Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Rychlostní rekordy Internetu2 od Vrána - Pane Satrapo, odstěhujte se do Austrálie a pošlete...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 11. 2002 8:12

    Vrána (neregistrovaný)
    Pane Satrapo, odstěhujte se do Austrálie a pošlete mi z Vašeho nového působiště IP adresu. :)))))

    Já Vám tam pak pošlu pár paketíčků z mého PC s modemem 56K. :(((
  • 7. 11. 2002 10:10

    networ (neregistrovaný)
    56k u modemu plati jen pro download. Upload je kolem 33 k, pokud se nemylim?
    ntw
  • 7. 11. 2002 12:25

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)
    páč linka a modem na straně providera jsou podstatně kvalitnější a jdou po vyhrazené digitální datové lince, zatímco vy máte ušmudlaný winmodem (přeháním) chodící po padesát let starém kabelu a v analogovém režimu do kterého je namodulován digitální signál. Tedy jinými slovy vaše pakety k providerovi jedou větší část analogově a jen last mile je digitálně (nepočítám-li přenos vašeho hlasu pardon internetu přes atm síť), zatímco u providera je to naopak a až na konci se paket moduluje na analog. That's all folks.
    Podobně je to taky u DSL i když i tam je možné mít synchronní přenos, ale také menší rychlosti než asynchronní. A mimochodem minulý měsíc jsem četl o novém návrhu standardu pro dial-up modemy, který by měl být tuším ve směru od providera dosahovat 1,5 Mb.
    p.s.: omlouvám se za zjednodušení
  • 7. 11. 2002 12:26

    Ondrej Sury (neregistrovaný)
    Nechce se mi to prekladat, ale snad to z toho pochopite...

    http://www.v90.com/whatis.htm

    By viewing the public switched telephone network as a digital network, V.90 technology is able to accelerate data downstream from the Internet to your computer at speeds of up to 56Kbps *. In this way V.90 technology is different than other standards of today, because it digitally encodes downstream data instead of modulating it as analog modems do. The data transfer is a asymmetrical method, so upstream transmissions (mostly keystroke and mouse commands from your computer to the central site, which require less bandwidth) continue to flow at the conventional rates of up to 33.6Kbps. That is upstream data (Data sent from your modem) is sent as an analog transmisshttp://www.v90ion that mirrors the V.34 Standard. Only the down stream data transfer takes advantage of the high speed V.90 rates
  • 7. 11. 2002 12:43

    Johnnie (neregistrovaný)
    tedy, v současné době se sice na internet připojuji bezdrátově, ale není mi jasné, jak může kvalita linek ovlivnit výslednou přenosovou rychlost - článek jsem četl také a tak chápu, že je možné, aby na jedné z útředen byla datová "odbočka" k ISP, takže v tomto segmentu mohou být pakety posílány rychleji, stále ale ještě zůstává segment od ústředny k modemu, který příjem paketů brzdí zcela stejně jako při odesílání od modemu k ústředně, takže nevidím důvod, proč by měl upload trvat pomaleji nežli download
  • 7. 11. 2002 12:47

    Johnnie (neregistrovaný)
    Aha, už jsem to pochopil - to ale nesouvisí s kvalitou linek, ale s použitým standardem pro přenos dat směrem k ISP a od ISP :)))
  • 7. 11. 2002 15:27

    Jan Koek (neregistrovaný)
    Kdyz se prevadi analog signal na digital, tak se data ztraci, obracene ne, takze to v jednom smeru jede pomaleji.
  • 8. 11. 2002 12:50

    fish (neregistrovaný)
    No uz to tak vypada,ze predchozi nazory bylu trochu zkreslene.Je to dano pouze pouzitym protokolem.Kvalita linek je jednou dana a plati pro oba smery. Pri pouziti jineho protokolu by to mohlo byt treba naopak.Nebo pokud by se provider pripojil k vam, misto vy k providerovi...:)
    IMHO fyzicka prenosova rychlost je pouze 33.6. K navysovani dochazi pouze pouzitim kompresnich metod.
    Co se tyka DSL,tam je vyssi rychlost dana vyuzitim kmitoctoveho spektra mimo puvodni telefonni pasmo.
  • 8. 11. 2002 14:24

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Je to dost slozite teoreticke vysvetlovani, pro toto misto a cas, nicmene, ve zjednodusene zkratce to zkusim nastinit. Maximalni teoreticky dosazitelna rychlost skutecne souvisi s kvalitou linek a nikoli s pouzitym standardem (cimz nerikam, ze volbou standardu nelze dosahovat nejvyse nizsich rychlosti nez je teoreticke maximum). Bohuzel, k teto problematice pravdepodobne nenaleznete na Internetu nic v cestine. Existuje Shanon-Hartleyuv zakon, ktery rika, jake mnozstvi dat lze proste nejvyse prenest po lince se znamym pomerem signal/sum a se znamou sirkou pasma, kterou lze po tomto vedeni prenest. Ten vzorec zni: C=W*log2(1+SNR), kde W je sirka pasma, SNR je pomer signal/sum a C je teoreticka maximalni rychlost. Dosadte si tedy do vzorce sirku pasma, jehoz preneseni vam JTS zajistuje, odstup signalu od sumu, ktery vam garantuje, a lehce zjistite, jakou rychlost nelze, bez ohledu na pouzity modem, protokol a cokoliv jineho prekonat (pri sirce pasma 3100Kz a SNR=30dB to napriklad vyjde 30.894bps) - dokonce ani zadna komprese vam prekroceni teto rychlosti nemuze ZARUCIT (coz je tema na samostatnou debatu).

    Trik, proc je vubec mozne aby existovala 56kB technologie nespociva ani v tom, ze nekdo vymyslel protokol, ktery porusuje vyse zmineny zakon, nejde ani o kompresi, ani o to, ze AD prevod trva dele nez DA prevod (coz je samo o sobe dost diskutabilni tvrzeni) a ani o jiny podvod. Schopnost "prenest 56kb" je umoznena na vysilaci strane proste tim, ze nejde o analogove pripojeni (k dratu s definovanou sirkou pasma a SNR), ale o prime digitalni pripojeni do JTS. Modem koncoveho ucastnika je ale stale zarizenim analogovym, pripojenym k analogovemu dratu - v tom je situace obou koncu nesymetricka. A to je take pricinou nesymetricke maximalni prenosove rychlosti, ktera je smerem od ISP az tech 56kB, ale od koncoveho ucastnika stale nelze protlacit vic nez cca 33,6kB.

    Detailni vysvetleni, proc je rozhodujici zpusob pripojeni vysilaci strany a ne prijimaci a dalsi odpovedi na odborne vsetecne otazky tykajici se teto problematiky uz opravdu presahuje moznosti teto diskuse ...

  • 12. 11. 2002 13:52

    RaStr (neregistrovaný)
    Ahoj, tak jak je to Vami vysvetleno v tom zadnou nesymetrii nespatruji. Proste se u koncoveho uzivatele signal prevede AD a DA prevodniky stejne, jako v ustredne. Rozdil je ale v tom, ze zatimco v modemu uzivate "vlastni" AD prevod (pro prijem dat, tj. tech az 56kilo) ten prevodnik muze jet treba na 16-ti bitech a 32kilosamplech za sekundu a z toho uz pak chytry DSP neco vymysli, v ustredne je to vzdy 8bit / 8kilosamplu. Takto prevedena data jsou potom teprve odeslana na "modem" ISP a ten si s nimi musi poradit jak umi, resp. neumi. Jinak, ciste teoreticky by bylo mozne posilat data k uzivateli od ISP i na 64 kilech, tech 56k6 ve standartu v.90 je proto, ze v USA maji proste v telefonech PCM-ku jenom 56kilovou a tudiz to rychleji ani od ISP poslat nejde. Ta asymetrie prevodu by se dala asi obejit dokonalejsim vysilacem na strane uzivatele (napr. take 16-bit) nicmene by to mohlo byt v rozporu z regulemi pro tvar signalu v JTS (napr. by vzrostlo EMI, max napeti na lince, atd.). Nejpadnejsim argumentem je ale realna kvalita linek, sam jsem osobne nikdy nedosahl ani tech 56k6 a to ani kdyz jsem modem pripojil primo k dig. ustredne cca 10metry kabelu. Komu se to povedlo, at mi da vedet. Souhrnne lze tedy rici, ze i kdyz by teoreticky bylo mozne na JTS dosahnout az 64kilo duplexne, prakticky by to asi stejne nikde nebylo dostatecne spolehlive a proto je take stary standard (V.90) pomalejsi. Jenom nechapu, proc neni ten upload alespon 33k6 (mne to tedy vzdy jede jen 28k8), kdyz to udajne vychazi z V.34 protokolu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).