Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Rozhovor s Petrou Neomillnerovou: Autor knihy nemůže být živ ze slunečního svitu od Petra Neomi - Žádný programátor na sebe nenechá přilepit parazita? A...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 2. 2012 15:30

    Petra Neomi (neregistrovaný)

    Žádný programátor na sebe nenechá přilepit parazita? A co ti, co programují pro Microsoft, pro Adobe, atd? Navíc programování je taky týmová práce, chcete říct, že programátoři bez zábran šíří práci celého týmu? A všechen software je snad zadarmo? Ano, software se krade a také kvůli jeho krádežím padají žaloby. Kde je rozdíl?

    Mimochodem, je rozdíl mezi tím, jestli dám o své vůli něco k dispozici, nebo jestli je mi to proti mé vůli ukradeno. Léta jsem psala povídky a vyvěšovala je na net zdarma, také ještě mnoho z nich na netu zdarma ke stažení je, ovšem ne všechno chci šířit tímhle způsobem.

  • 29. 2. 2012 15:52

    Ondřej Kučera (neregistrovaný)

    No to je dost rozdíl, ne? Když stovky lidí programují v rámci firmy jeden produkt, pak je to jako kdyby stovky spisovatelů psaly jednu hódně tlustou knihu.

    Všechen software není zadarmo, ale celý obor placeného softwaru funguje, i když se masivně kopíruje. A to mnohem víc než knihy.

    Pár firem sice volá po represích, ale rozhodně to není trend a nevšiml jsem si, že by se třeba z počítačů platila daň kolektivnímu správci, který by pak posílal almužny podle toho, kolik který programátor sepíše ten rok řádek kódu.

  • 29. 2. 2012 15:54

    Ondřej Kučera (neregistrovaný)

    Ale to je jedno. Reagoval jsem především na větu "...svůj postoj většina zdejších lidí přehodnotí až ve chvíli, kdy sami v rámci svého zaměstnání vytvoří něco, co jim může někdo zdarma ukrást"

    Proto prohlašuji, že mi už toho bylo zkopírováno tolik, že se vám o tom množství ani nezdá. A žádný vliv na můj postoj to nemělo.

  • 29. 2. 2012 15:56

    Petra Neomi (neregistrovaný)

    A když píšete program pro nějakého zadavatele, tak ho šíříte? Nebudu chodit daleko, ani Michal Valášek neimplementuje bezplatně svou Nemesis a myslím, že by sáhl po právníkovi okamžitě, jakmile by se mu ji někdo pokusil ukrást.

  • 29. 2. 2012 16:00

    Petra Neomi (neregistrovaný)

    Tak taková zenová vyrovnanost, mi, přiznám se, chybí. ALe možná je to tím, že nejste placen procenty z prodeje :)

  • 29. 2. 2012 17:35

    bez přezdívky

    Já bych si dovolil tohle rozdělení zadarmo/za peníze trochu opravit. Programátoři rozdělují software na svobodný (je ho možné volně šířit a upravovat) a proprietární (není dovoleno ho dále šířit a uživatel ani nemá přístup ke zdrojovému kódu, takže úpravy může dělat jen velmi těžko). S cenou tohle dělení nemá nic společného, protože i proprietární software je někdy šířen zdarma (shareware, freeware), ale zároveň svobodný software může vydělávat nemalé peníze (příkladů jsou tisíce, ale největší je asi RedHat, který za loňský rok vydělal na svobodném software přes miliardu dolarů).

    A teď, když jsou jasné pojmy, tak můžu vysvětlit i zbytek. V prvé řadě, aby vývoj svobodného software mohl rozumně fungovat, nutně potřebuje neomezený přístup veřejnosti ke zdrojovému kódu celého projektu. Na většině svobodných projektů sice obvykle pracuje nějaký centrální tým, který celý projekt spravuje, ale ten tým není uzavřený jako v případě proprietárního vývoje. Menší úpravy může posílat prakticky kdokoliv, ale stejně tak se lidé k týmu přidávají na delší dobu, aby přispěli nějakým větším nápadem. Když už pak nemají co dál přispět, většinou se zase z týmu vytratí po anglicku.

    A za druhé, kdyby se zítra zastavil vývoj veškerého proprietárního software a zůstaly jen svobodné projekty, vůbec nic by se nestalo. Svobodný software dokáže naplnit stejné potřeby jako ten proprietární. Jediná výhoda proprietárního software je v rychlosti počátečního vývoje. Velký proprietární projekt se dá ve velké firmě dokončit za zlomek času než za jak dlouho se srovnatelný svobodný projekt vůbec stihne pořádně rozjet. Na druhou stranu, když se svobodný projekt pořádně rozjede, obvykle nechá proprietární konkurenci daleko za sebou jak z hlediska rychlosti dalšího vývoje, tak z hlediska technické kvality. Navíc svobodný projekt má typicky velmi malé centrální náklady na vývoj.

    Na psaní knihy se sice tenhle přístup dá použít jen těžko, ale na následnou korekturu a sazbu už to jde (jak dokazují některé pirátské ebooky, které jsou z technického hlediska kvalitnější než to, co jsou někteří vydavatelé schopní prodávat). Stejně tak se to dá využít i k překladům do jiných jazyků, čímž se pro autora výrazně zvětší trh. Já osobně jsem se například podílel na otevřeném překladu knihy Svobodná kultura, který sice trval poměrně dlouho, ale kvalitou je výsledek vysoko nad komerčním průměrem. Obecně platí, že čím větší nadšení fanoušků, tím rychleji je překlad hotový (fanoušci Harryho Pottera například nové díly překládali během pár desítek hodin po vydání anglického originálu, ale to je zase extrém na úkor kvality). Tohle je opět potenciál, který se při starém přístupu "komerční=pro­prietární" nedá využít.

  • 29. 2. 2012 18:32

    Petra Neomi (neregistrovaný)

    Obávám se, že amatérským překladem z češtiny budete tvorbě rodilých mluvčích těžko konkurovat.

  • 29. 2. 2012 19:42

    bez přezdívky

    Amatérský překlad sice může dopadnout hrozně, ale také může dopadnout výrazně líp než profesionální. Všechno záleží na komunitě fanoušků a organizaci překladu. Dobrý překlad dobré knihy tvorbě rodilých mluvčích rozhodně konkurovat může.

  • 1. 3. 2012 0:18

    Petra Neomi (neregistrovaný)

    Víte co, moje knihy se překládají a ujištuju vás, že žádný nakladatel by do překladu, který nedělal rodilý mluvčí, prostě nešel. Celé by to fungovalo za předpokladu, že budu mít fanouška, který je z branže, dlouhodobě žije v zahraničí a překládá... ale ten je asi stejně častý, jako kmotřička víla. Věřte, že zkoušíme všechny cesty, nejen já, i mí kolegové.

  • 1. 3. 2012 1:18

    bez přezdívky

    Jen aby bylo jasno, teď se vám nesnažím radit, co máte nebo nemáte se svojí tvorbou dělat. Jen bych vám chtěl vysvětlit teoretický koncept, který jsem si jako programátor i jako občasný překladatel ověřil v praxi. Zbytek příspěvku prosím berte jen jako námět na zamyšlení nad hranicemi současných možností, který pro vás v praxi skutečně nemusí být vhodný.

    V tomhle konceptu rozhodnutí nakladatele nehraje roli. Nakladatel případně dostává až hotovou vysázenou knihu, kterou stačí vytisknout, svázat a vyexpedovat do knihkupectví. Všechno ostatní probíhá mezi autorem a fanoušky. Zdůrazňuji to množné číslo, protože bez množného čísla to fungovat skutečně nebude. Dále pro překlad potřebujete fanoušky znalé cílového jazyka schopné aspoň trochu překládat, a fanoušky, kteří sice nemusejí umět text přeložit, ale zase perfektně ovládají cílový jazyk, takže mohou dělat korekturu. Tyhle dvě skupiny klidně mohou být disjunktní a už vůbec to nemusí dělat jeden člověk (ale když se zapojí někdo, kdo umí obojí, tím líp). Důležité je jen to, aby spolu obě skupiny komunikovaly a překladatelé korektorům dokázali vysvětlit význam jednotlivých pasáží.

    Vám se to možná zdálo nemožné, protože kladete příliš vysoké nároky (a také moc práce) na jednotlivce. Nejtěžší na tomhle konceptu je strávit fakt, že to celé vlastně nikdo neřídí. Prostě je stanovený nějaký cíl a veškerou práci k jeho dosažení dělají dobrovolníci jak se jim to zrovna hodí. Tihle dobrovolníci navíc potřebují nějakou motivaci, jinak je to přestane bavit. Ale když mají dostatečnou motivaci, tak dokážou skoro zázraky. Podívejte se třeba na Wikipedii, ta na tomhle principu úspěšně funguje už 11 let. Stejně tak na tomhle principu už 20 let probíhá vývoj Linuxu.

  • 1. 3. 2012 10:23

    Petr Kratochvíl (neregistrovaný)

    Milý pane Kučero, já jsem nic nezabil, to vy buď nechápete, nebo nechcete chápat princip problému. Vzhledem k tomu, že jste si sám pod svým názorem podkopl židli tipuji to první.

    "programátoři bez nároku na honorář programují ve volném čase open source"

    Jinými slovy - ve volném čase se baví programováním. A není tedy pochyb, že jim nevadí když se tato práce volně šíří.

    A teď si dejte 10 minut pauzu, a zkuste přemýšlet, zda by jim nevadilo, kdyby někdo zdarma šířil i to, co programují ve své "práci" (= menší zisk firmy = menší výplata).

    Skutečně by i programátoři žili z kosmického záření, blaženi na duši že někdo zdarma šíří to co udělali?

    Skutečně vás to amatérské lhaní baví?

  • 1. 3. 2012 10:42

    Ondřej Kučera (neregistrovaný)

    Milý pane, to víte že šíření placeného softwaru programátory trochu štve. Možná si ale neuvědomujete, že software se kopíruje už pár desítek let. Kopíroval se už v době, kdy byla elektronická kniha jen záležitost sci-fi knih a domací scanner a počítač s OCR nepředstavitelný nesmysl.

    Zkrachovaly softwarové firmy? Existuje nějaký kolektivní správce práv programátorů? Zavedli programátoři domovní prohlídky, svlékání na hranicích, drakonické tresty, tvrdý boj?

    Kdepak. Místo toho celé odvětví zažilo bezprecedentní růst a smršť inovací. Rychlost změn nemá v historii lidstva obdoby. Řada států díky kopírovanému softwaru vyrostla a to včetně toho našeho (!!!). Státy RVHP dokonce vyrostly i na okopírovaném hardwaru. Kdyby se to neukradlo, tak ve východním bloku žádné počítače a mikročipy ani nejsou. Díky reverznímu inženýrství západních technologií se tu profilovaly mnohé skvělé mozky.

    Uvědomte si, že jste tu mezi lidmi, kterým byly léta kopírovány plody jejich práce v takovém měřítku, o kterém se vám ani nezdá. Vašich pár knížek je proti tomu naprostý prd. A přesto nechtějí dát každému občanu za krk kameru.

    To jsou holá fakta. Ublíženým pištěním a osočováním ze lhaní to nemůžete změnit.

  • 1. 3. 2012 14:36

    admin.

    ehm..tato debata se vede především kvůli tomu, že (jak sama protagonistka článku řekla) "bez restrikcí to nepůjde".... takže znovu. Nikdo neříká že je normální sebrat cizí peníze byť by ležely bez dozoru na lavičce v parku...ale také tam bez dozoru ty peníze nikdo nedává a nepožaduje jakékoliv restrikce, které by mu to umožnily....každý si najde jiný způsob jak ty peníze dostat kam potřebuje....pokud autoři mají problém s tou realitou, že ve chvíli kdy zveřejní dílo a to dílo je zaznamenatelné, tak ztrácejí nad tím dílem faktickou kontrolu (stejně jako když položíte ty peníze na lavičku) pak je to jenom jejich problém a neměli by se pokoušet uvalovat restrikce na někoho, kdo o ně, ani o jejich výtvory nemá vůbec žádný zájem.
    Buď si najdou v současné realitě nějaký způsob jak bez dodatečných restrikcí přimět konzumenty jejich děl platit, nebo ať dělají cokoliv jiného.
    Osobně by mi bylo úplně jedno, jestli zmizí z trhu autoři vydávájící v nákladu 3000 výtisků. No a ti co vydávájí statisíce výtisků se bez problémů uživí i bez restrikcí pro ostatní uživatele třeba jenom reklamou. Nevěřím tomu, že by tvorba zanikla úplně.

  • 1. 3. 2012 16:48

    admin.

    Pochop jednu jedinou věc. Mně je úplně jedno jestli někdo píše a vydává nějaký cancy. Já se v klidu objedu bez Neomillnerový i bez Rohlíkový, bez Jerryho Plotra a podobnejch hovadin. Je mi úplně jedno jestli jim to někdo krade nebo nekrade, jestli budou mít co jíst a fetovat nebo jestli si vystačej s tím slunečním svitem. Já jenom protestuju proti tomu, že mně chce někdo šmírovat a omezovat kvůli tak jasné věci jako je že voda teče z kopce dolů. No a pokud se ten člověk nedokáže nějak sžít s touhle realitou, no tak je to jeho problém, ale mně ať s tím neotravuje a hlavně neomezuje.
    Pokusím se ještě zpřesnit ten příměr. Dejme tomu, že pan A a B bydleli někde blízko města a mezi jejich domky byl lesík a uprostřed pěkný dub. Když pan A chtěl předat panu B nějaké peníze nebo dopis prostě šel k tomu dubu a do díry mezi kořeny mu ty peníze strčil a pan B si je tam bez problémů vyzvedl. Tak to šlo mnoho let a nikdy se nic neztratilo, protože do tak velkého lesa chodilo relativně málo lidí na to, aby tu skrýš někdo objevil. No a během té doby se město rozšířilo, a lesík skoro vykáceli, ale uprostřed kolem toho dubu udělali park. No a pan A tam i nadále chce dávat panu B peníze, ale zjistil, že když je tam dá, stále častěji ho u toho někdo vidí, nebo tu skrýš vyčmuchá pes, kterého zde někdo venčí a ty peníze mu většinou někdo vezme, nebo už tam může nechávat jenom malé částky, které nikomu nestojí za to se sehnout. Normální člověk by si našel nějakou bezpečnější skrýš, nebo by změnil způsob jak dostat peníze nebo dopisy k panu B ale to pan A odmítá. No a protože ve městě je zlý dráb, který rád buzeruje lidi, tak pan A si k tomu drábovi jde stěžovat, že je to hrůza a že jsou to jeho peníze a že je nemůže panu B předat a že mu je lidi kradou, ať s tím dráb něco udělá. No a dráb postaví kolem parku zeď a bude každého člověka co vychází z parku ven svlíkat do naha a kontrolovat, zda náhodou nemá u sebe peníze z pod dubu nebo z pod jiného stromu a pan A bude šťastný že zase může žít stejně jako dříve. Co mu po tom, že i jemu je nepříjemné nechat si strkat prsty do prdele pokaždé když jde parkem. Hlavně že uspokojil své potřeby.

  • 29. 2. 2012 15:21

    Ondřej Kučera (neregistrovaný)

    No tím posledním odstavcem jste to zabil.

    Nezapomeňte že jste na webu, kde je z českého internetu hodně slušná koncentrace programátorů. Jejich práce se krade dnes a denně, takže s tím jisté zkušenosti mají.

    Povšimněte si:

    - programátoři bez nároku na honorář programují ve volném čase open source. Vznikly tak zajímavé věci - třeba Linux který má v podstatě monopol na všech malých krabičkách s procesorem
    - na githubu žijí statisíce pokročilých projektů a všude jsou nápisy "fork me" (= uprav moji práci a výsledek klidně prodávej)
    - málokterý programátor na sebe nechá přilepit parazita (= nakladatele), který by mu zalepil oči hloupými sliby "ty to přece nezvládneš prodat ani propagovat"
    - programátoři si navzájem "kradou" nápady a místo aby to někomu vadilo, tak to jen žene tempo inovací
    - žádný kolektivní správce práv programátorů neexistuje, žádné výpalné z počítačů ani úložných systémů se jim neplatí, žádné výkazy programátoři nedělají a žádné peníze navíc od nikoho nedostávají

  • 1. 3. 2012 11:41

    Petr Kratochvíl (neregistrovaný)

    Přemýšlím, jestli jste fakt tak hloupý jak se snažíte předstírat.

    Opravdu nechápete rozdíl mezi zkopírováním/ú­pravou/vylepše­ním kódu/nápadu a zkopírováním e-booku?

    Opravdu nechápete principy "zlodějiny" programátor/fir­ma/uživatel?

    Nehledě na to, že tenkrát metody jak s bojovat s podobnými zlodějinami neexistovaly...

    Opravdu se mi zdá, že tu zlodějinu "v rámci bezprecedentního růstu" chválíte?

    Ale pokud tyto rozdíly OPRAVDU nechápete, je další diskuze zbytečná - asi jako se snažit vysvětlit pětiletému dítěti schrödingerovu rovnici...

    PS: A co se týče svlékání a domovnívh prohlídek - tady jsme si chlapečku už trochu zahysterčili, co? Debata nebyla o politické actě, ale o tom, zda je normální krást cizí knihy.

  • 1. 3. 2012 16:04

    Petr Kratochvíl (neregistrovaný)

    OMG, to jsou zase argumenty
    Přirovnávat to že si někdo "položí peníze na lavičku v parku a odejde" s tím že někdo někomu "naskenuje/ukradne knížku v elektronické podobě".

    Další myšlenka - to je taky perla - jak z rómského ghetta - když si to gádžové neuměj ochránit, tak ať jdou dělat něco jinýho, nebo ať nám to rovnou daj....

    A blábolama od počtech výtisků jsi to "admine" úplně odvařil - je vidět, že tohle psal někdo, kdo nemá o českém knižním trhu ani zbla ponětí. FYI - v podobném nákladu vychází naprostá většina české knižní tvorby. Jen zlomek autorů (typu viewegh) vychází v podstatně větších nákladech.

    Jen zvědavý všobecný dotaz - proč mají tendenci lidi kecat do věcí kterejm nerozuměj?

  • 1. 3. 2012 15:57

    Petr Kratochvíl (neregistrovaný)

    Milý ondřeji, Já argumenty použil. Pokud jsi je nepochopil, je to TVŮj problém. Ale vzhledem k tomu, že jich máš očividně vícm se tenhle mezi nima bezesporu ztratí.

    Takže si klidně běž zas něco ukrást,ať zrychlíš pokrok.

  • 1. 3. 2012 13:31

    Ondřej Kučera (neregistrovaný)

    Vidím, že se zmůžete pouze na urážky a osobní invektivy. Škoda. Těšil jsem na zajímavé argumenty a místo toho jste předvedl pouze pár vět beze smyslu.

  • 29. 2. 2012 14:46

    Petr Kratochvíl (neregistrovaný)

    Fakt zajímavá diskuze, která oddělí zrno od plev. Kdybych to neviděl na vlastní oči, v životě bych něvěřil, že renomovaný web typu Lupa dokáže zkoncentrovat tolik hloupých komentářů (viz knihovny, kafland, nebo brak).

    Takovou kombinaci komunistického přístupu (to je brak, to by se nemělo ani vydávat) a naivního idealismu (ať autoři píší o svém volném čase) bych čekal možná dobovém v Rudém Právu, nikoliv v moderním webzinu plném lidí co mají volební právo.

    Je naprosto nemožné vyvrátit všechny ty nesmysly co tady byly naplácány a o to víc si vážím Petry že se o to pokusila.

    Na závěr si jen dovolím prorokovat, že svůj postoj většina zdejších lidí přehodnotí až ve chvíli, kdy sami v rámci svého zaměstnání vytvoří něco, co jim může někdo zdarma ukrást...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).