Hlavní navigace

Rekordní pokuta pro Microsoft podle soudu platí (aktualizováno)

17. 9. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropský soud první instance dnes zamítl odvolání Microsoftu proti rekordní pokutě 497 milionů eur, kterou mu v roce 2004 udělila Evropská komise v notně medializovaném antimonopolním řízení souvisejícím s multimediálním přehrávačem Windows Media Player. Pokuta tedy platí, ale Microsoft se opět může odvolat. Brusel vedle pokuty sáhl i k příkazu dodávat Windows i v edici bez zmíněného přehrávače. Edice označené písmenem N však na trhu jsou prakticky neprodejné. Soud však zrušil nařízení Evropské…

Evropský soud první instance dnes zamítl odvolání Microsoftu proti rekordní pokutě 497 milionů eur, kterou mu v roce 2004 udělila Evropská komise v notně medializovaném antimonopolním řízení souvisejícím s multimediálním přehrávačem Windows Media Player. Pokuta tedy platí, ale Microsoft se opět může odvolat. Brusel vedle pokuty sáhl i k příkazu dodávat Windows i v edici bez zmíněného přehrávače. Edice označené písmenem N však na trhu jsou prakticky neprodejné. Soud však zrušil nařízení Evropské komise, která určila Microsoftu dozor nezávislého kurátora. (iDnes)

Aktualizace 18:45: Společnost Microsoft poskytla své oficiální stanovisko, ve kterém mj. stojí: Pro nás jako společnost je velice důležité, abychom dostáli požadavkům evropského práva. Rozhodnutí soudu důkladně prostudujeme, a pokud z něj pro nás vyplynou další kroky, které bude potřeba učinit, abychom mu dostáli, jsme připraveni je splnit. Bude však potřeba dostatečný čas, nejméně několik dalších hodin, k pečlivému prostudování rozhodnutí. V uplynulých letech jsme tvrdě pracovali na sporných bodech. Výsledkem tohoto úsilí je, že verze Windows, kterou nyní nabízíme v Evropě, je v souladu s rozhodnutím komise z roku 2004.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).