Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Router Turris Omnia se šroubovákem (a kleštěmi) v ruce od Cx - Jsem rád, že jsem konečně četl nějaký článek,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 10. 2016 13:50

    Cx (neregistrovaný)

    Jsem rád, že jsem konečně četl nějaký článek, který se nevěnuje jen tomu, jak to je nabušený po hardwarové stránce, ale zmiňuje i tu softwarovou. Ta je totiž to nejdůležitější. Před dvěma měsíci jsem si koupil Synology rt1900ac, což je krabice za dejme tomu 2/3 ceny Turissu s opoznání slabším hardwarem a rozšiřitelnost je realizovatelná jen přes jeden USB 3.0 port. Nicméně instalaci lze provést přes WiFi i z mobilu, router má luxusní rozhraní s parádní dokumentací, zvládá bez složitostí 2 WAN, podporuje 2.4/5 GHz najednou, člověk v něm má přehled o všem co se v síti pohybuje a s tím souvisí i bezvadně vyřešená konfigurace firewallu. Naklikal jsem to všechno za 20 minut a ani jsem nepotřeboval tu dokumentaci. A k tomu všemu si router každý týden stahuje aktualizace s opravami a sám si je instaluje.

    Mám spoustu zkušeností se sítěmi a dlouho jsem používal i několik RouterStation s OpenWRT a LuCI, nicméně jsem zlenivěl a nechci řešit konfigurační nuance s krabicí za 8k, protože i když to nakonfiguruju, tak musím věnovat hromadu čau abych ověřil, že jsem to udělal správně a někde něco nevynechal. Trochu mě mrzí, že Turris není cílen na lidi jako jsem já, natož na lidi, kteří ví o sítích kulové. Jak někdo psal, takhle z toho je hračka pro geeky a ne router, který by měl změnit bezpečnost v našich sítích. Pokud by měl někdo převzít myšlenku Turrise, tak ji převezme po softwarové stránce a ne té hardwarové a ta na to teď nemá.

  • 1. 11. 2016 17:01

    mm (neregistrovaný)

    Díky za tip. Já jsem zasponzoroval s nadšením Omnii. Nicméně jelikož nejsem žádný Linuxák, tak se potýkám s velkou nepřehledností nastavení. Například když mi nefungovaly statistiky, tak jsem musel používat složitě Putty a vyhledávat jaké příkazy zadat v diskuzích. Nevím jak nechat ukládat data pro sběr informací na USB atd. Celému cz.nic týmu dám ještě šanci, protože slíbili různé video návody, jak si nakonfigurovat domácí server, dělat statistiky, ale pokud to nesplní, tak ji asi střelim a koupím si něco takového, co máte vy.

  • 31. 10. 2016 15:24

    fd (neregistrovaný)

    Obavam se, ze pokud by mela byt minena vazne snaha o zajisteni bezpecnosti na siti, tak by musel byt umazan z ceny jeden rad. To ze by pak melo byt trivialni celou vec nakonfigurovat, je samo sebou.

  • 2. 11. 2016 19:44

    qwertz (neregistrovaný)

    Ono je dost nepochopitelné, proč věnovali tolik peněz a úsilí vývoji vlastního hardwaru. To je jak vynalézat kolo. Jediným viditelným "bonusem" je SFP konektor, který nakonec nepoužije prakticky nikdo. Přidaná hodnota tohoto projektu snad spočívala v tom, že Router bude vybaven aktuálním softwarem.

    Dodnes nikdo nevysvětlil, proč nesáhli třeba po PC Engines, kde lze za pakatel koupit APU2, což je AMD 4core s podporou AES-NI, se 2 nebo 4 GB RAM, má to Intel síťovky, 2 mPCIe porty + jeden mPCIe/mSata, slot na SD kartu, 2 USB 3.0 porty, 2 USB 2.0 porty, klasický SATA, a 1 nebo 2 sloty na SIM kartu, plus klasicky Sériák atd... Vyráběno ve velkých sériích včetně krabic a příslušenství s garancí dostupnosti několik let.

    https://pcengines.ch/apu2.htm

    Výsledkem projektu je sice unikátní HW s malou přidanou hodnotou, nulovou dokumentací, malou SW podporou a velkým zpožděním. Jako projekt je to docela průšvih, protože nějak to nepasuje k původním cílům.

  • 3. 11. 2016 18:09

    qwertz (neregistrovaný)

    + PCEngines má v nabíce možnosti OEM modifikací, tj. např. více síťovek, standardní PCIe slot apod. I kdyby defaultní design nevyhovoval, jiný počet různých portů by nebyl problém.

  • 4. 11. 2016 20:07

    ludva

    Nejspíš jim APU v něčem nevyhovovalo ... Například já mám pochybnosti v tom, že mi APU2 poskytne na portech to, co turris. Tedy gigabit za všech okolností. A když k tomu připočítám vše co je v turrisu, tak jsem možná na vyšších cenách ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).