná sviňárna, ale stále dobře funguje a navíc je plně legální... Firmy ji běžně používají (i v ČR).

    Nebo si snad myslíte, že Zuckerbergovi záleží na blahu zaměstnanců a lidí, kteří si nakoupili akcie víc než na jeho vlastní kešeni? :-D To těžko :-)

  • 17. 8. 2012 18:24

    JKL (neregistrovaný)

    To není shortování, protože při něm obchodujete s půjčenými cennými papíry (např. akciemi).

    Tohle je v podstatě forma insider tradingu, který je jinak nelegální a běžně se za něj chodí sedět. Ovšem u IPO tohle neplatí...

    Samozřejmě, že Facebook musel vědět, že jeho akcie nemají cenu IPO za jakou se nabízely, ale pěkně se na tom napakovali.

    Facebook je pořád jenom WEBOVA STRANKA, za níž nic nestojí. To už je stabilnější i třeba Alza, to je sice taky hlavně e-shop, ale má i kamenné prodejny, sklady... A kdyby jí začali opouštět zákazníci a nebyla už nějak v oblibě, tak se z toho může vykřesat - např. slevami, akcemi a tím, že má i něco fyzického.

    Jenže FB má jenom tu webovku jinak nic. Když přijde nějaká jiná firma a zloží si například "friedlist.com" a uživatelé odejdou z FB na tu novou stránku, tak FB jde okamžitě na držku - nemá nic jiného.

  • 18. 8. 2012 1:39

    Santiago (neregistrovaný)

    To neni uplne presne. AFAIK pri IPO jde o nove emitovane akcie a tedy tech 42 k$ nedostane pan X, ale onen podnik. Samozrejme pokud je nasledne skoupi zpet, tak v tom neni moc rozdil.

  • 18. 8. 2012 12:15

    JKL (neregistrovaný)

    Ano, to je pravda, ten příklad jsem hodně zjednodušil. Každopádně ono je to i lepší, když jsou ty akcie na podnik a peníze z nich má taky podnik. Protože je opět reinvestuje a nemusí z nich na daních platit třeba vůbec nic, když to udělá šikovně - A JE TO LEGALNI. Naopak kdyby ty peníze získal přímo člověk jako fyzická osoba, tak už cvaká jak mourovatej :-).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).