Hlavní navigace

Průvodce světem Smart TV: proč kupovat novou televizi, když si můžete aktualizovat hardware staré?

17. 1. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nový seriál DigiZone.cz a společnosti Samsung, v němž se dočtete vše, co jste kdy chtěli a potřebovali vědět o chytrých televizorech.

Jednoduchá karta znásobí funkce loňského televizoru

Uživatelsky příznivější, více vizuálně přitažlivé, ale především hardwarově aktualizovatelné jsou nové chytré televizory, které se letos objeví i na českém trhu. Právě možnost upgrade hardwaru Smart TV je asi nejočekávanější novinkou: lidé, kteří si koupili loňské modelové řady chytrých televizorů od Samsungu, si budou moci svoje přijímače aktualizovat na verze z letošního roku, aniž by museli investovat značné prostředky do nákupu úplně nové televize. Výrobce sliboval aktualizaci hardware již loni majitelům všech Smart TV vyšších modelových řad 2012 a letos svůj slib splnil.

Premiéru si tato služba odbyla na nedávno proběhlém veletrhu CES 2013 v Las Vegas, kde se tradičně představují všechny novinky z oblasti elektroniky pro aktuální rok. Podstatou je externí zařízení, karta, která se připojí přes port na zadní části televizoru a zvětší jeho kapacitu a zrychlí jeho funkce, včetně rozšíření jejich nabídky na úroveň chytrých televizorů nejnovějších letošních modelových řad. Samsung toto zařízení nazval Smart Evolution Kit a vydávat ho bude po čtyři roky za sebou počínaje tím letošním (tedy do roku 2016). Každoročně tak bude možné prodloužit životnost televizoru zakoupeného v roce 2012 a později.

Pouze pro nejdražší modelové řady

Má to ale svá „ale“. Smart Evolution Kit je dostupný jen u těch nejdražších modelů nejvyšších řad, využijí ho tedy jen ti zákazníci, kteří už byli ochotni investovat nemalé peníze do nákupu samotné Smart TV a neradi by po roce zjistili, že mají v podstatě „starý krám“. Evolution Kit poskytuje loňským modelům televizorů výkonnější CPU, GPU a více paměti, takže zvládají zpracovat náročnější aplikace, které Samsung připravil pro chytré televizory roku 2013. Urychlí ale také brouzdání po internetu a multitasking aplikací, svižnější je díky němu i samotná obsluha televizoru. Jediné, s čím si Evolution Kit neporadí, je stále vyšší a vyšší rozlišení obrazu – to je u konkrétního televizoru nastavené už pevně.

V podstatě však Evolution Kit přetvoří televizor s dvoujádrovým procesorem na čtyřjádrový, což například umožní sledovat dosavadní videa na vyžádání (z videopůjčoven, ale třeba i z YouTube) nejen v HD kvalitě, ale přímo je Full HD. Záleží však na konkrétním modelu Smart TV, pro který se použije. Klíčové budou technické parametry televizoru, který podporuje funkci Smart Evolution. Sada Evolution Kit bude mít navíc hardwarová omezení, o kterých se výrobce zatím nijak blíže nevyjádřil a vylepšení funkcí televizoru, která nabídne, se budou vztahovat pouze na úrovně Smart TV v daném roce nákupu.

cif 24 - early cena - média


Foto: Samsung

Umístění Smart Evolution Kit na zadní straně chytrého televizoru Samsung

Každý rok nová karta s novými funkcemi

Zákazník, který si bude chtít udržet krok s vývojem stále nových řad chytrých televizorů Samsung, si tak bude muset každý rok kupovat novou sadu Smart Evolution Kit. Letošní bude úplně první a nebude fungovat na jiných televizorech než těch, které Samsung uvedl na trh v roce 2012. Příští rok se nová karta Evolution Kit bude moci vložit do televizorů z modelových řad 2012 a 2013, a tak to bude pokračovat až do roku 2016. Proč jen čtyři roky? Zatím se totiž nedá s určitostí odhadnout, kudy se bude ubírat vývoj nejmodernějších chytrých televizorů za dalších pět let a zda systém karty s upgradem hardware bude ještě vůbec stačit.

Nejdůležitější informace na konec: které konkrétní Smart TV od Samsungu z roku 2012 budou moci Evolution Kit využít a kolik bude tato sada stát? Z chytrých LED televizorů bude možné upgrade hardware provést u modelů UN75ES9000, UNES8000 a UNES7500, u plazmových Smart TV výrobce vybral modely PNE8000 a PNE7000. Cena Smart Evolution Kit pro český trh zatím nebyla stanovena, ale ve Spojených státech se bude pohybovat mezi 200 a 300 dolary, tedy v přepočtu od necelých čtyř do šesti tisíc korun.

Vítáte kartu Smart Evolution Kit a koupili byste si ji ke své Smart TV?

Seriál: Smart TV

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).